Μαραθώνια διαδικασία έως τις 6 το πρωί-Παραπομπή και των 10 πολιτικών σε προανακριτική για τη Novartis αποφάσισε η Βουλή

33
Σαν σήμερα το 2010 ψηφίστηκε στη Βουλή το πρώτο μνημόνιο

Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονταν στην πρόταση.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης). Η Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ψήφισαν 218 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές, 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 188 βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο ψήφισαν 217 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν άκυρα 26 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, ‘Αδωνι Γεωργιάδη ψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ψήφισαν 217 βουλευτές, 25 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά ένας και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.

Σκληρές κόντρες και έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή για την Novartis – Οι ομιλίες – (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξαπέλυσε βολές κατά του Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τη μήνυση που υπεβλήθη σε βάρος του.

Τι εννοεί ο πρώην πρωθυπουργός, όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι το τέλος; Ελπίζω να μην εννοεί το τέλος της ζωή μας, τη φυσική μας εξόντωση, ούτε την ηθική μας εξόντωση με παράνομες ενέργειες και μεθόδους παρακρατικών μηχανισμών, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Σφοδρή κόντρα Παπαγγελόπουλου – Γεωργιάδη

«Δεν ήλθα να απολογηθώ, ήλθα να καταγγείλω», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή και ακολούθως εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «αυτό που συνέβη είναι η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους».

«Δεν είναι κυρίως ο θυμός που νιώθω, είναι η βαθιά ανησυχία για το πού οδηγείται η χώρα και ο κατήφορος αυτός να σταματήσει», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι με τη σκευωρία εναντίον του και εναντίον των άλλων «εμπλεκομένων», η κυβέρνηση θέτει σε διακινδύνευση την ίδια τη Δημοκρατία. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι όταν προκύψει ότι το κατηγορητήριο είναι στημένο θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να δημιουργηθεί. «Κάθε επόμενη κυβέρνηση θα προσπαθεί να σπιλώνει την προηγούμενη με ψευδομάρτυρες. Αν σπιλώνουν, όμως τον πρωθυπουργό χωρίς καμία απόδειξη και με αντιφατικές μαρτυρίες, τότε πού βρισκόμαστε; Κι αν γίνεται εναντίον πολιτικών, τότε γιατί να μην γίνεται και εναντίον των πολιτών… Από τον λασποπόλεμο δεν έχουν να χάσουν τίποτε οι βρώμικοι, έχουν να χάσουν οι καθαροί… Αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός από την προσωρινή διακυβέρνηση να πάρουν και την εξουσία. Έφθασαν να αμφισβητήσουν ακόμη και το τεκμήριο της αθωότητας», είπε αναφερόμενος στον κ. Κοτζιά.

Διαβάστε επίσης:  Μπροστά η Ν.Δ. με 5,5 μονάδες – Ποια κόμματα μένουν εκτός Βουλής

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι η «κακοστημένη πρόχειρα» υπόθεση Novartis συνιστά «τη μάχη για τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. Αυτό διακυβεύεται».

Μίλησε για πολιτική σκευωρία και απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων. «Πρόκειται για αγώνα για τη Δημοκρατία και μόνη λύση είναι οι εκλογές γιατί τα μέτωπα είναι καθαρά. Δημοκρατία-αυταρχισμός, Κράτος Δικαίου-Βαθύ κράτος, Ευρωπαϊκός δρόμος-τριτοκοσμική πορεία».

 

Για αισχρές συκοφοντίες σε βάρος του ίδιου, αλλά και κατά της συζύγου έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μάταια ζητώ εδώ και εβδομάδες να μου δείξουν τις επίμαχες αποφάσεις μου, αλλά απλά δεν υπάρχουν, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

 

«Κατακλύζομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης», είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Οι μυθιστορηματικές αυτές κατηγορίες δεν συνιστούν βάσιμες ενδείξεις και επαρκή στοιχεία για να αμφισβητείται η ηθική ακεραιότητα και να σπιλώνεται βάναυσα η προσωπικότητα ενός ανθρώπου που προσέφερε πάνω από 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη», σημείωσε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

 

Όλα στο φως, δεν φοβάμαι τίποτα, γιατί δεν έχω κάνει τίποτα, ανέφερε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την υπεράσπιση της τιμής μου, τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας.

 

Δεν είχα φανταστεί ότι θα βρισκόμουν στη Βουλή για να δώσω εξηγήσεις φερόμενος ως κατηγορούμενος σε σκάνδαλο, τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για γελοία και εντελώς ψευδή μαρτυρία ενός προστατευόμενου μάρτυρα στην έκτη κατάθεσή του.

«Είμαι απόλυτα καθαρός, ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση έχω με το συγκεκριμένο ή άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε παντού, τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Δεν είναι ευχάριστη ημέρα για κανένα μέλος του κοινοβουλίου να βρίσκεται στη θέση που είμαι εγώ σήμερα, δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «Παπασπύρου, Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας έχουν στήσει αυτή την σκευωρία».

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας , θέλει να ζητήσει εγγράφως να δικαστεί για να μην κρυφτεί πίσω από παραγραφή για αδικήματα όπως η «απιστία» και εκτίμησε ότι το ίδιο θα θέλει να κάνει και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

 

“Δεν θα υπάρξει έλεος, δεν θα υπάρξει οίκτος, ούτε θα δοθεί συγγνώμη στους πολιτικούς μελλοθανάτους και τους συνεργάτες τους, στα πολιτικά ζόμπι που παραπαίουν καθοδόν προς τις χωματερές της Ιστορίας” είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Ο Μάριος Σαλμάς αναφερόμενος στην εμπλοκή του, υποστήριξε ότι θα αφήσει τα πρακτικά της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να δουν πως ενώ κάποιος υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και επέμεινε μέχρι τέλους να κάνει το καθήκον του μπορεί να γίνει και εν δυνάμει κατηγορούμενος από μία φήμη ενός μάρτυρα. «Εάν με παραπέμψετε, που δεν είχα αντίρρηση, μπορεί αυτή η πράξη σας να είναι πιο χρήσιμη από όλα όσα έκανα για την ωφέλεια του Δημοσίου, γιατί μπορεί να γίνει παράδειγμα προς αποφυγής στο μέλλον και η πατρίδα να μην σκοτώνει αυτούς που την ωφέλησαν»,

 

Χριστοδουλοπούλου για τη φράση «άει στο διάολο»: Μου την έχουν στημένη

Δένδιας: Ειπώθηκε η φράση «Άει στο διάολο» – Χριστοδουλοπούλου: Να διαγραφεί από τα πρακτικά

Νωρίτερα, με την έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, έθεσε εκ νέου την πρόταση του κόμματος για μία κάλπη λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Γιατί περιορίζουμε την επιτροπή με τις 10 κάλπες; Η Επιτροπή εξετάζει την υπόθεση, η σημερινή διαδικασία είναι θλιβερή γιατί κατηγορούνται έστω και εμμέσως συνάδελφοι. Να πάρουμε απόφαση για τη μία κάλπη».

 

Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους 10 να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι, είπε ο Νίκος Βούτσης.

 

Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

 

Μια αποστροφή στην παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκου Κουτσούκου προκάλεσε την αντίδραση της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Ο Νίκος Κουτσούκος στην τοποθέτησή του επί της διαδικασίας είπε: «εδώ δεν είναι έκτακτο στρατοδικείο», για να λάβει την απάντηση από την αντιπρόεδρο της Βουλής «δεν αρχίσαμε καλά».