“Μενού” του «μυστικού δείπνου» στις Βρυξέλλες η Ελλάδα

83
Τόμσεν στην Ελλάδα: Βιαστείτε να αλλάξετε πολιτική για το αφορολόγητο
Ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα και υπάρξει συμφωνία στο χρέος, θα μπορέσει να έχει μια «καλή» έξοδο

Εκπρόσωποι των Θεσμών θα παραβρεθούν στον «μυστικό δείπνο» που θα γίνει στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης με βασικό αντικείμενο συζήτησης να είναι το ελληνικό ζήτημα.

Ποιοι θα βρίσκονται στο δείπνο;

Οι πληροφορίες θέλουν τους Ντέκλαν Κοστέλο και Μάριο Μπούτι να εκπροσωπούν την Κομισιόν, τους Ράσμους Ρέφερ και Μπενουά Κερέ να δίνουν το παρών από πλευράς ΕΚΤ και φυσικά η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Κομισιόν αναμένεται πως θα προσπαθήσουν να πείσουν τους εκπροσώπους του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα της επιστροφής του κουαρτέτου άμεσα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όχι όμως για το δείπνο. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει δεχθεί πρόσκληση από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να ενημερωθεί με το ελληνικό ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:  Bloomberg: Τα επτά μέτρα και η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους

Το δείπνο των δανειστών είναι «κλειστό» και δεν έχει τεθεί ζήτημα να παραβρεθεί εκπρόσωπος από την Ελλάδα.

Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση τονίζουν το δύσκολο έργο των ευρωπαϊκών Θεσμών να μεταπείσουν το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο έχει ενστάσεις σχετικά με το κατά πόσον «βγαίνει» το πρόγραμμα.

Οι Ευρωπαίοι από την άλλη σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο δεν επιθυμούν να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει πίσω στις περικοπές συντάξεων λόγω του βάρους του προσφυγικού που σηκώνει η χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος του «μυστικού δείπνου» είναι αντί να μεταπείσουν οι Ευρωπαίοι το ΔΝΤ, να γίνει το αντίθετο και να έρθει η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια νέα σκληρή στάση των ευρωπαϊκών Θεσμών.