Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Με 200 εκατ. προίκα, ιδρύεται το Υπερταμείο για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Από την ερχόμενη Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ξεκινάει η λειτουργία ενός ακόμη χρηματοδοτικού εργαλείου για την ενίσχυση δυναμικών και καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για την επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο EIF.

Η επενδυτική, αυτή, πλατφόρμα, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.

Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση του υπουργείου Οικονομίας, θα υπογραφεί η σύμβαση για την ενεργοποίηση του Ταμείου Συμμετοχών, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ και της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε σχετικά: «Το νέο Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds) αποτελεί ένα ιδιαίτερα καινοτόμο και πρωτοποριακό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας. Εστιάζει στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και τις συνέργειες κάθε είδους που θα συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Στοχεύει στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και ανάσχεσης της φυγής νέων επιστημόνων από τη χώρα. Συμπληρωματικά προς τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το νέο Ταμείο αποτελεί μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενίσχυση δυναμικών και καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα, μέσω του νέου Ταμείου στοχεύουμε στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό που διαφορετικά δεν θα εισέρεαν στην ελληνική οικονομία.
Η συμμετοχή στο νέο Ταμείο σημαντικών διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων δείχνει τη σημασία που αποδίδουν στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πιστοποιεί τη σημαντική βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας».

Το Ταμείο Συνεπενδύσεων εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων και όχι μέσω παροχής δανείων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά. Η χρηματοδότηση αυτή θα πραγματοποιείται μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, τα οποία θα προκύπτουν από διαγωνιστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Συμμετοχών θα επενδύει σε τρεις βασικούς τομείς:α) στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, β) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και γ) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Το Ταμείο απευθύνεται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροδιατροφή, το περιβάλλον, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, τη δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία, τα υλικά και τις κατασκευές.

Στο σύνολο της επενδυτικής πλατφόρμας, το αποτέλεσμα που μπορεί να επιτευχθεί μέσω μόχλευσης είναι πολλαπλάσιο των αρχικών πόρων που δεσμεύονται. Στο πλαίσιο αυτό δίδεται η δυνατότητα να συνεπενδυθούν πόροι από το «Σχέδιο Γιουνκερ» με πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Ουσιαστική εμπλοκή στην επενδυτική πλατφόρμα θα έχει επίσης ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας, που θα προκύψει από τη αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και τη θυγατρική του, το ΤΑΝΕΟ. Κατά το πρότυπο των αντίστοιχων φορέων στις χώρες της ΕΕ, ο εθνικός φορέας θα αναλάβει σταδιακά τη συνολική διαχείριση των πρωτοβουλιών του δημοσίου για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολήςδήλωσε: «Το νέο Ταμείο προικίζεται με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό δημόσιων πόρων. Μέσα μάλιστα από τη χρηματοδοτική συμμετοχή ιδιωτών συνεπενδυτών, τα συνολικά κεφάλαια του νέου Ταμείου αναμένεται να ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ. Εξασφαλίζει συνέχεια στη δημόσια χρηματοδοτική ικανότητα καθώς τα χρήματα που επιστρέφονται από τις αρχικές επενδύσεις, μπορούν να επενδυθούν εκ νέου για τον ίδιο σκοπό».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/12 στις 10.30 πμ στο ξενοδοχείο Hilton και θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου Pier Luigi Gilibert.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Οκτωβρίου Ιδρύεται η κινηματογραφική εταιρία “Disney”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1923.... Ιδρύεται από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ η κινηματογραφική εταιρία «Disney», που κυριαρχεί έως...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Αυγούστου ιδρύεται γυναικείο τμήμα στην Ελληνική Αστυνομία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1931... ιδρύεται γυναικείο τμήμα στην Ελληνική Αστυνομία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Ιουνίου Ιδρύεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1931...Ιδρύεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών, με κληροδότημα του Αλέξανδρου Πάντου. Το Πάντειο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 Απριλίου ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1957 ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία, από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ.