Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
19.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1821... Η Τριπολιτσά (Τρίπολη) πέφτει στα χέρια των Ελλήνων επαναστατών. 32.000 τούρκοι και εβραίοι πέφτουν νεκροί, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. «Το άλογό μου από...

Mειώστε τη χοληστερόλη με αυτη την τροφή αντί για κρέας

Στην αγορά κυκλοφορούν υποκατάστατα κρέατος τα οποία όμως είναι πλούσια σε νάτριο και αυτό δεν τα καθιστά ιδανική επιλογή. Ποια είναι η καλύτερη λύση σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι φακές, τα ρεβύθια, τα φασόλια και οι καρποί είναι πηγές φυτικής πρωτείνης και φυτικών ινών και συνιστούν μια υγιή εναλλακτική λύση στο επεξεργασμένο κρέας, αλλά και στα υποκατάστατα κρέατος που διατίθενται στην αγορά σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και εκείνη των οσπρίων είναι εξίσου υψηλής αξίας» εξηγεί η Penny Kris-Etherton καθηγήτρια διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Αυτό που με απασχολεί πραγματικά ως διαιτολόγο είναι η συνολική σύσταση αυτών των φυτικών υποκαταστάτων κρέατος που έχουν κυριεύσει την αγορά. Είναι πολύ υψηλά σε νάτριο και σε κορεσμένο λίπος. Και έχουν πολλές θερμίδες» τονίζει η Αμερικανίδα διαιτολόγος.

Τα υποκατάστατα κρέατος είναι συχνά πάρα πολύ επεξεργασμένα και περιέχουν πολύ νάτριο και πολλά συντηρητικά.

Η Αμερικανίδα διαιτολόγος εξηγεί λοιπόν ότι τα όσπρια είναι πολύ πιο υγιεινή επιλογή. Η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και μειωμένες τιμές χοληστερόλης. Επίσης είναι υψηλά σε φυτικές ίνες και σε πρωτεΐνες που παρέχουν αίσθημα κορεσμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μας χορταίνουν περισσότερο, οπότε τρώμε συνολικά λιγότερες ποσότητες.

Η αμερικανίδα διαιτολόγος επισημαίνει ότι μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι τόσο υγιεινή όσο και ανθυγιεινή. Είναι ζήτημα επιλογής. «Για όσους δεν θέλουν να τρώνε κρέας αυτό που θα συνιστούσα είναι τα όσπρια μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο – παρά αυτά τα χορτοφαγικά υποκατάστατα κρέατος» τονίζει.

Διαβάστε επίσης:  Άν μάθετε ποιο συστατικό «κρύβεται» στο ψωμί του τοστ, δεν θα φάτε ξανά!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα όσπρια περιέχουν λεκτίνες  οι οποίες μπορεί να παρεμποδίσουν την απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου, του φώσφορου και του ψευδάργυρου. Η λεκτίνη όμως κατά κανόνα μειώνεται με το μαγείρεμα ιδίως με τον βρασμό.

Σε ότι αφορά το φούσκωμα και τον μετεωρισμό που σχετίζεται με την κατανάλωση οσπρίων, ιδιαίτερα φασολιών τρεις διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο Nutrition καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ίσως αυτή η παρενέργεια να μην είναι τόσο έντονη τελικά και επισημαίνουν ότι κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικούς τύπους οσπρίων. Οι ερευνητές πάντως προτείνουν να πετάμε το νερό που μουλιάζουν τα φασόλια και να τα μαγειρεύουμε σε φρέσκο νερό.

Διαβάστε επίσης:  Άν μάθετε ποιο συστατικό «κρύβεται» στο ψωμί του τοστ, δεν θα φάτε ξανά!

Κλασική σούπα, αλλά και πουρές ή γαρνιτούρα σε σαλάτες, τα όσπρια μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή μας και να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης κρέατος, ενώ αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή από τα επεξεργασμένα υποκατάστατα κρέατος επισημαίνει η Penny Kris-Etherton. Η κατανάλωσή τους επίσης θεωρείται καρδιοπροστατευτική και σχετίζεται με τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Πηγή: ygeiamou

Κοινοποίηση

Ακολουθήστε μας

7,339ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το θαυματουργό βότανο για δεκάδες παθήσεις

Κολλιτσίδα ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό βότανο. Η κολλιτσίδα είναι ακόμα γνωστή ως: αrctium...

Λάδι και σκόρδο: Ένα θαυματουργό φάρμακο!

Γνωρίζετε τα οφέλη που έχει το λάδι σκόρδου στην υγεία μας και πόσο αποτελεσματικά...

Η δίαιτα του δρόμου – Δραστικά αποτελέσματα ακόμη και στους πιο … πολυάσχολους

Αυτή η δίαιτα αποτελεί την ιδανική λύση για εσένα που περνάς την...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή