Με αντιπρόταση για το φορολογικό, η Κυβέρνηση στη νέα συνάντηση με τους Θεσμούς το Σάββατο

103
συμφωνία, εξωδικαστικού, συμβιβασμού,

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συνάντηση της Κυβέρνησης με το κουαρτέτο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανακοινώνει την πρόθεσή του να καταθέσει αντιπρόταση σχετικά με το φορολογικό. Νέες συναντήσεις με τους Θεσμούς το Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η Κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση στους επικεφαλής των Θεσμών για ύψος του αφορολόγητου ορίου.

Οι δανειστές ζήτησαν την μείωση του αφορολόγητου ορίου από 9.545 ευρώ που πρότεινε η Κυβέρνηση στο μισό.

Κυβέρνηση και Θεσμοί έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για αύριο, Σάββατο, στις 14:00.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως στην συζήτηση της Παρασκευής τέθηκε και το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, κάνοντας παράλληλα γνωστό πως σ’ αυτό το θέμα δεν υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα.

Τι έγινε στην συνάντηση Γ. Σταθάκη- Θεσμών;

Ο Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος από την συνάντηση με τους Θεσμούς έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ενώ αποκάλυψε και ορισμένα σημεία της ελληνικής πρότασης για τα «κόκκινα δάνεια».

Ο υπουργός Οικονομίας είπε πως: «Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος».

Όσον αφορά για τα θέματα που χρειάζονται αποσαφήνιση, ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε:

Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία. Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε

Διαβάστε επίσης:  ΕΝΦΙΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι - Ποιοι θα δουν μείωση και ποιοι αύξηση

Ποιος είναι ο στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης; «Στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».

Νέα συνάντηση για το ασφαλιστικό

Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων προχωράει το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με τους εκπροσώπους των Θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στις συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των επικεφαλής των Θεσμών, πρόκειται να βρεθούν η αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος και οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση, επανυπολογισμός των συντάξεων του 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται πως οι διαπραγματεύσεις, όσον αφορά το ασφαλιστικό, είναι σκληρές, όμως εκφράζει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης «να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».