Με ομιλία Τσίπρα το απόγευμα ξενκινά σήμερα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

85
ο Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής για Τουρκία και μεταναστευτικό

Ανοίγουν το απόγευμα οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με εισηγητική ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Το συνέδριο θα διαρκέσει έως την Κυριακή όταν και εκλεγούν τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής και επανεκλεγεί ο Τσίπρας στην ηγεσία του κόμματος.

Το κλίμα που επικρατεί μόνο ήρεμο δεν είναι καθώς οι τάσεις, οι βασικοί παίκτες και οι… υπόγειες συγκρούσεις είναι πολλές, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα και πίεση.
Σημαντικό ρόλο στο συνέδριο -με συγκρούσεις ή συμμαχίες- αναμένεται να  διαδραματίσουν τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνιστούν σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα: ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας με πολλά κομματικά ‘ένσημα’ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο νεότερος από τη «φουρνιά» της ΑΚΟΑ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μετά τη διάσπαση του ΄91 διάλεξε το δρόμο της «ανανέωσης» μέσα από τις γραμμές του ΣΥΝ. Είναι συνομιλητές με όλες τις τάσεις και όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες «διατηρούν προνομιακές σχέσεις με την ηγεσία».
Κατεξοχήν προεδρική ομάδα είναι η «Ενωτική Κίνηση» που γεννήθηκε πρόσφατα και θα μετρήσει τις δυνάμεις της για πρώτη φορά στο Συνέδριο.

Διαβάστε επίσης:  Ποια είναι τα πέντε ονόματα που θα συζητήσει ο Κοτζιάς στα Σκόπια

Σε αυτήν μετέχει ο υπουργός Επικρατείας και εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και στενός του συνεργάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ( παρότι δεν μετέχει ενεργά στα κομματικά) και ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Με την Ενωτική Κίνηση συμπορεύονται και τα  στελέχη Νίκος Σκορίνης, Κώστας Πουλάκης, Πέτρος Καραγιώργος, όπως και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Μπουρνούς.

Δυνατός παίκτης στην εσωκομματική σκακιέρα είναι οι «53» που πολύ συχνά τραβούν από το αριστερό μανίκι τον Αλέξη Τσίπρα καθότι διακρίνονται για την «ευαισθησία τους στα δικαιώματα».
Επικεφαλής τους είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βέβαια είναι  τιμονιέρης της διαπραγμάτευσης και ο άνθρωπος που έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας  τους δανειστές.

Μαζί τους συμπορεύεται η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου η οποία εκ του θεσμικού της ρόλου, διατηρεί πάντα τις ισορροπίες.

Την εν λόγω τάση υποστηρίζουν ο υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Μιχάλης Υδραίος, Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Σαρρής.