Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
21.6 C
Athens

Με αυστηρές ρήτρες η εκταμίευση των υποδόσεων της τρίτης δόσης

Την έγκριση της συνολικής τρίτης δόσης του ελληνικού προγράμματος ύψους 8,5 δισ. ευρώ θα προτείνει ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στην τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν σήμερα με το «καπέλο» των μελών του ΔΣ του ESM.

Από το συνολικό ποσό των 8,5 δισ. τα 6,9 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 1,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τα κεφάλαια θα καταβληθούν σε υποδόσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσε ο ESM ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης, εφόσον το ΔΣ του ESM δώσει το «πράσινο φως», θα προχωρήσει η πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ. πριν από τις 31 Ιουλίου 2017.

Από αυτά, το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στον ξεχωριστό λογαριασμό που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πλαίσιο της πρώτης εκταμίευσης θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αντίστοιχα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Τέλος, τα εναπομείναντα 800 εκατ. ευρώ της τρίτης δόσης που θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ESM, η εκταμίευση και το μέγεθος κάθε υποδόσης θα υπόκεινται στην ικανοποιητική απόδοση της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια, στη βάση της αξιολόγησης των θεσμών.

Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκκαθαριστούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των ιδίων πόρων της Ελλάδας και των εσόδων από τις εκταμιεύσεις, σε ποσοστό τουλάχιστον ένα ευρώ ιδίων πόρων για κάθε δύο ευρώ των εσόδων από εκταμιεύσεις.

Η τελευταία ημερομηνία για την αποδέσμευση των υπόλοιπων υποδόσεων θα είναι η 31η Οκτωβρίου 2017.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα καταγάλανα νερά του Μύρτου 18 Απριλίου 2024
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. 1906: Καταστροφικός σεισμός,...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο γιορτάζουν ο Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής, Μαθητής Του...

Σοκ στην Πάτρα: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε βίντεο στο TikTok

Ακόμη ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανήλικων προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Καταγράφηκε στην περιοχή των Ζαρουχλέϊκων, στην Πάτρα και οι ηλικίες των πρωταγωνιστών προκαλούν...

Διήμερη κακοκαιρία έρχεται από την Γένοβα: Πού θα «χτυπήσει» ο πολικός αεροχείμαρρος

Δύο ημέρες θα διαρκέσει η κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να κάνει...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο ESM “πάγωσε” την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Δεν δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. που εκκρεμεί από...

Σύντομα η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 5,7 δισ....