Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
22.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  To 1669...Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο), έπειτα από πολιορκία 21 ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

«Μαύρα μαντάτα» για τους φορολογούμενους

Σημαντικές επιβαρύνσεις αναμένονται για τα χαμηλά εισοδήματα των 700 – 800 ευρώ, αφού πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωση του αφορολόγητου ορίου, των 9.500 ευρώ.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αμέσως μετά τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, υπογράμμισε ότι «εμείς θέλουμε να μεταφέρουμε τα βάρη, στο πεδίο των 30.000 ευρώ, χωρίς όμως να μειώσουμε το αφορολόγητο όριο, αλλά αν αυτό μειωθεί κατά 100 έως 200 ευρώ θα το θεωρήσουμε μεγάλη επιτυχία»!

Ουσιαστικά με τη δήλωση αυτή επιβεβαιώνεται, και από τα πλέον επίσημα χείλη, η μείωση του αφορολογήτου ορίου, η οποία φυσικά δεν θα είναι της τάξεως των 100 ή 200 ευρώ, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν επιτυγχάνονται οι εισπρακτικοί στόχοι του προϋπολογισμού.

Η διαπραγμάτευση, όμως, του οικονομικού επιτελείου έβγαλε «μαύρο» καπνό για το σύνολο των φορολογουμένων καθώς, εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αυξάνεται η έκτακτη εισφορά, θεσπίζεται νέα κλίμακα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ «αγνοείται» ακόμη το καθεστώς φορολόγησης των αγροτών.

Όσον αφορά ειδικότερα τους αγρότες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αμέσως μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι δεν θα εφαρμοστεί η μνημονιακή πρόβλεψη για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 20% και από το 20% στο 26% το 2017, αλλά αναζητείται άλλο σχέδιο, που φυσικά θα πρέπει να αποφέρει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Αυξάνεται η φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια

Στην αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, που θα επιφέρουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, κατέληξε, τελικά, η συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως και 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15%, αντί για 11% που φορολογείται σήμερα, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 35% αντί για 33%. Επισημαίνεται ότι για ετήσιο εισόδημα από 40.001 ευρώ και άνω θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 40%.

Αυξάνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για όσους δηλώνουν σε ετήσια βάση εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ φέρνει η νέα κλίμακα της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, που υιοθετεί πλέον η κυβέρνηση για να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Η νέα κλίμακα, όπως είχε αποκαλύψει το Liberal.gr, θα έχει περισσότερους συντελεστές και θα επιβάλλεται κλιμακωτά στα εισοδήματα, στα πρότυπα της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, ώστε ο κάθε συντελεστής να μην επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος.

Έτσι, οι νέοι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής:

-0,7% για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ

-3% για τις επόμενες 10.000 ευρώ εισοδήματος (κλιμάκιο 20.001 έως 30.000 ευρώ)

-5% για το τμήμα του εισοδήματος 30.001 έως 50.000 ευρώ

-6% για τις επόμενες 50.000 ευρώ (από 50.001 έως 100.000 ευρώ)

-8% για τις επόμενες 400.000 ευρώ (από 100.001 έως και 500.000 ευρώ) και

-10% για το υπερβάλλον των 500.000 ευρώ.

Η νέα φορολογική κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στην καθιέρωση μιας φορολογικής κλίμακας, με περισσότερους και υψηλότερους συντελεστές για μεσαία και υψηλά εισοδήματα, η οποία μάλιστα θα είναι ίδια για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, προχωρά τελικά η κυβέρνηση.

Οι νέοι συντελεστές θα διαμορφώνονται σε:

– 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

– 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 έως 30.000 ευρώ.

– 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 60.000 ή 65.000 ευρώ.

– 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ή 65.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, αφού γι αυτούς δεν θα ισχύει το όποιο αφορολόγητο όριο συμφωνηθεί μεταξύ του κουαρτέτου και της κυβέρνησης.

«Ανοιχτό» το δημοσιονομικό κενό

Μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει το δημοσιονομικό κενό αφού όπως προέκυψε από τη συνάντηση δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σε ό, τι αφορά το μακροοικονομικό σενάριο έως το 2018, αν και όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη «οι δανειστές δείχνουν διατεθειμένοι να έρθουν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις», προσθέτοντας ότι οι θεσμοί έβαλαν στην άκρη τις δικές τους διαφορές.

Η ελληνική πλευρά, εξάλλου, φέρεται να κατέστησε σαφές στους επικεφαλής του κουαρτέτου ότι η Ελλάδα δεν συζητά απροσδιόριστα μέτρα για το 2017 και 2018 πάνω από το 1% του ΑΕΠ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Βύρωνα

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Βύρωνα

"Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, πλέον, η πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Βύρωνα Αττικής. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των...
Ενεργειακοί κολοσσοί σε Ιόνιο και Κρήτη: Επενδύσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ

Πόσο αξιοποιήσιμα είναι τα κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο;

Η επιμονή Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο είναι περισσότερο γεωπολιτικό παιχνίδι. Καλύτερα θα ήταν να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα, όπου δεν...

Έρευνα: Αυτές είναι οι πέντε προϋποθέσεις για να χαλαρώσουν οι χώρες τα περιοριστικά μέτρα

Οι περισσότερες χώρες δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τουλάχιστον όχι προτού ικανοποιήσουν πέντε...

Καιρός – ΕΜΥ: Διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα «χτυπήσουν» τη χώρα (φωτό-βίντεο)

Δύο διαδοχικές διαταραχές από την Κεντρική Μεσόγειο θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και κατά τόπους...

Νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων: Ιδρύεται ο Στόλος Μεσογείου

Εδώ και χρόνια, επαναλαμβανόταν η συζήτηση για τον Ναύσταθμο Κρήτης, στα Χανιά, μια ανάσα από τη Σούδα.
Κοτανίδου: «Καμπανάκι» θα είναι τα 500 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες

Κοτανίδου: «Καμπανάκι» θα είναι τα 500 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες

Τη διαβεβαίωση ότι όποιος χρειαστεί, θα βρει κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τον επόμενο μήνα, δίνει μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η πρόεδρος...

Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) των πολιτών υποχρεωτικός για τις συναλλαγές με το δημόσιο

Καθιερώνεται Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.) για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται με τους φορείς του δημόσιου τομέα

Ακολουθήστε μας

7,334ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αλεξιάδης: Επιβαρύνσεις σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων, αλλά…

Τελευταία, κάθε φορά που δίνεται βήμα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδη, δεν χάνει...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή