Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
22.3 C
Athens

Μεγάλες ανατροπές φέρνουν οι δέκα εντολές του ΟΟΣΑ

Δέκα παρεμβάσεις στην αγορά με τετραπλό στόχο αναδεικνύονται από τις νέες συστάσεις που κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προς την κυβέρνηση και συνιστούν ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων.

Αυτές τις αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» και αποσκοπούν στην αποψίλωση των ολιγοπωλίων που κρατούν ψηλά τις τιμές ανοίγοντας τον ανταγωνισμό στο χονδρεμπόριο νωπών τροφίμων και υγρών καυσίμων, στο χαμηλότερο κόστος φαρμάκων, στη διασφάλιση καταναλωτικών δικαιωμάτων καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων καταργώντας διοικητικά εμπόδια.

Η γνωστή και ως «Εργαλειοθήκη Νο3» του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με ρητή εντολή στα συναρμόδια υπουργεία για νομοθέτηση της πλειονότητας των συστάσεων.

Η έκθεση, εκτός απροόπτου, αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα αύριο Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Ιάπωνα αναπληρωτή γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Rintaro Tamaki.

Η έκθεση περιλαμβάνει την ανάλυση πέντε τομέων που κάλυψε το έργο του ΟΟΣΑ (ηλεκτρονικό εμπόριο, κατασκευές, μεταποίηση χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, μέσα μαζικής ενημέρωσης και χονδρεμπόριο) και τις σχετικές συστάσεις του Οργανισμού για τη βελτίωση του ανταγωνισμού σε αυτούς.

Όπως αναφέρουν πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», το 10% των συστάσεων αφορά σε απαρχαιωμένες διατάξεις που δεν ισχύουν πια και προκαλούν νομική αβεβαιότητα. Αυτές πλέον καταργούνται, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου και διευκολύνοντας την απόδοση δικαιοσύνης. Επίσης, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει περίπου το ένα τρίτο των νέων συστάσεων του ΟΟΣΑ.

Οι 10 συστάσεις του Οργανισμού που φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά και θα προωθηθούν στο πλαίσιο και της συμφωνίας με τους θεσμούς είναι:

1. Ιδιωτικές οργανωμένες αγορές χονδρεμπόριου κρέατος, λαχανικών, φρούτων και αλιευμάτων. Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η ύπαρξη μόνο μίας κεντρικής αγοράς (κρέατος, φρούτων, λαχανικών και αλιευμάτων) σε Αθήνα (Ρέντη) και Θεσσαλονίκη και η ίδρυση νέων προβλέπεται μόνο με υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ.

Προτείνει αλλαγή και η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υιοθετεί τη σύσταση. Έτσι, διευρύνονται οι δυνατότητες δημιουργίας ιδιωτικών χονδρεμπορικών αγορών χωρίς να επηρεάζονται οι υπάρχουσες και ο δημόσιος χαρακτήρας τους.

2. Διαφάνεια στις συμβάσεις προμήθειας υγρών καυσίμων.

3. Νέοι «παίκτες» στην αγορά υγρών καυσίμων.

4. Φθηνότερα φάρμακα. Ως γνωστόν ισχύει ο λεγόμενος «κόφτης» του 15% ο οποίος αφορά στην ανώτατη μείωση που μπορεί να λάβει η τιμή των γενόσημων φαρμάκων κατά την προηγούμενη ανατιμολόγηση. Ο «κόφτης» διατηρείται, σύμφωνα με την υπόδειξη του ΟΟΣΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου η προκύπτουσα τιμή του γενοσήμου θα είναι μικρότερη από εκείνη του αντίστοιχου off-patent φαρμάκου.

5. Δωρεάν εγγύηση στα προϊόντα. Σήμερα οι καταναλωτές σε κάθε αγορά τους έχουν διετή εγγύηση εκ του νόμου (νόμιμη εγγύηση). Δεν ήταν σαφές όμως από τη νομοθεσία αν οι έμποροι υποχρεούνται να προσφέρουν και πρόσθετη (εμπορική εγγύηση). Ο ΟΟΣΑ προτείνει αλλαγή των διατάξεων. Σύμφωνα με τη σύστασή του, αποσαφηνίζεται ότι όλα τα αγαθά καλύπτονται από δωρεάν διετή εγγύηση που υποχρεούνται να προσφέρει κάθε έμπορος. Ταυτόχρονα όμως οι έμποροι δεν είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν περεταίρω εγγύηση. Σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλιστεί η πλήρης ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την ύπαρξη ή όχι εμπορικής εγγύησης.

6. Ενίσχυση καταναλωτικών δικαιωμάτων. Η έννοια του καταναλωτή αποσαφηνίζεται με τις προτεινόμενες αλλαγές προσαρμοζόμενη στις σύγχρονες ανάγκες.

7. Ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου. Καθιερώνονται διατάξεις που διέπουν τις συναλλαγές καταναλωτών-ηλεκτρονικών καταστημάτων. Ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου πέρυσι ξεπέρασε τα 4,5 δισ. ευρώ και βαίνει διαρκώς αυξανόμενος.

8. Απλούστευση αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τη σχετική νομοθετική αλλαγή έχει ήδη προετοιμάσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

9. Είσοδος επενδυτών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διευκολύνεται η ανάπτυξη συνεργασιών και η αύξηση του μεγέθους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

10. Νέο πλαίσιο για τις εμπορικές εκθέσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

"Μάχη" με τους θεσμούς για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις λόγω κορωνοϊού

Η Κομισιόν προτείνει τέλος στην Ενισχυμένη Εποπτεία της Ελλάδας τον Αύγουστο

Την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο δείχνει η 14η έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία. «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη...

Έρχονται αναδρομικά για 60.000 συνταξιούχους: Οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν –...

Αναδρομικά αναμένεται να λάβουν 60.000 συνταξιούχοι. Θα δοθούν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς – μηχανικούς. Για το τέλος Ιουνίου μετατίθεται -για...
Επιστρεπτέα προκαταβολή Νο6

Οι πληρωμές από το Υπ. Εργασίας, τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, έως τις 27...

Καταβολές άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και...

Αναδρομικά: Έρχονται τρία πακέτα για τους συνταξιούχους – Πότε ξεκινά η εκκαθάριση των συντάξεων

Αναδρομικά πενταετίας έως 33.750 ευρώ και προσαύξηση της μηνιαίας σύνταξης έως 563 ευρώ θα λάβουν εντός του Μαΐου 55.000 συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης. Παράλληλα, τον...
Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Πέμπτη

ΜΜΜ: Θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου; Τι είπε ο Καραμανλής για τα νέα...

Για το εάν θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου το επόμενο διάστημα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ...

ΕΝΦΙΑ: Έχασαν τις απαλλαγές λόγω «φουσκωμένων» αντικειμενικών – Ποιοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

Στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων πιάστηκαν άτομα με αναπηρία και ευάλωτα νοικοκυριά λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών και έχασαν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. ...
Στις δικαστικές αίθουσες συνεχίζεται η “μάχη των συντάξεων”

Έντοκη επιστροφή του Δώρου κύριας σύνταξης σε 160 συνταξιούχους

Το “πράσινο φως” για την έντοκη επιστροφή του Δώρου κύριας σύνταξης σε 160 συνταξιούχους δίνουν δικαστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, εκδόθηκαν οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΟΟΣΑ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα την παγκόσμια ανάπτυξη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα την παγκόσμια ανάπτυξη...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΟΣΑ κλείνει την πόρτα στην ένταξη της Ρωσίας

Ο ΟΟΣΑ θα κλείσει τη διαδικασία ένταξης της Ρωσίας και θα κλείσει το γραφείο...

ΕΝΦΙΑ 2022: Έρχονται ανατροπές για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Δεν θα περιλαμβάνεται στο τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 που θα κατατεθεί...

ΟΟΣΑ: Επιβολή φόρου 15% στα κέρδη των πολυεθνικών στις χώρες που δραστηριοποιούνται

Οριστικοποιήθηκε, χθες, 8 Οκτωβρίου, στην Ολομέλεια του Περιεκτικού Πλαισίου του ΟΟΣΑ η συμφωνία δύο...