Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Μαριούπολη: Ο ακρωτηριασμός της Ουκρανίας και τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Αζοφική

Με το 7% της Ουκρανίας να ελέγχεται από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, κάθε βράδυ η Ανατολική πλευρά της χώρας και η περιοχή του Ντονμπάς μετατρέπονται σε θέατρα βομβαρδισμών.

Με τους αυτονομιστές ρωσόφωνους να ρίχνουν λάδι στην φωτιά του εμφυλίου που σιγοκαίει εδώ και 8 χρόνια, τα σενάρια για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πληθαίνουν, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα τα σχολιάζει ως «εκτός πραγματικότητας» ή «αστειότητες».

Τα δεδομένα των τελευταίων ωρών κάθε άλλο παρά ευνοούν μια διπλωματική λύση. Μπορεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν να ανέφερε στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία μετά από συνομιλία 105 λεπτών, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Φωτογραφίες που δίνονται στην δημοσιότητα από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ρωσικά πολεμικά πλοία να έχουν περάσει τα στενά της Κριμαίας και να έχουν εισέλθει εδώ, στον κόλπο της Αζοφικής, που βρίσκεται η Μαριούπολη. Οι αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 πολεμικά πλοία της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και αποβατικά.

Ουκρανία Ρωσικά Πολεμικά Πλοία

Επίσημα οι Ρώσοι αναφέρουν ότι είχαν εκδώσει NAVTEX για άσκηση στην περιοχή. Με μια λεπτομέρεια, όμως. Στην θάλασσα του Αζόφ μπορούν να εισέλθουν μόνο ρωσικά πολεμικά πλοία, αφού ελέγχουν τα στενά της Κριμαίας, απ’ όπου επιτρέπουν σε τρίτες χώρες – συνεπώς και στην Ουκρανία – την διέλευση μόνο εμπορικών πλοίων.

Επιπλέον, όπως επιβεβαίωναν ουκρανικές αρχές έχει εκδοθεί και NOTAM χωρίς περιορισμό ύψους. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από την Αζοφική θάλασσα δεν πετάει τίποτε άλλο πλην ρωσικών αεροπλάνων.

Ρωσικές πηγές απάντησαν αργά τη νύχτα ότι οι μετακινήσεις είναι στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων που κάνει η Ρωσία με την Λευκορωσία. Μόνο που γεωγραφικά η Αζοφική δεν έχει καμία σχέση με την Λευκορωσία.

Ουκρανία Ρωσικά Πολεμικά Πλοία

Από την εποχή της πρώτης σύρραξης την περίοδο 2014 – 2015 οι αυτονομιστές Ρωσόφωνοι ήθελαν να καταλάβουν την Μαριούπολη. Το λιμάνι της είναι στρατηγικής σημασίας αφού θα δώσει την δυνατότητα πρόσβασης στην επαρχία του Ντόνετσκ προς την θάλασσα.

Όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα γεωπολιτικά της περιοχής, ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στο Ντονμπάς, δηλαδή τις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ θα σημάνει αυτόματα την εισβολή και στις περιοχές Μαριούπολη, Σλοβιάνσκ, Κραματόρσκ, Λισιντσάνκ και Σεβεροντόνετσκ.

Στο Κραματόρσκ, αυτή τη στιγμή έχει στηθεί το προκεχωρημένο στρατηγείο του Ουκρανικού Στρατού. Είναι το μέρος απ’ όπου θεωρητικά ο Ουκρανικός Στρατός θα εξαπολύσει την αντεπίθεση του προς Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

Όλοι εύχονται η 24η Φεβρουαρίου, που θα λάβει χώρα η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ – Ρωσίας, να σημάνει την αρχή του τέλους της έντασης. Ωστόσο κάθε μέρα που περνά η περιοχή «φορτώνεται» ακόμη περισσότερο και η αποκλιμάκωση μετατρέπεται σε δύσκολη εξίσωση.

Ουκρανία Ρωσικά Πολεμικά Πλοία

Αποστολή στην Ουκρανία: Χρήστος Μαζανίτης

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μαριούπολη: Σε πολιορκία από κορωνοϊό και χολέρα

Ο κορωνοϊός σαρώνει τη Μαριούπολη, τόσο τον ουκρανικό πληθυσμό όσο και τους Ρώσους κατακτητές...

Αποστολή στην Ουκρανία: Δραματική έκκληση για την Μαριούπολη – «Είναι θέμα ωρών»

Τι αποκάλυψαν άμαχοι στην Ουκρανία που κατάφεραν τα τελευταία 24ωρα να δραπετεύσουν από την...

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα...

Ουκρανία: Οχηματοπομπή από 45 λεωφορεία κατευθύνεται προς την πολιορκημένη Μαριούπολη

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί προκειμένου να απομακρυνθούν...