Με κύριο θέμα ΔΕΘ και διαπραγμάτευση η «μαραθώνια» κυβερνητική σύσκεψη

50
Αυτοί είναι οι νέοι γενικοί γραμματείς

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η διαπραγμάτευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά το υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ζητήματα Παιδείας και η σύνοδος των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν κι άλλες τέτοιου είδους συναντήσεις της Κυβέρνησης, ωστόσο, δεν θα υπάρξει καμία ανακοίνωση πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Σημειώνεται ότι είναι ήδη γνωστό πως ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη με δύο σταθμούς: την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στενοί κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν σχετικά με τη διαπραγμάτευση ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ. Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει τέλος Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:  Τα νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο από τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Θέμα συζήτησης ήταν και η επικείμενη ευρωμεσογειακή διάσκεψη στην οποία η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλο βάρος για την ενίσχυση της συνεργασίας, με στόχο να εισέλθει η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα. Η κυβέρνηση επιδιώκει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη να αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής αλλά και να υπάρξει συνεργασία στην προσφυγική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και τα θέματα της Παιδείας ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να θέτει ψηλά τον πήχη για να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία.

Τέλος, ο Νίκος Παππάς ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης για τις συναντήσεις του με τους νέους καναλάρχες.