Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Μελισσοθεραπεία: Πώς γίνεται και ποια τα οφέλη της για την υγεία

Μία νέα τάση στο χώρο της χαλάρωσης, λιγότερη δαπανηρή και περισσότερο φυσική, αφού κάποιος την πετυχαίνει στην ύπαιθρο και όχι σε έναν κατασκευασμένο πολυτελή χώρο, προωθεί το μοναδικό «πάρκο» μέλισσας στην Ελλάδα, “ANEL Honey Park”, έχοντας τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις του τα πρώτα δύο και… μοναδικά «σπιτάκια» μελισσοθεραπείας στην Ελλάδα, στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης.

«Είναι απόλυτα ασφαλή», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γεωπόνος ΑΠΘ, Ευρώπη-Σοφία Δαλαμπίρα, υπεύθυνη του μοναδικού Πάρκου Μέλισσας στην Ελλάδα. Το Πάρκο βρίσκεται σε περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε αυτά τα «σπιτάκια», όπως εξήγησε, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις μέλισσες σε κυψέλες παρακολούθησης να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες, να ξαπλώσει και να χαλαρώσει στα «κρεβάτια μελισσοθεραπείας», να ηρεμήσει ακούγοντας τον βόμβο των μελισσιών, να αναπνεύσει τον αέρα της κυψέλης, με ειδικές μάσκες και να απολαύσει μείγματα βοτάνων για την βελτίωση παθήσεων και την ευεξία.

«Ο βόμβος και η μυρωδιά της μέλισσας μας βοηθά να χαλαρώσουμε, να μειώσουμε το στρες, το άγχος και τις αϋπνίες», επισήμανε και πρόσθεσε ότι βασική προϋπόθεση για να το πετύχει κάποιος αυτό είναι να παραμείνει στους οικίσκους μελισσοθεραπείας πάνω από μισή ώρα. Το κόστος για τη μελισσοθεραπεία ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά άτομο, για δύο ώρες και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι άλλες παροχές στο Πάρκο.

Όπως είπε η κ. Δαλαμπίρα, μια καλή πρόταση, επίσης, είναι οι γονείς να επιλέξουν μία ώρα «διαλογισμού» στους οικίσκους, μειώνοντας το στρες και το άγχος της καθημερινότητας, ενώ τα παιδιά την ίδια ώρα θα μπορούν να απασχολούνται σε δραστηριότητες του χώρου.

 

ygia

Δεν είναι δημοφιλής η μελισσοθεραπεία, αλλά επιδιώκουμε να γίνει

Το anel Honey Park, άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφτεί περισσότερα από 2.500 άτομα. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών που δοκίμασαν την μελισσοθεραπεία, είναι το ενδιαφέρον να δοκιμάσουν κάτι εναλλακτικό και διαφορετικό, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός επισκέπτη από το Βόλο, ο οποίος σύμφωνα με την κ. Δαλαμπίρα, αντί για 10 λεπτά παρέμεινε επί μιάμισυ ολόκληρη ώρα μέσα στο θεραπευτήριο, χαλάρωσε και έφθασε στο σημείο να αποκοιμηθεί.

Η «μελισσοθεραπεία» περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν προϊόντα μέλισσας με σκοπό την ευεξία. Τα μελισσοκομικά προϊόντα έχουν αναφερθεί σε πολλά αρχαία κείμενα ως φάρμακο, ενώ σήμερα, η μέλισσα και τα προϊόντα της, χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους στην εναλλακτική ιατρική για την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η πρώτη «συνταγή» με μέλι ήταν γραμμένη σε ένα δισκίο από πηλό, που βρέθηκε στην κοιλάδα του Ευφράτη και χρονολογείται περίπου το 2000 π.Χ. Επίσης, ο Ιπποκράτης, ο αρχαίος Έλληνας ιατρός και «πατέρας της ιατρικής» παραθέτει για τα φυσικά αποτελέσματα του μελιού ότι «προκαλούν θερμότητα, καθαρίζουν πληγές και έλκη, μαλακώνουν σκληρές πληγές σε χείλη, τρέφουν τις πληγές». Αντίστοιχα, το μέλι έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως «γιατρικό» ή τονωτικό. Χάρη στις ευεργετικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του, βοηθά πληγές και εγκαύματα. Εκτός από περίπου 77% σάκχαρα και 16-17% υγρασία, περιέχει γύρη <5%, 2% πρωτεΐνες σε μορφή αμινοξέων, μεταλλικά άλατα (ιχνοστοιχεία), ένζυμα, αιθέρια έλαια και ελάχιστη ποσότητα βασιλικού πολτού.

Το κερί

Στο παρελθόν κερί μέλισσας χρησιμοποιήθηκε στην ιατρική, σε αλοιφές και καταπλάσματα. Σήμερα το κερί χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική και την κοσμετολογία.

Πρόπολη

Περιέχει κυρίως κόμμεα και ρητίνες, ενώσεις που τα φυτά παράγουν για την προστασία τους από τραυματισμό, τα φυτοφάγα ζώα και τα παθογόνα. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόπολη έχει αντι-μυκητιασική, αντι-φλεγμονική και αντιβακτηριακή ιδιότητα.

Γύρη

Η γύρη είναι πολύ σημαντική στην διατροφή των μελισσών. Για τον άνθρωπο είναι μια από τις πιο πλήρεις τροφές στη φύση. Με περίπου 30% πρωτεΐνη και με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανθρώπινη διατροφή, με ένα πλήρες φάσμα βιταμινών και ανόργανων ιχνοστοιχείων, υδατανθράκων και λιπαρών οξέων, αποτελεί πλήρες συμπλήρωμα διατροφής.

Βασιλικός πολτός

Η βασίλισσα μέλισσα είναι η μόνη που τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό, πράγμα που την κάνει να γεννά χιλιάδες αυγά την ημέρα! Είναι μία συμπυκνωμένη πηγή με πολλές θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων όλων των βιταμινών Β, καθώς επίσης βιταμίνες Α, C, D και Ε και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Δηλητήριο

Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι το τσίμπημα της μέλισσας ήταν ευεργετικό σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σήμερα πολλοί ισχυρίζονται ότι το τσίμπημα τις μέλισσας ανακουφίζει τον πόνο από τραυματισμό μυών. Μια εξήγηση για τα ευεργετικά αποτελέσματα του τσιμπήματος της μέλισσας είναι ότι πρόκειται για μια μορφή βελονισμού. Ο βελονισμός αναγνωρίζεται ως χρήσιμη τεχνική για την ανακούφιση του πόνου, καθώς οι βελόνες διεγείρουν νευρικά μονοπάτια που προκαλούν την απελευθέρωση των ενδορφινών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

Έρευνες βρήκαν ποιο είναι το Νο1 χόμπι που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί τον εγκέφαλό σου «νέο». Κι’ όμως μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International...
Η πανδημία μείωσε τις γεννήσεις

Μελέτη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τη βιολογική ηλικία της γυναίκας κατά 2 χρόνια

Η εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για το σώμα και τον ψυχισμό της γυναίκας. Το γυναικείο σώμα υφίσταται σημαντικές μεταμορφώσεις για να υποστηρίξει το έμβρυο που αναπτύσσεται. Ωστόσο, μια...

5 συνήθειες που αποβάλουν το μαγνήσιο από τον οργανισμό μας

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο μαγνήσιο και το πόσα οφέλη παρέχει στον οργανισμό μας. Συμμετέχει ενεργά σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις, ρυθμίζοντας επιμελώς...

Βρήκαν τον “διακόπτη” που σταματάει τα αυτοάνοσα νοσήματα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι καλό στο να διακρίνει μεταξύ της χημείας του σώματός μας και της χημείας ενός παθογόνου “εισβολέα”. Όταν, όμως, δυσλειτουργεί μπορεί...

Αυτά είναι τα τρία ποτά που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Η υγεία της επιδερμίδας μας δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο την περιποιούμαστε, αλλά και από όσα καταναλώνουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν τρία...

Έρχεται το τέλος του AIDS

Μία πολλά υποσχόμενη υπό ανάπτυξη θεραπεία δίνει ελπίδες για την εξάλειψη του AIDS καθώς οι επιστήμονες λένε ότι έχουν καταφέρει να εκριζώσουν επιτυχώς τον...
Οι πρώτες "καμπάνες" σε οίκους ευγηρίας

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

Ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ένα νέο σύμπτωμα άνοιας που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας, μιας πάθησης που προσβάλλει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα προφανή συμπτώματα της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κακάο: Γιατί να το βάλουμε στο καφέ μας

Οι περισσότεροι από εμάς κάθε πρωί πραγματικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τον πρώτο...

Τα 8 οφέλη του ζεστού νερού

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να στηρίξει το δέρμα, τους μύες και την υγεία...

Τα top-5 οφέλη υγείας που έχουν οι μελιτζάνες

Μαζί με τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές, οι μελιτζάνες (Solanum melongena) ανήκουν...

Εμβόλιο γρίπης και 4 απρόσμενα οφέλη που λίγοι γνωρίζουν

Το να μην αρρωστήσετε από τη γρίπη είναι από μόνο του αρκετό για να......