Με διεθνοποίηση της σύλληψης των στρατιωτικών απαντά η Ελλάδα στα τουρκικά «παιχνίδια καθυστερήσεων» – Τα επόμενα βήματα της Αθήνας

40
Νέα πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θυμάται το διεθνές δίκαιο όποτε τη συμφέρει

Διεθνοποίηση της υπόθεσης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικές φυλακές, αλλά – κυρίως – ψύχραιμες και αποτελεσματικές κινήσεις, προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα.
Σύμγβωνσ με το Real.gr , στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να οριστεί σύντομα δικάσιμος και να μην επιτραπεί στην Άγκυρα να παίξει παιχνίδι καθυστερήσεων και τακτικισμών σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Η Αθήνα εξάλλου από την πρώτη στιγμή στέλνει μήνυμα ηρεμίας και αποφασιστικότητας, ενώ δεν μπαίνει στο «παιχνίδι» κλιμάκωσης της έντασης στο οποίο επενδύει η Τουρκία, ελπίζοντας πως με την ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος, η Άγκυρα τελικώς – κάτω και από τη διεθνή πίεση – θα οδηγηθεί στον να κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της.

Η τακτική πίεσης που ασκεί η ελληνική πλευρά όπως φαίνεται θα είναι κλιμακούμενη εν αναμονή και των επόμενων κινήσεων της Τουρκικής δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την απαγγελία του κατηγορητηρίου και τον ορισμό δικασίμου.

Διαβάστε επίσης:  Κτηματολόγιο 2019: Βήμα βήμα πως θα πληρώσετε λιγότερα!

Αναλόγως των εξελίξεων η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, καθώς εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο μπορούν να επισπευσθούν οι εξελίξεις. Η έντονη ενόχληση άλλωστε που υπήρξε στην Τουρκία – όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Μπεναλί Γιλντιρίμ – για το γεγονός ότι η Ελλάδα έθεσε ήδη το πρόβλημα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεικνύει εκ του αποτελέσματος, την ορθότητα αυτής της στρατηγικής.

Για την ανάγκη «προσεκτικών χειρισμών και υπομονής» εξάλλου μίλησε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που ακολουθείται.

Σε επόμενη φάση και αν το αδιέξοδο παραμείνει, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να θέσει το ζήτημα και σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ενώ κομβικό σημείο αποτελεί και η Ευρωτουρκική Συνάντηση Κορυφής στην Βάρνα στις 26 Μαρτίου, εφόσον αυτή τελικώς πραγματοποιηθεί, καθώς όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας του τελευταίου διαστήματος.