Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Μάτι: Συνεχίζεται η αναζήτηση των ευθυνών, την Πυροσβεστική «δείχνει» η Περιφέρεια

Στην αναζήτηση ευθυνών για την εθνική τραγωδία επικεντρώνεται η δημόσια συζήτηση, μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για κατάργηση της Γενικής Γραμματίας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση νέας υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτων αναγκών. Έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής για τα όσα συνέβησαν από το μεσημέρι της παραμονής και ανήμερα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι «καίει» την Πυροσβεστική.

Το αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΠΠ) της περιφέρειας περιγράφει σκηνικό απόλυτης σύγχυσης, ολιγωρίας και αδυναμίας συντονισμού, με την ενημέρωση να προέρχεται από εθελοντές και τους αξιωματούχους να στέλνουν ενισχύσεις λάθος μέρος.

Στο έγγραφο, που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Το Έθνος» αναφέρεται ότι η ενημέρωση υπαλλήλων και στελεχών για τη φωτιά στο Μάτι έγινε από εθελοντές που βρίσκονταν στην… Πάρνηθα. Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας φέρεται να ζήτησε ενίσχυση δυνάμεων προς τη Διώνη και το Διόνυσο, δηλαδή νότια-νοτιοδυτικά, αντίθετα από τη φορά που τελικώς έλαβε προς Ν. Βουτζά και Μάτι. Υπάλληλοι έτρεχαν από φωτιά σε φωτιά χωρίς να λαμβάνουν οδηγίες από την πυροσβεστική.

Όπως αποκαλύπτεται επίσης στο έγγραφο στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού τομέα Αθηνών «να επιστρέψει στο κτήριο της διεύθυνσης στην Αθήνα, δεδομένου ότι είχε αποχωρήσει για την οικία του μετά το πέρας του ωραρίου του, καθώς είχε προγραμματιστεί να μεταβεί τις βραδινές ώρες στην περιοχή της φωτιάς στη Δυτική Αττική».

EURONEWS
Αττική: Στους 93 οι νεκροί από τις φωτιές
Στο ενημερωτικό σημείωμα επισημαίνεται για ακόμη φορά ότι «δεν υπήρξε προς τον προϊστάμενο της διεύθυνσης ή υπάλληλο της υπηρεσίας εισήγηση αρμόδιου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών».

Για «πλήρη απώλεια του ελέγχου στον χώρο των επιχειρήσεων» έκανε λόγο ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου σχολιάζοντας το δημοσίευμα στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. «Το λιγότερο είναι να σου προκαλεί γέλιο ότι έλεγαν πως η φωτιά θα πάει προς Διώνη και Διόνυσο» είπε.

Τις παρελείψεις και τα μεγάλα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου επισημαίνει σε συνέντευξή του και ο επόπτης του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Ζερεφός, ο οποίος κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου να συμβάλει με ιδέες και προτάσεις για την επόμενη ημέρα, κάνει λόγο για απουσία ενημέρωσης και κακό συντονισμό και καταγγέλει ότι  «δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα».

«Νομίζω ότι οι εκτροπές της κυκλοφορίας δεν έγιναν συντονισμένα με την πυροσβεστική. Δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε οι άνθρωποι να μεταβούν, ασφαλώς προς τη σωτηρία, δηλαδή προς τη θάλασσα. Και εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να ξαναγυρίσουν πίσω όσοι έρχονται από Αθήνα και αντίστοιχα να επιστρέψουν όσοι οδηγούσαν από Μαραθώνα» εξηγεί.

Επισημαίνει δε τους κινδύνους από τις αναθυμιάσεις για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές. «Δεν είναι μόνο τα οξείδια μολύβδου που γίνονται σκόνη και είναι επικίνδυνα, αλλά είναι το θέμα των σκεπών και των μονώσεων από αμίαντο. Ο αμίαντος ακόμη και στην κατεδάφιση, επειδή είναι επικίνδυνος για καρκίνο στους πνεύμονες, απομακρύνεται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο» αναφέρει.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το γνωρίζατε; Γιατί βγαίνει το κριθαράκι στο μάτι και πως θα το αντιμετωπίσεις;

Στις περισσότερες από εμάς έχει τύχει να ξυπνήσουμε ένα πρωί αντικρίζοντας κάτι κόκκινο στο...

Μια δυνατή προσευχή για την γλωσσοφαγιά και το κακό μάτι

ΚΑΚΟ ΜΑΤΙ: «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος....

“Πύρινο μάτι” στην επιφάνεια του ωκεανού στο Μεξικό – Το ΒΙΝΤΕΟ που έγινε viral

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες με τις φλόγες που ξεπηδούν από το νερό σχηματίζοντας ένα...

Ο ήρωας παππούς από την Ημαθία το 100ο θύμα της φωτιάς στο Μάτι- ‘Έκανε “ασπίδα” το σώμα του για να σώσει τον εγγονό του

Στους 100 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μετά τον...