ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ: “Έξωση” 3000 Συρίων από στρατόπεδα προσφύγων

50
Οικογένεια Συρίων, στο στρατόπεδο προσφύγων ντείρ Ζαννούν στην Κοιλάδα Μπεκάα

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι περίπου 3000 Σύριοι πρόσφυγες που ζούσαν σε στρατόπεδα, στην Κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, έχουν εγκαταλείψει τις σκηνές τους, μετά από προφορική εντολή έξωσης που τους έδωσε τον περασμένο μήνα ο λιβανικός στρατός.

Στο Λίβανο έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία, οι περισσότεροι σε αυτοσχέδιες κατασκηνώσεις σε ιδιωτικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Στα τέλη Μαρτίου οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου είχαν ανακοινώσει ότι πρόσφυγες που ζουν κοντά σε εγκαταστάσεις ασφαλείας, όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ριγιάκ, πρέπει να φύγουν. Η έξωση, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του AFP, γινόταν για λόγους ασφαλείας. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι συνολικά 10.000 πρόσφυγες αναμένεται να εκτοπιστούν.

Από προσφυγιά σε προσφυγιά

Ο ερευνητής Μπασάμ Χαουάτζα είπε πως 3000 έφυγαν οικειοθελώς, αφού έλαβαν τις εντολές έξωσης. «Έδωσαν στους ανθρώπους περιθώριο 7-10 ημερών». Και παρότι το τελεσίγραφο έληξε, δεν έγινε κίνηση βίαιης εκκένωσης. «Το μεγάλο ζήτημα είναι πως δεν έγινε σαφές από την κυβέρνηση ή το στρατό πού υποτίθεται θα μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι». Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ανέφερε πως δε γνωρίζει πόσοι πρόσφυγες μετακινήθηκαν, αλλά «μια σειρά οικογενειών μεταφέρθηκαν σε παρακείμενους αγρούς. Κάποιοι κατάφεραν να μιλήσουν με τον ιδιοκτήτη των χωραφιών και συμφώνησαν να μεταφερθούν σε ένα άλλο δικό του», είπε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. Οι πρόσφυγες πληρώνουν ενοίκιο στους Λιβανέζους ιδιοκτήτες χωραφιών, για να τους επιτρέψουν να στήσουν τις σκηνές τους.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Ιουλίου

Χαρίρι:”Τεράστιες εντάσεις”

Η υποδομή του Λιβάνου, ήδη κατεστραμμένη από τον 15ετή εμφύλιο που έληξε το 1990, δοκιμάστηκε περισσότερο μετά την εισροή προσφύγων από τη γειτονική Συρία. Ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι προειδοποίησε τον περασμένο μήνα για «τεράστιες εντάσεις» μεταξύ Λιβανέζων και Συρίων σε πολλές εχθρικές προς τους πρόσφυγες κοινότητες, όπου μπορεί να ξεσπάσει «κοινωνική αναταραχή».