Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022
0.7 C
Athens

ΜΕΚΚΑ: Εκατομμύρια κόσμου για το προσκύνημα

Το μουσουλμανικό προσκύνημα -γνωστό και ως Χάτζ- ξεκινά σήμερα στη Μέκκα. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτές τις μέρες.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο έχουν έρθει στο βασίλειο των Ουαχαβιτών για να γιορτάσουν το προσκύνημα του Χατζ στη Μέκκα. Επιπλέον, περίπου 600.000 Σαουδάραβες αναμένονται επίσης στη Μέκκα. Για πολλούς μουσουλμάνους πιστούς, αυτό είναι ενα ταξίδι ζωής.

Τι είναι το Χατζ;

Κάθε πιστός μουσουλμάνος, άνδρας ή γυναίκα, πρέπει να εκπληρώνει πέντε θρησκευτικά καθήκοντα. Εκτός από τις καθημερινές προσευχές, τη νηστεία στον μήνα του Ραμαζανιού, το θρήσκευμα και το δώρο των ελεημοσύνης, το Χατζ είναι ένα από τα θρησκευτικά καθήκοντα που πρέπει να κάνει ένας μουσουλμάνος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.

Όσοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά και να μην έχουν υγειονομικούς περιορισμούς που καθιστούν αδύνατη την πολυήμερη διαδρομή, πρέπει να κάνουν το προσκύνημα – κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια του μήνα προσκυνημάτων Ντουλ Χιουάχ. Μόνο τότε το ταξίδι μετράει ως Χατζ – “Μεγάλο Προσκύνημα”. Εκτός των καθορισμένων αυτών ημερών υπάρχει και το «Μικρό Προσκύνημα», η Ουμρα.

Συμφωνα με την ισλαμική παράδοση, ο προφήτης Μωάμεθ γεννήθηκε στη Μέκκα. Η ιστορία του Χατζ είναι όμως παλαιότερη. Ήδη στις προ-ισλαμικές εποχές η Μέκκα ήταν τόπος προσκυνήματος. Ωστόσο, ο Μωάμεθ άλλαξε τις τελετουργίες κατά τη διάρκεια του Χατζ.

Οι άνδρες φορούν μια ρόμπα προσκυνητή αποτελούμενη από δύο λευκά πανιά. Από δω και στο εξής, οι πιστοί βρίσκονται στο “ihram”, μια κατάσταση συνείδησης που τούς απαγορεύει να ορκιστούν, να ξυριστούν κλπ . Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται πλέον να μακιγιάρουν τα πρόσωπά τους.

Στη συνέχεια, οι προσκυνητές πηγαίνουν στο Άγιο Τζαμί για πρώτη φορά. Στο κέντρο του τζαμιού βρίσκεται το Κάαμπα, ένας μαύρος κύβος που καλύπτεται από μετάξι με βάση δέκα έως δώδεκα μέτρα. Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, το Κάαμπα είναι το πρώτο σπίτι της προσευχής στην ανθρώπινη ιστορία και χτίστηκε από τον Αδάμ προσωπικά. Σε μια γωνιά του Καάμπα υπάρχει μια μαύρη πέτρα. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτή η πέτρα προέρχεται από τον παράδεισο και δόθηκε στον Αβραάμ από τον αρχάγγελο Γαβριήλ. Η πέτρα είναι ενσωματωμένη στον τοίχο του Κάαμπα σε ύψος 1,5 μέτρων.

Τη δεύτερη ημέρα οι πιστοί περνούν στο όρος Αραφάτ έξω από την πόλη. Οι προσκυνητές προσεύχονται και ζητούν τη συγχώρεση των αμαρτιών τους. Το βράδυ, προχωρούν στην πεδιάδα του Musdalifah. Εδώ συλλέγουν πέτρες για το συμβολικό λιθοβολισμό του διαβόλου την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια, οι προσκυνητές περνούν τη νύχτα σε εξωτερικούς χώρους.

Πριν την ανατολή του ηλίου, οι πιστοί επιστρέφουν στη Μίνα. Οι προσκυνητές στη γέφυρα του Τζαμάρατ πρέπει να ρίξουν από επτά πέτρες σε τρεις τεράστιους πυλώνες. Για να καταστήσουν το πλήθος εύλογα διαχειρίσιμο, οι αρχές έχουν πλέον χτίσει πέντε επίπεδα στα οποία οι προσκυνητές μπορούν να ρίξουν τις πέτρες τους.

Το βράδυ ξεκινάει το φεστιβάλ της θυσίας, Eid al-Adha. Χιλιάδες πρόβατα και κατσίκες σφάζονται. Το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος διανέμεται στους άπορους.

Οι προσκυνητές μπορούν τώρα να ξαναβάλουν τα κανονικά ρούχα τους. Επιστρέφουν στο ιερό τέμενος και περιστρέφονται επτά φορές γύρω απο την Καάμπα. Στη συνέχεια περπατούν επτά φορές μεταξύ των δύο λόφων Σάφα και Μάρουα. Το Χάτζ τελειώνει με έναν τελικό γύρο στην Κάαμπα.

Πολλοί πιστοί διανύουν οδικώς μια απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων ως τη Μεδίνα. Εκεί επισκέπτονται το Τζαμί του Προφήτη, όπου βρίσκεται ο τάφος του Μωάμεθ.

Σουνίτες και Σιίτες

Για Σουνίτες και Σιίτες το προσκύνημα στη Μέκκα είναι εξίσου σημαντικό. Το Ιράν, η μεγαλύτερη σιϊτική χώρα και εχθρός των Σαουδαράβων, κατηγορεί τακτικά το Βασίλειο ότι κάνει διακρίσεις κατά των σιϊτών στην κατανομή των ποσοστώσεων.

Οι μουσουλμάνοι που ανήκουν στην κοινότητα Αχμαντίγια θα ήθελαν επίσης να κάνουν προσκύνημα στη Μέκκα αλλά δεν τους επιτρέπεται. Ο Ισλαμικός Παγκόσμιος Σύνδεσμος, που χρηματοδοτείται από τη βασιλική οικογένεια, απέκλεισε την θρησκευτική κοινότητα Αχμαντίγια από την ισλαμική κοινότητα το 1974. Έκτοτε, η Σαουδική Αραβία δεν χορηγεί πλέον θεωρήσεις Χατζ στους οπαδούς της Αχμαντίγια. Απαγορεύεται σε αυτούς, καθώς και σε όλους τους μη μουσουλμάνους, να εισέλθουν στην ιερή περιοχή στη Μέκκα. Οι Αλεβίτες, οι Αλαουίτες και οι Δρούσοι δεν κάνουν επίσης, προσκύνημα στη Μέκκα.

Προφυλάξεις ασφαλείας

Για το Χατζ, οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Άραβίας είναι σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής. Ένας λόγος που εξηγεί αυτή την πολεμική στάση χρονολογείται από το 1979, όταν ισλαμιστές τρομοκράτες δολοφόνησαν σχεδόν χίλια άτομα σε μια επίθεση στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας.

Επιπλέον, η περιοχή στην οποία κινούνται περισσότερα από δύο εκατομμύρια προσκυνητές έχει έκταση ενός αεροδρομίου. Ένα νευραλγικό σημείο είναι η κοιλάδα της Μίνα στις πύλες της Μέκκας. Εκεί, μετά από έναν μαζικό πανικό πριν από τρία χρόνια, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 700 προσκυνητές. Ένα ακόμα χειρότερο δυστύχημα συνέβη το 1990. Μετά από πανικό σε μια σήραγγα από τη Μέκκα στη Μίνα πέθαναν περίπου 1.400 άνθρωποι.

Οι αρχές φοβούνται επίσης την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών. Φέτος, η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει μόνο σε προσκυνητές που έχουν εμβολιάστει κατά της μηνιγγίτιδας, του κίτρινου πυρετού και της πολιομυελίτιδας.

Κάθε χρόνο, το Χατζ προσφέρει στη σαουδική βασιλική δυναστεία την ευκαιρία να εμφανίζεται ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου και να ενισχύει την εικόνα της σε όλο τον κόσμο. Κατι που χρειάζεται το Ριάντ καθώς εκτός από την πρόσφατη διαμάχη με τον Καναδά βρισκεται σε μεγάλη αντιπαράθεση με το Καταρ και κυριως με το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πετρελαιοκηλίδα στο Περού: «Κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης» κήρυξε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε το Σάββατο «κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης», μέτρο με ισχύ 90 ημερών, στην παραθαλάσσια περιοχή που πλήττεται από τη διαρροή...

Μπουρλά: Ελπίζουμε να έχουμε ένα ετήσιο εμβόλιο και όχι πολλές δόσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι ένα ετήσιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα ήταν προτιμότερο από πιο συχνές αναμνηστικές δόσεις για...

Βέλγιο: Υποχρεωτική η ενισχυτική δόση του εμβολίου από 1η Μαρτίου

Απαραίτητη θα είναι από την 1η Μαρτίου, η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης κατά της Covid-19, πέντε μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, προκειμένου να ανανεωθεί...

Ουκρανική κρίση: Κλιμακώνει η Ρωσία «εξοπλίζοντας» τη Λευκορωσία με S-400

Με φόντο την κλιμακούμενη ουκρανική κρίση, η Ρωσία στέλνει στη Λευκορωσία αντιαεροπορικά συστήματα S-400 προκειμένου να «λάβουν μέρος σε ασκήσεις». Πιο αναλυτικά, η Ρωσία έχει...
σαν σήμερα, συλλαμβάνεται, Αντρέι Ζαχάροφ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Ιανουαρίου συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1980.... Συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή την πρώτης βόμβας υδρογόνου για λογαριασμό της ΕΣΣΔ, επειδή άσκησε κριτική...

Κορωνοϊός: Τα πέντε στάδια της πανδημίας – Σε ποιο βρισκόμαστε σήμερα

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι βρισκόμαστε στο πρώτο από τα πέντε στάδια της πανδημίας...

Κάνναβη εναντίον κορωνοϊού: Αμερικανοί επιστήμονες προτείνουν κλινικές δοκιμές της δραστικής ουσίας κανναβιδιόλης μετά από...

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι προκλινικές μελέτες τους σε ανθρώπινα κύτταρα και ζώα (τρωκτικά) έδειξαν πως η κανναβιδιόλη, μία από τις βασικές δραστικές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το τελευταίο αντίο από τους πολίτες της Αθήνας στον Μίκη Θεοδωράκη (φωτο)

Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη...

Μίκης Θεοδωράκης: Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, από την ερχόμενη Τρίτη...

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Θα πραγματοποιηθεί και πάλι του χρόνου το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά

Μιλώντας σήμερα στο εκκλησίασμα του Αγίου Φωκά στο Μεσαχώρι Βοσπόρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ...

Στους 769 οι νεκροί στη Μέκκα

Στους 769 ανέρχονται οι νεκροί από το ποδοπάτημα των προσκυνητών στη Μίνα, κοντά στη...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή