Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Μέχρι 22 Ιουνίου οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να υποβάλλουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στο taxis τις αιτήσεις συμμετοχής τους για κρατική δανειοδότηση μέσω του νέου προγράμματος της “επιστρεπτέας προκαταβολής ” ύψους 1,4 δις ευρώ όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις δανειοδότησης.

Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ σε φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως ανοίγοντας έτσι τον “δρόμο” της έναρξης από σήμερα της β φάσης του προγράμματος ύψους 1,4 δις ευρώ.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων που προβλέπει η β φάση της “επιστρεπτέας προκαταβολής” είναι σαφώς ευνοϊκότερα από ότι προέβλεπε η α φάση του προγράμματος προκειμένου να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα της κρατικής δανειοδότησης πολύ περισσότερες επιχειρήσεις αντί των 54.000 που επιλέχθηκαν στην α φάση του προγράμματος και για τις οποίες διατέθηκαν 600 εκ.ευρώ (11.000 δάνειο κατά μέσο όρο).

Στόχος να διανεμηθούν τουλάχιστον 100-120.000 χαμηλότοκα δάνεια σε ισάριθμες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ,χωρίς περιορισμούς στα όρια δανειοδότησης (όπως ίσχυε στο πρώτο πρόγραμμα), ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι πληττόμενες από την πανδημία του κορωνοιού επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, ακόμη και οι επιχειρήσεις(54.000 στο αριθμό) που έχουν δανειοδοτηθεί με το πρώτο πρόγραμμα της “επιστρεπτέας προκαταβολής”.

Η εκταμίευση των δανείων στις επιλέξιμες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αναμένεται να ξεκινήσει από τις 7 Ιουλίου και ως βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας θα ληφθεί υπόψιν η πτώση του τζίρουτον Μάρτιο,Απρίλιο και Μάιο.

Τα κριτήρια για την ένταξη και επιλογή των επιχειρήσεων που θα δανειοδοτηθούν με χαμηλότοκα, 5ετούς διάρκειας, δάνεια και με περίοδο χάριτος 1,5 έτους όπως θα προβλέπει το νέο πρόγραμμα της “επιστρεπτέας προκαταβολής” θα είναι τα εξής.

α) θα μπορούν να δανειοδοτηθούν και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και μικρομάγαζα ασχέτως εάν απασχολούν υπαλλήλους η όχι,αρκεί να διαθέτουν ταμειακή μηχανή..Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 250.000 σε τουρισμό,εστίαση και λιανεμπόριο.

β)δεν θα αποτελεί κριτήριο η νομική μορφή μιας επιχείρησης και ο κωδικός δραστηριότητας αρκεί να έχει ως έδρα τη χώρα μας .Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που την 1/6/2020 απασχολούσαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας 1.000 εργαζόμενους και αυτές που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά.

γ)για πρώτη φορά αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα της κρατικής δανειοδότησης θα μπορούν να υποβάλλουν και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

δ) Η επιλογή των δικαιούχων επιχειρήσεων θα γίνει με βάση το ύψος της πτώσης του τζίρου που είχαν τον Απρίλιο και Μάιο γεγονός που εν δυνάμει οδηγεί περισσότερες επιχειρήσεις,που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού,της εστίασης και του λιανεμπορίου , στο να τύχουν της κρατικής δανειοδότησης λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που υπέστησαν εξ αιτίας της καραντίνας του κορωνοιού..

ε) διατηρείται ο όρος ,που ίσχυε και στην α φάση της “επιστρεπτέας προκαταβολής”, της υποχρέωσης των επιχειρήσεων που θα δανειοδοτηθούν να μην προχωρήσουν σε απολύσεις του προσωπικού τους έως στις 31 Οκτωβρίου.

στ)όσες επιχειρήσεις ένα χρόνο μετά την λήψη του δανείου θα έχουν μεγάλη πτώση τζίρου θα μπορούν να αποπληρώσουν μόνον το 60% του δανείου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο ΕΡΤNEWS η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου...

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τους τρεις πρώτους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον δικηγόρο – εργατολόγο...

Μητσοτάκης: Η αναμέτρηση του Ιουνίου θα κρίνει αν η χώρα θα συνεχίσει να έχει πολιτική σταθερότητα

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, μίλησε...

Ο Ιούνιος στη λαογραφία

Ο λαός τον αποκαλεί και θεριστή (μήνας του θερισμού) αλλά και Αϊγιαννίτη, επειδή στις...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Ιουνίου ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1840.... Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο. Ο Σάμιουελ Μορς (Samuel Finley...