Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Με πολίτες που επέστρεψαν απόψε με C-130 από το Σουδάν συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης

Με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού και με πολίτες που επέστρεψαν απόψε από το Σουδάν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επιστρέφοντας από την περιοδεία που πραγματοποίησε σε Καβάλα και Ξάνθη.

Σε δήλωσή του επισήμανε πως “η Ελληνική Πολιτεία οφείλει ανά πάσα στιγμή να φροντίζει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, ασχέτως το πού αυτοί βρίσκονται “και ευχήθηκε “αυτή η μεγάλη περιπέτεια στο Σουδάν να τελειώσει σύντομα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους”.

“Οι Ένοπλές μας Δυνάμεις, για ακόμη μία φορά, μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους και φρόντισαν για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης επιχείρησης”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το αεροσκάφος μετέφερε στην Ελλάδα από το Σουδάν 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.

Την επιχείρηση εκτέλεσαν στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Με την ολοκλήρωση αυτής της επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

Στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:

– Την Κυριακή 23 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε αποστολή δύο μεταφορικών αεροσκαφών ενός C-27 και ενός C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την αεροπορική βάση Ελευσίνας στο αεροδρόμιο Ασουάν της Αιγύπτου.

– Τη Δευτέρα 24 Απριλίου, απογειώθηκε ένα C-27 από το Ασουάν με προορισμό το Τζιμπουτί και παρέλαβε τους πρώτους 17 πολίτες (13 ‘Ελληνες και 4 άλλους υπηκόους συζύγους των Ελλήνων) και επέστρεψε την Τρίτη 25 Απριλίου στην Ελευσίνα.

– Την Τρίτη 25 Απριλίου, απογειώθηκε άλλο C-27 από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στο Ασουάν ενώ στη συνέχεια, παρέλαβε από το Τζιμπουτί και την ‘Ακαμπα της Ιορδανίας 16 ‘Ελληνες πολίτες, έναν από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία. Την Τετάρτη 26 Απριλίου το αεροσκάφος με τον Ν. Χαρδαλιά και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην αεροπορική βάση Τανάγρας.

– Την Τετάρτη 26 Απριλίου, απογειώθηκε αεροσκάφος C-27 από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στο Ασουάν από όπου αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η κατάσταση στο Σουδάν ενδέχεται να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή και οι Αμερικανοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός των επομένων 24-48 ωρών, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί απίθανη την αποκλιμάκωση της έντασης, παρότι ο σουδανικός στρατός συμφώνησε νωρίτερα να παραταθεί κατά 72 ώρες η ισχύουσα εκεχειρία, η οποία εκπνέει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε σήμερα ότι είναι λίγοι οι αμερικανοί πολίτες που αναζητούν ακόμη τρόπους για να εγκαταλείψουν το Σουδάν.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης εκκένωσης δια θαλάσσης, ο ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ είπε: «Συνεργαζόμαστε στενά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να καθορίσουμε τον αριθμό των Αμερικανών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Σουδάν. Επί του παρόντος, οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν γρήγορα

Η Βρετανία είχε απομακρύνει 897 ανθρώπους από το Σουδάν με οκτώ βρετανικές πτήσεις έως τις 18.00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Τζάιλς Λέβερ, ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Σουδάν, μετεγκαταστάθηκε στη γειτονική Αιθιοπία αφότου έκλεισε προσωρινά η πρεσβεία του στη σπαρασσόμενη από τη σύγκρουση ανατολικοαφρικανική χώρα.

“Από την Αντίς Αμπέμπα, θα ηγείται των διπλωματικών προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή για να τελειώσει ο πόλεμος στο Σουδάν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φόρεϊν Oφις.

Το Λονδίνο ζητά από τις εμπόλεμες πλευρές στη χώρα να παραταθεί η εκεχειρία 72 ωρών που πρόκειται να λήξει απόψε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...