Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Με το “καλό μήνα” μειώσεις 10% στις επικουρικές – Ποιους αφορά

Βαριές απώλειες θα έχουν με το που θα πούνε καλό μήνα 15.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα φτάσουν το 10% με βάση τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι μειώσεις αφορούν υπαλλήλους των δήμων, της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των τραπεζών, με το μέσο όρο των περικοπών να κυμαίνεται από 8% έως 10%.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ακόμη βαρύτερες απώλειες -έως και 15%- θα δουν στο εισόδημά τους οι πρώην δημοτικοί υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι με 35ετία.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχασαν τον προηγούμενο μήνα 60-80 ευρώ από το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Ο κύριος όγκος των περικοπών θα γίνει αντιληπτός στις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένονται νέες μειώσεις, έως 350 ευρώ, στις επικουρικές του ΙΚΑ, των τραπεζοϋπαλλήλων, των υπαλλήλων της ΔΕΗ, των εμποροϋπαλλήλων, των πρατηριούχων, των ναυτικών πρακτόρων και των συνταξιούχων του ΝΑΤ. Συνολικά εκτιμάται ότι θα θιγούν περίπου 200.000 με 250.000 επικουρικές συντάξεις και οι μειώσεις θα φτάσουν έως και 40% έναντι του ποσού που χορηγούσε το Ταμείο πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Οι περικοπές εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 20% σε εφάπαξ πρώην ΔΕΚΟ, ενώ και στο Δημόσιο οι μειώσεις θα φτάσουν το 15%-18%. Αντίθετα, αυξημένο κατά 5% έως και 10% είναι το ποσό του εφάπαξ για τους εμποροϋπαλλήλους.

Στο μεταξύ, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών χαλαρώνει τους όρους επιστροφής των αναδρομικών από τις περικοπές των επικουρικών, του ΕΚΑΣ και πιθανότατα των μερισμάτων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου προκειμένου να αμβλύνει την επιβάρυνσή τους έως το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, η τροπολογία μειώνει το ποσοστό του παρακρατούμενου από την ακαθάριστη μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη ποσού από το 1/4 που είναι σήμερα σε:

– 1/10 για συντάξεις μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ
– 1/6 για το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ

Ως ελάχιστο ύψος της μηνιαίας δόσης ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ. Επίσης απαλείφεται το όριο στον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση (ο νόμος όριζε ότι παρακρατούνται τα ποσά σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις).

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα και κυρίως το Σεπτέμβρη θα γίνουν κι άλλες, σημαντικότερες, περικοπές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

ΑΣΕΠ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις πρόσληψης στην Δημοτική Αστυνομία

Άνοιξαν την Πέμπτη 7/3 οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ που αφορούν στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων διακοσίων δεκατριών (1.213) θέσεων μόνιμου προσωπικού...

Καθαρά Δευτέρα: Πως θα λειτουργήσει η Βαρβάκειος Αγορά

Ανοικτή από την Κυριακή στις 21:00 έως τις 15:00 της Καθαράς Δευτέρας, θα είναι η Βαρβάκειος αγορά. Και η Αγορά του Ρέντη είναι ανοιχτή από...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΤΜ: Τα βαριά πρόστιμα σε τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μειώνουν τις μεγάλες προμήθειες

Μειώσεις χρεώσεων φέρνει νέα απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που βρήκε τις τράπεζες να έχουν...

Θλιβερό ρεκόρ: Πρώτη η Ελλάδα σε μειώσεις μισθών σε ολόκληρη την Ευρώπη

Την πρωτιά στις μειώσεις μισθών στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την τριετία 2019 έως...

Μέτρα για την ακρίβεια: Μείωση 5% στο ράφι – Πώς θα λειτουργεί το app κατά της αισχροκέρδειας

Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι που θα «διαφημίζεται» με ειδικό ταμπελάκι, κοινοποίηση από τους...

Αντικειμενικές τιμές αποκτούν φέτος  τα ακίνητα σε όλη τη χώρα – Έρχονται μειώσεις τιμών ζώνης σε δήμους

Τιμές ζώνης ακινήτων σε όλη την Επικράτεια, διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες για ορισμένες κατηγορίες...