Η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση και είναι …με το πιστόλι στον κρόταφο, λόγω της πίεσης που ασκεί η Άγκυρα για έκδοση των «οκτώ» αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα.
Η συμμετοχή τους στο πραξικόπημα και μάλιστα στο επίπεδο που επιχείρησε να προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση, ότι δηλαδή οργάνωσαν απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, δεν αποδεικνύεται. Αντίθετα μάλιστα υπάρχει το ερώτημα πώς –αν ήταν αυτή η ομάδα που απέτυχε να σκοτώσει τον Ερντογάν- δεν πέρασε από τη Μαρμαρίδα, απέναντι στα ελληνικά νησιά, αλλά πήγαν στην Αλεξανδρούπολη για να ζητήσουν άσυλο;
Η κυβέρνηση μετά την ατυχή εμφάνιση του κ. Βίτσα, επιχειρεί να πείσει τη Τουρκία ότι η υπόθεση αφορά κατά βάση την ελληνική Δικαιοσύνη και την Επιτροπή Ασύλου, αδυνατώντας να πείσει όμως τον Ερντογάν ο οποίος δεν μπορεί να καταλάβει πώς κρατικές υπηρεσίες ή όργανα της πολιτείας, δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι η μη έκδοση των «οκτώ» στην Τουρκία μπορεί να ανοίξει την όρεξη και για άλλους αντικαθεστωτικούς. Και,
Δεύτερον, ότι η μη έκδοση θα οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας.
Ο φόβος αυτός γίνεται ισχυρότερος γιατί στην κυβέρνηση βλέπουν ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εκείνο που λείπει από την Τουρκία είναι η ψυχραιμία και η λογική. Συνεπώς μια όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα τώρα που ο Ερντογάν βλέπει παντού εχθρούς, είναι άγνωστο που θα καταλήξει και μια κρίση στα εθνικά είναι το τελευταίο που επιζητεί αυτή την ώρα η Ελλάδα.
Καθόλου τυχαία άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την άποψη ότι « πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί η Τουρκία έχει πάντοτε μεγάλη εσωτερική ένταση».
Σε ό,τι αφορά στους «οκτώ» η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είπε ότι πρόκειται για ευαίσθητες και κρίσιμες στιγμές και παρέπεμψε στο γεγονός ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Επιτροπή Ασύλου, αλλά και από τους δικαστές και στη συζήτηση για την έκδοση και στη συζήτηση για την απέλαση». Διευκρίνισε δε, ότι πρόκειται για παράλληλες διαδικασίες.
Στο ίδιο μήκος κύματος τις τελευταίες ώρες, τοποθετήθηκαν οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Κώστας Χρυσόγονος δείχνοντας στα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και παραπέμπουν στη Δικαιοσύνη.
Στην κυβέρνηση πάντως εκτιμούν ότι μια κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, θεωρώντας πιο πιθανή την ενίσχυση της ροής μεταναστών στην Ελλάδα, κίνηση που θα ασκήσει πολλές πιέσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες.