Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Μεγάλη στροφή των Ελλήνων οδηγών στη χρήση IX

Το 86% των Ελλήνων επιλέγουν να μετακινηθούν με το δικό τους ΙΧ μέσα στην πανδημία ενώ το 78% των οδηγών στην χώρα μας δηλώνουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ποσοστό 89% δηλώνουν ότι η πανδημία τους έκανε να συνειδητοποιήσουν την ασφάλεια και την άνεση που τους προσφέρει η χρήση του δικού τους οχήματος. Το 67% μάλιστα θεωρεί πολύ πιθανό να αγοράσει ή να μισθώσει ένα νέο αυτοκίνητο τα επόμενα 5 χρόνια!

Αυτά είναι τα αποτέλεσματα της ετήσιας έρευνας κοινής γνώμης Mobility Insights Report, αξιολογώντας τον αντίκτυπο του Covid-19 στις συνήθειες κινητικότητας σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την ενότητα “New Normal” (Νέα Κανονικότητα) που κυκλοφόρησε η LeasePlan, σε συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία ερευνών Ipsos.

Η καθημερινότητα
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και πριν την πανδημία στην χώρα μας είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της κίνησης των ΙΧ. Παράλληλα οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθκαν στα ΜΜΜ στην αρχή της πανδημίας αλλά και οι διάφορες μελέτες που χαρατήριζαν τις αστικές συγκοινωνίες ως εστίες μετάδοσης του κορονοϊού οδήγησαν του Ελληνες στα ΙΧ τους.

Ωστόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι με βάση την έρευνα οι Ελληνες στρέφονται στα ΙΧ, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να αγοράσουν ή να μισθώσουν νέο ΙΧ τα επόμενα πέντε χρονια. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία στους ελληνικούς δρόμους οι οποίοι ακόμα και μετά τα απαγορευτικά μέτρα παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση.

Δεν ειναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μποτιλιάρισμα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και αυτό παρά το γεγονός ότι η μετακίνηση προϋποθέτει συγκεκριμένο λόγο και αποστολή μηνύματος.

Η έρευνα
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5.000 οδηγοί σε 22 χώρες, δείχνει ότι η πλειονότητά τους προτιμά την ασφάλεια και την άνεση του αυτοκινήτου τους από τις δημόσιες συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα οι μισοί από αυτούς επιθυμούν να στραφούν σε οχήματα μηδενικών εκπομπών ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να διατηρήσουν ταυτόχρονα τη βελτίωση στην ποιότητα του αέρα που παρατηρήθηκε στην αρχή της πανδημίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, από την αρχή της πανδημίας:

οι Έλληνες οδηγοί είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες (78%)
και περισσότερο πιθανό να επιλέγουν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους (86%).
Στο ίδιο πλαίσιο, οι περισσότεροι Έλληνες (89%) δηλώνουν ότι η πανδημία τούς έκανε να συνειδητοποιήσουν την ασφάλεια και την άνεση που τους προσφέρει η χρήση του δικού τους οχήματος.
Ακόμη, το 67% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό να αγοράσει ή να μισθώσει ένα νέο αυτοκίνητο τα επόμενα 5 χρόνια.
Ταυτόχρονα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που προέρχονται από τη χώρα μας (65%) δηλώνουν ότι από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 αξιολογούν πιο σοβαρά την κλιματική κρίση ως παγκόσμια απειλή.

Στροφή και στην ηλεκτροκίνηση
Για ένα επίσης αρκετά μεγάλο ποσοστό (63%), η αυξημένη ευαισθητοποίηση αύξησε τις πιθανότητες να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό όχημα μηδενικών εκπομπών στο μέλλον. Και αυτό προκειμένου να μειώσουν το δικό τους ανθρακικό αποτύπωμα και να διατηρήσουν τη βελτιωμένη ποιότητα του αέρα που παρατηρήθηκε στην αρχή της πανδημίας.

Από την αρχή της πανδημίας οι ερωτηθέντες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές αγορές και να επιλέξουν παράδοση στο σπίτι για διακριτικές δαπάνες, όπως ρούχα και ηλεκτρικά είδη (63%), ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για συμβατικά και ηλεκτρικά επαγγελματικά (LCV και eLCV).

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση
Τέλος, σχεδόν οι μισοί Έλληνες ερωτηθέντες (49%) ανησυχούν για την αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ρύπανση που προκαλείται από τα οχήματα παράδοσης, από την έλευση του Covid και μετά.

Ωστόσο η λύση που προτείνεται είναι σαφής αφού οι περισσότεροι Έλληνες οδηγοί οχημάτων παράδοσης προϊόντων που συμμετείχαν στην έρευνα (55%) είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα επαγγελματικά τους οχήματα με άλλες επιχειρήσεις για να μειώσουν τη συμφόρηση, καθώς και να μεταβούν σε ηλεκτρικά LCV μηδενικών εκπομπών (77%) για τη μείωση της ρύπανσης.

Ο Κωνσταντίνος Πετρούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της LeasePlan Hellas, δήλωσε σχετικά: «Το αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης παραμένει ψηλά στην καρδιά των Ελλήνων. Ειδικά σήμερα, εν μέσω πανδημίας, αποτελεί και τον πιο ασφαλή τρόπο να μετακινούμαστε. Παράλληλα, η στροφή των οδηγών προς την ηλεκτροκίνηση και τα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων, όπως αυτή επιβεβαιώνεται από την έρευνα, βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη στρατηγική της LeasePlan. Δέσμευσή μας στην LeasePlan Hellas είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε το αυτοκίνητο ως υπηρεσία (car–as–as–service) με ολοκληρωμένες λύσεις μακροχρόνιας μίσθωσης και ανταγωνιστικές προσφορές leasing, με ευθύνη προς το περιβάλλον και με τους πελάτες μας πάντα στο επίκεντρο».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Κυκεώνας των αρχαίων Ελλήνων

Τι έπιναν και… δεν έδιναν οι μύστες στα Ελευσίνια Μυστήρια; Τι περιείχε ο κυκεώνας, το...

Ο χρυσός αριθμός Φ – Ο μαγικός αριθμός της αρμονίας και της τελειότητας των αρχαίων Ελλήνων

Το ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εμμονή με την αρμονία και την τελειότητα...

Στα 47-50 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων το 2050

Ανησυχητικά τα στοιχεία ερευνών για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα. Κέντρο για τους...

Έρευνα: Το 43% των Ελλήνων έχει κατοικίδιο, το 62% γυμνάζεται και το 33,5% καπνίζει

Tι έδειξε για τους Ελληνες έρευνα του ινστιτούτου ΔιαΝΕΟσις: Θέλουν θέση στο Δημόσιο και...