Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022
3.4 C
Athens

Μαξίμου: Η δύσκολη εξίσωση που οδηγεί σε πρόωρες εκλογές

Μπορεί η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη Πέμπτη που «έδωσε» πληθωρισμό στο εκκωφαντικό 5,1% να μην έριξε κάποιον από τα σύννεφα, αυτό ωστόσο δεν αλλοιώνει το μέγεθος του προβλήματος με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η εγχώρια οικονομία και η κυβέρνηση που καλείται να το λύσει.

Αρκεί να δει κάποιος τη λίστα με το πληθωριστικό «καπέλο» που έχουν φορέσει βασικά αγαθά και υπηρεσίες το τελευταίο δωδεκάμηνο –ενδεικτικά αναφέρουμε: φυσικό αέριο +135,7%, ηλεκτρικό ρεύμα +45%, καύσιμα +21,7%, αρνί/κατσίκι +19,7%, ελαιόλαδο +17%, πατάτες +14,2%, φρούτα +5,5%, ψωμί +4,9%– για να αντιληφθεί ότι μέρα με τη μέρα μεγεθύνεται η ανάγκη για λήψη συμπληρωματικών μέτρων που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην αιμορραγία που υπόκεινται τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων όχι μόνο από την ακρίβεια και το «σαράκι» της εκτόξευσης του τιμάριθμου, αλλά και από τις συνέπειες της πανδημία που κρατά ημίκλειστες συγκεκριμένους κλάδους της πραγματικής οικονομίας.

Το λύσιμο του κόμπου από την Ηρώδου Αττικού (Μαξίμου) και την πλατεία Συντάγματος (υπουργείο Οικονομικών) δεν είναι εύκολη αποστολή. Και έγινε ακόμη δυσκολότερη από την ανάγκη να εξυπηρετηθεί ένα διπλός στόχος: να επιτευχθεί και η διάσωση της… κατσαρόλας, αλλά και να προστατευθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από επικίνδυνους κλυδωνισμούς.

Όπως φαίνεται αυτός ο τρόπος βρέθηκε στην νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής που παραχώρησε την Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από το ΥΠ.ΟΙΚ. να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατωτάτου που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το 2% της αύξησης που ισχύει ήδη από την 1η Ιανουαρίου.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες κι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν λαμβάνειν ένα επιπλέον 6% στον κατώτατο μισθό τους ο οποίος από την 1η/5/2022 (και όχι από την 1η Ιουλίου όπως ήταν ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός) θα αναρριχηθεί στα 703 ευρώ μικτά, από €663 που βρίσκεται με το “καλημέρα” του νέου έτους.

Η λύση προκρίθηκε έναντι π.χ. της μείωσης του ΦΠΑ ακριβώς επειδή δεν δημιουργεί απώλειες κρατικών εσόδων, επειδή δεν λειτουργεί επιδοματικά αλλά αναπτυξιακά, αλλά και επειδή αποτελεί μία ρελάνς που βγάζει την κυβέρνηση από τα σχοινιά της κριτικής της αντιπολίτευσης και της έστω και ήπιας δυσαρέσκειας των πολιτών και της ξαναδίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Δεν θα πρέπει εξάλλου να παραγνωριστεί ο χρόνος που θα λάβει χώρα η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι πολιτικά ουδέτερος και η πλειοψηφία των αναλυτών τον βλέπουν να «κουμπώνει» ιδανικά με τα σενάρια προκήρυξης πρόωρων εκλογών την άνοιξη.

Φυσικά ο πρωθυπουργός φρόντισε στη συνέντευξή του να «κάψει» για άλλη μία φορά την εκλογολογία επαναλαμβάνοντας ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία. Έχουμε, όμως, και λέμε:

>>Κρατούμενο νο1 και ευκολονόητο: Δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να ανακοίνωνε ότι σκοπεύει να προσφύγει στη λαϊκή εντολή 4-5 μήνες νωρίτερα και σε τηλεοπτική εκπομπή που μεταδόθηκε ξημερώματα!!!

>>Κρατούμενο νο2 για τους λάτρεις της σημειολογίας: Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, όχι ότι υποχρεωτικά θα γίνει η επιθυμία του πραγματικότητα.

>>Κρατούμενο νο3 και καταληκτικό: Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα διαλέξει τον ακριβή χρόνο της κάλπης με βάση το πότε θα είναι πιο πιθανό να βγει νικητής και… τροπαιούχος από αυτήν, η λογική λέει ότι αν η πανδημία του κάνει το χατίρι και εξασθενίσει όπως τουλάχιστον προβλέπουν οι επιστήμονες μέχρι το Πάσχα, και αν ταυτόχρονα η κατάσταση στη αγορά βρει ένα σημείο ισορροπίας, τότε με… ρεγάλο τη γενναία αύξηση στους μισθούς των λιγότερο προνομιούχων εργαζομένων, πολύ δύσκολα θα αντισταθεί στον εκλογικό πειρασμό.

Σαρηγιάννης: Από τον Απρίλιο άνοιγμα εστίασης, τέλη Μαΐου κανονικό άνοιγμα της οικονομίας

Νέο πακέτο στήριξης

Στα «δώρα» θα πρέπει να προστεθεί και το πακέτο των επιπλέον τριών μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκε την Παρασκευή με δικαιούχους τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεων της πανδημίας τον Ιανουάριο.

Το πακέτο περιλαμβάνει:

1] Από την 1η/1/2022 και έως τις 31/1/2022 έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά οι επιχειρήσεις νυχτερινών κέντρων και μπαρ, καθώς και οι αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική.

2] Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους οι θεατρικές επιχειρήσεις, οι χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων, επιχειρήσεις διοργάνωσης γάμων και εκδηλώσεων, οι παιδότοποι.

3] Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης, υπηρεσιών τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering), ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων και υπηρεσιών κρατήσεων, οι κινηματογράφοι, οι οργανωτές συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις αθλητικής εκπαίδευσης και αθλητικών δραστηριοτήτων, οι σχολές χορού, οι επιχειρήσεις φυσικής ευεξίας, τα πάρκα αναψυχής και τα θεματικά πάρκα, τα καζίνο.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή. Ειδικότερα:
>>Στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
>>Για τους εργαζόμενους ανά την επικράτεια των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
Το κόστος της επέκτασης του μέτρου εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του μηνός Ιανουαρίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι εκπαιδευτικοί

Κλειστά και αύριο στην Αττική τα σχολεία

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη κλειστά θα παραμείνουν και αύριο 27 Ιανουαρίου τα σχολεία της Αττικής . Με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την...
Μητσοτάκης: Κλείνουν από την Τρίτη εστιατόρια, μπαρ, καφέ, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια σε Β. Ελλάδα και Αττική

Μητσοτάκης: Συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία – Θα αποδοθούν ευθύνες

Με μια ειλικρινή συγγνώμη προς εκείνους που ταλαιπωρήθηκαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό ξεκίνησε την εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης....

Ένοπλες Δυνάμεις: Μια ποιοτική και ποσοτική αποτίμηση του 2021 – Μέρος Α

Το παρουσιάζει αρχής γενομένης από σήμερα, σε τέσσερα μέρη αναλυτικό απολογισμό για το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων όλο το 2021, την στρατιωτική διπλωματία, τις ασκήσεις...

Κακοκαιρία “Ελπίδα”: Οι μετεωρολόγοι απαντούν στις αιχμές της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε αιχμές πριν από λίγο μιλώντας στο MEGA για τις προβλέψεις που είχε ο κρατικός μηχανισμός από την ΕΜΥ...

Στυλιανίδης: Γενική αργία και αύριο σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη

Την παράταση της αργίας για αύριο σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη...

Υπ. Μεταφορών: Συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την κατάσταση στην Αττική Οδό

Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό συγκροτήθηκε με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Το νομικό πλαίσιο για την απόδοση...
Καιρός: Νέο κύμα ψύχους τις πρώτες μέρες του Μαρτίου

Λευτέρης Κουσούλης: Μεγάλη η ντροπή – Κράτος εικονικό και αδιάφορο – Θεσμοί εξουσιαστικοί…

Τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα, στη σκιά των συνεπειών της κακοκαιρίας “Ελπίς”, ανέδειξε ο Λευτέρης Κουσούλης, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία – Θα αποδοθούν ευθύνες

Με μια ειλικρινή συγγνώμη προς εκείνους που ταλαιπωρήθηκαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό ξεκίνησε την...

Μπακογιάννη: “Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές”

Για την πανδημία και τις σκληρές αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση για τους...

Τσίπρας: “Καμία συνεννόηση με την επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Τη λύση να δώσει ο λαός”

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Α. Τσίπρας, μιλώντας...

Μητσοτάκης: Πολλαπλασιαστής ισχύος που θωρακίζουν τη χώρα μας τα Rafale

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή