Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Με το βλέμμα σε ΔΝΤ, χρέος και μέτρα η κυβέρνηση

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που συνάντησαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους οι βουλευτές της πλειοψηφίας κατά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τα ακόμη πιο δύσκολα, καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα κριθεί η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και τα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με Τα Νέα, μπορεί τα μέτρα να μην ψηφίστηκαν από τη Βουλή πριν από το Πάσχα, ωστόσο οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πέρασαν τις πιο ήσυχες διακοπές τους, αφού ο λογαριασμός που έρχεται είναι ήδη γνωστός.

Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αποδοκιμασίες που γνώρισε ο πρωθυπουργός στην Κέρκυρα, το βαρύ κλίμα στην κοινωνία αποτυπώνει τις προθέσεις της απέναντι στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, επιβεβαιώνει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ο μήνας του μέλιτος απέναντι στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα έχει οριστικά τελειώσει και οι προσδοκίες έχουν εξανεμιστεί.

Αν και ο πρωθυπουργός επιχείρησε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Μεγάλη Πέμπτη να ανατάξει το ηθικό των υπουργών του και να προσφέρει επιχειρήματα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις στα καφενεία στις περιφέρειές τους τις μέρες του Πάσχα υποσχόμενος ότι η συμφωνία θα αλλάξει τα δεδομένα και θα βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, οι αντιδράσεις παραμένουν ισχυρές.

Κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν ώς το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου.

Οι μέρες που ακολουθούν ώς την ερχόμενη Κυριακή είναι οι μόνες «ξέγνοιαστες» για τα κυβερνητικά στελέχη, αφού από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι «μέρες της φωτιάς».

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία, ενώ τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία θα κρίνει τις αποφάσεις του Ταμείου για την Ελλάδα και εν πολλοίς τα μέτρα για το χρέος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, για την οποία στη κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αποτελεί ζήτημα λίγων 24ώρων από τη στιγμή που οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, τα μέτρα θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο για την ψήφισή τους στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι πως τα μέτρα θα ψηφιστούν ως προαπαιτούμενα ώστε το Eurogroup να βάλει την τελική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Προσδοκία της κυβέρνησης μάλιστα είναι η ψήφιση να γίνει με διαδικασίες – εξπρές ούτως ώστε να ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και να μη χρειαστεί να περιμένει η Αθήνα ώς την τακτική σύνοδο στις 22 Μαΐου, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της μια έγκαιρη απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν όντως η τεχνική συμφωνία κλείσει σχεδόν ταυτόχρονα με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου), τα μέτρα θα έχουν ψηφιστεί μέσα στις επόμενες 4-5 μέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος Απριλίου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2017-2020.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει ή να εφαρμόσει τα μέτρα εάν δεν λάβει τον οδικό χάρτη με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Ακριβώς και γι’ αυτό τον λόγο η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ είναι κρίσιμη για τις εξελίξεις, αφού το Eurogroup θα έρθει στη συνέχεια να επικυρώσει τις όποιες αποφάσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...
Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη...

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον ελληνικό στρατό, με την χώρα μας να ετοιμάζεται να υιοθετήσει...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων...

Νίκη: Παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής την γυναίκα που χαστούκισε την βουλευτή της...

Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της γυναίκας που χαστούκισε την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη, χαρακτηρίζοντας την πράξη της αδιανόητη και απαράδεκτη....

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4) στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία της οποίας επικεφαλής θα...
Κεντροαριστερά: Ξεπέρασε τις 147.000 η συμμετοχή στις εκλογές

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή “πολυκατοικία”

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η Κουμουνδούρου, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον των ηγεσιών τους για τον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την...

Αποκλιμάκωση του χρέους με πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023

Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαρτίου ο πρώτος διευθυντής του ΔΝΤ Καμίγ Γκιτ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947.... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις εργασίες του, με πρώτο διευθυντή το...