Μαρούσι: Έκθεση design της Faye Tsakalides

29
Μαρούσι: Έκθεση design της Faye Tsakalides

Η WhiteCubes | FayeTsakalides είναι ένα δημιουργικό γραφείο design με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα.

Προσπαθώντας να προσεγγίσει της ομορφιά, τον μινιμαλισμό και το φίνο στη φόρμα, η FayeTsakalides, δημιουργεί έργα – γλυπτά και έπιπλα, που καταρρίπτουν τους κανόνες του εφήμερου και εγκαθιδρύουν μια γλώσσα πρωτοποριακού σύγχρονου σχεδιασμού. Δεχόμενη το design σα μια φιλοσοφική και πνευματική προσέγγιση πάνω στη φόρμα, μας δίνει κομμάτια που χαρακτηριζονται από ηρεμία (tranquility), γραμμικότητα (linearity), γλυπτική καθαρότητα (sculpturalpurity), χωρίς να αγνοήσουμε την ευθραυστότητα (fragility) και την ελαφρότητα (lightweightness).

Μαρούσι: Έκθεση design της Faye Tsakalides

Η FayeTsakalides|WhiteCubes ενσαρκώνει την εμπειρία  – άυλη – των συναισθημάτων στη φυσική υπόσταση των πραγμάτων/αντικειμένων, δημιουργώντας μινιμαλισμό και διαφάνεια, προκαλώντας την λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ «FunctionalavantgardeArt» και «Sculpturallonglastingdesign». Η FayeTsakalides αρχιτέκτονας και designer, με σπουδές στην Ευρώπη (EdinburghCollegeofArt, EcoleNationaleSuperieured’ArchitecturedeParis-Belleville) αλλά με μια καθολική ματιά πάνω στην αισθητική, παίζει πάνω στην έννοια του μοντερνισμού και της καθαρότητας της γραφής, σχεδιάζοντας αντικείμενα, που προκαλούν και τις πέντε αισθήσεις με μεγάλη δόση ποιητικής διάθεσης.

Λίγα λόγια για τη συλλογή RITUALS 2019

Η έμφαση στη σειρά ”Rituals” 2019 – Τελετουργίες 2019” δίνεται στις καθημερινές μικρές στιγμές μας: Η τελετουργία του σερβιρίσματος του φαγητού, η τελετουργία ενός ωραίου ζεστού μπάνιου, η τελετουργία της μεταμόρφωσης του δικού μας χώρου σε ένα ζεστό και χαλαρό περιβάλλον μακριά από τον θόρυβο, η τελετουργία να μετατρέψουμε το γραφείο μας σ΄ένα δημιουργικό χώρο εργασίας. Το νόημα είναι να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με αντικείμενα με ιδιαίτερο ρόλο και αξία, που δίνουν νόημα στην ”κάθε” στιγμή της ζωής μας,  μετατρέποντας τις μικρές καθημερινές μας ρουτίνες σε στιγμές ιδιαίτερης σημασίας. Σε έναν κόσμο που τρέχει  σε τέτοιους φρενήρεις ρυθμούς, η σειρά «Rituals» μας προκαλεί – προσκαλεί να κόψουμε ταχύτητα, να αναπνεύσουμε, να αναζωογονήσουμε τον εαυτό μας με καθημερινές μικρές εμπειρίες ερχόμενοι πιο κοντά στον βαθύτερο εαυτό μας.

Διαβάστε επίσης:  Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Βασικό υλικό είναι το Ελληνικό Μάρμαρο. Η συλλογή ενσαρκώνει τις υπέρτατες ιδιότητες ενός από τα πιο ευγενή και αρχαία υλικά του κόσμου.

Ενσαρκώνει επιπλέον τη σοφία της δεξιοτεχνικής κατασκευής σε συνδυασμό με την αναζήτηση μιας παγκόσμιας πρωτοποριακής γλώσσας.

Το ελληνικό μάρμαρο είναι πραγματικά μια εξαιρετική πέτρα. Παρ’ όλο που αναφέρεται στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό συνεχίζει να εμπνέει  στο σήμερα.

Τα ”Rituals” είναι μια συλλογή από προϊόντα καθημερινής χρήσης σύγχρονα , που προκαλούν έκπληξη και απευθύνονται σε μια διεθνή κοινότητα και γλώσσα. Η συλλογή αποπνέει έναν αέρα  νεωτερισμού, παρουσιάζοντας την πολυτέλεια που συλλέγει κανείς από τη φύση  και ενισχύει με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Μαρούσι: Έκθεση design της Faye Tsakalides

Η συλλογή ξεκίνησε από το Trade CenterDubai στα πλαίσια της IndexExhibition 2018 για να φιλοξενηθεί λίγο αργότερα στο  φημισμένο Salonedelmobile του Μιλάνου, τον Απρίλιο του 2018. Έργα της ίδιας έχουν βραβευτεί και φιλοξενηθεί στην εβδομάδα design της Στοκχόλμης, στην εβδομάδα design του Λονδίνου, στο ParisNowleoffdesign, στο MilanSalonedelMobile&MilanFuorisalone, στο μουσείο μοντέρνας τέχνης του Ρέικιαβικ, στη ΜπιέναλεDesign στο Kortrijk του Βελγίου, στο φεστιβάλ design του Βερολίνου, στην εβδομάδα design της Βιέννης και τελευταία στην Νέα Υόρκη στην φημισμένη ICFF και στο WantedDesignManhattan καθώς και στο LosAngelesDesignFestival.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδεύσει μουσικά ο ThomasAlvertis (Θωμάς Αλβέρτης), σαξοφωνίστας από την Τήνο, που εδώ και μια δεκαετία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο πιο ενεργός ακτιβιστής της Jazz στην Ελλάδα, ιδρυτής του TinosJazzFestival,  πρώην ιδιοκτήτης του BACARO JazzClub, ο πρώτος διοργανωτής του International JazzDay στην χώρα μας, διοργανωτής του 1st ApollonJazzCompetition in Greece και διοργανωτής JazzFestivals στην Μύκονο, την Σύρο και την Σαντορίνη. Ο ίδιος παραμένει πάνω απ’ όλα ένας μουσικός της Jazz που έχοντας ως καθηγητή τον ΣύλβιοΣύρρο υπηρετεί την γλώσσα του πιστά και μας την παρουσιάζει.

Εγκαίνια: Παρασκευή 29/3/2019, ώρα 18.30

Διάρκεια έκθεσης έως 20/4/2019

COCO-MAT Αμαρουσίου

Κηφισίας 193, Μαρούσι

Τηλ. 2106122272                            

E-mail:  maroussi@coco-mat.com 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ