Σε όλες τις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες οι ερωτώμενοι πολίτες βάζουν ως πρώτο ζήτημα για τη ζωή του την ακρίβεια, τις υψηλές τιμές στην ενέργεια και φυσικά το κόστος στέγασης. Δηλαδή την καθημερινότητα.
Μάλιστα σε κάποιες τελευταίες σφυγμομετρήσεις οι πολίτες σε ποσοστά που θυμίζουν Τσαουσέσκου (89,1%) κάνουν λόγο ότι δεν καταφέρνουν να βγάλουν τον μήνα με βάση τα εισοδήματα τους. Ενώ σε άλλη έρευνα αυτοπροσδιόριζονται ως φτωχοί το 70% των ερωτώμενων. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν και την ψυχολογία της κοινωνίας, η οποία δεν κατανοεί σε καμία περίπτωση τα μακροοικονομικά και την ικανοποίηση που υπάρχει στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας.
Κάτι που αναγνώρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, ο οποίος απέφυγε τους πανηγυρισμούς για τα μακροοικονομικά στοιχεία, παρά τις υψηλές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία. «Παρά το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί και έχουμε ρεκόρ στη μείωση ανεργίας, πολλοί συμπολίτες μας ακόμα αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως λόγω του συσσωρευμένα αυξημένου κόστους ζωής», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του ζητώντας από όλους να έχουν απόλυτη συναίσθηση αυτής της πραγματικότητας.
Το κόστος ζωής και η ακρίβεια σχεδόν μονοπώλησε τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και όλοι συμφώνησαν ότι η κυβερνητική παράταξη πρέπει να προσέλθει με αυτό το πνεύμα στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Δηλαδή να αναγνωρίσει την πίεση των νοικοκυριών από την ακρίβεια και το ύψος των ενοικίων. Όμως την ίδια ώρα τα κυβερνητικά στελέχη θα θελήσουν να στείλουν ένα οραματικό μήνυμα για τα επόμενα χρόνια.
Ο διπλός στόχος
Η τόνωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός του 2025 περιλαμβάνει μείωση των βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αύξηση των αποδοχών, όμως, θα χρειαστεί χρόνος για να ισοσκελιστούν οι απώλειες που υπέστησαν από τον πληθωρισμό και να επέλθει ισορροπία. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναζητούνται επιπλέον μέτρα που θα συμβάλουν σε αυτό. «Αν δυσκολεύεσαι να τα βγάλεις πέρα δεν σε απασχολεί η αύξηση του ΑΕΠ», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που προσθέτει ότι την επόμενη διετία θα γίνουν επιπλέον μειώσεις στη φορολογία, με έμφαση στη μεσαία τάξη. Αυτή είναι και η στρατηγική που οικοδομείται για τα επόμενα 2,5 χρόνια της κυβερνητικής θητείας, όπως έγινε σαφές και από τα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Η άποψη που παρουσιάστηκε είναι πως οι εκλογές του 2027 θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας και η επίτευξη του στόχου για λιγότερους φόρους και υψηλότερους μισθούς είναι το μέτρο της επιτυχίας για το κυβερνητικό σχήμα. «Χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», επισήμανε συνεργάτης του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι τα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την προσέλκυση επενδύσεων.
Και η αλήθεια είναι ότι και στις ΗΠΑ η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στηρίχθηκε στην δυσαρέσκεια των αμερικανών για την ακρίβεια. Μακροοικονομικά η οικονομία των ΗΠΑ επί Μπάιντεν θυμίζει τις χρυσές ημέρες του Μπιλ Κλίντον, όμως οι αμερικάνοι πολίτες για πρώτη φορά ένιωσαν στο πορτοφόλι τους τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, κάτι που τους έκανε δύσκολη την καθημερινότητα τους και επέλεξαν αυτόν που τους υποσχέθηκε καλύτερες ημέρες, δηλαδή τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σε όλη την προεκλογική περίοδο ασχολήθηκε μόνο με την καθημερινότητα των πολιτών και αυτό του έδωσε μία τεράστια δυναμική που τον επανέφερε στον Λευκό Οίκο.
Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό η οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι το κυριότερο κριτήριο για τον ποιον θα ψηφίσουν. Και αυτό ανεξάρτητα εάν στην κυβέρνηση το υποβαθμίζουν για επικοινωνιακούς λόγους, γνωρίζουν ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Δηλαδή το πώς θα πείσουν την κοινωνία ότι όντως έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά. Διότι μπορεί να κατηγορούν από την κυβέρνηση την αντιπολίτευση ότι ρέπει στον λαϊκισμό, όμως την ίδια ώρα η ενίσχυση των εισοδημάτων μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και της μείωσης φόρων δεν αποδίδει. Κι αυτό επειδή την ίδια ώρα η αύξηση των μισθών δεν επαρκεί στις οικογένειες να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, η οποία τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα έναντι της ενίσχυσης των εισοδημάτων.
Το αφήγημα της σταθερότητας
Από την πλευρά του Μαξίμου, ενόψει της μητέρας των μαχών, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η συζήτηση του προϋπολογισμού, προκρίνει ως αφήγημα την σταθερότητα και το κοστολογημένο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας σε συνδυασμό με την στήριξη της κοινωνίας. Πάνω εκεί θέλει να οδηγήσει την συζήτηση κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει την στρατηγική στο να επαναφέρει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αυτή τη φορά έχοντας στο στόχαστρο- όχι τον ημιλιπόθυμο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά το ΠΑΣΟΚ με τον χαρακτηρισμό «ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ». Ο στόχος του Μαξίμου είναι να επαναφέρει στις μνήμες των ψηφοφόρων το τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και το 2015 για να κερδίσει την εξουσία. Και το κυβερνών κόμμα θέλει να αναδείξει ότι και τώρα το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τον εύκολο δρόμο αντιγράφοντας την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ πριν από μία δεκαετία.
Βέβαια άλλο είναι το 2014 και άλλο το 2024. Τότε η χώρα βρισκόταν στην δίνη των μνημονίων, ενώ τώρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Και το σημαντικότερο το χρέος δεν μας απασχολεί έως τουλάχιστον το 2032, καθώς είναι ρυθμισμένο και δεν μας πιέζει. Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε το 2014.
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του θα δώσει έμφαση στον χαρακτηρισμό για λαϊκιστές στην αντιπολίτευση. Έτσι αναμένεται να τονίσει μεταξύ άλλων πως «αυτό το οποίο απαιτούν οι καιροί είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα αλήθεια, σοβαρότητα, τεκμηρίωση, προτάσεις ουσίας και όχι στιγμιαία και απροετοίμαστα πυροτεχνήματα δημαγωγίας».