Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Μέρκελ: Ειρήνη στην Ευρώπη μόνο με τη συμμετοχή της Ρωσίας

Σε τρίτη παρέμβαση μέσα σε λίγες ημέρες για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία προχώρησε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ .


Ειδικότερα, η Μέρκελ, η οποία διατέλεσε καγκελάριος…από το 2005 έως το 2021, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει μια διαρκή ειρήνη μόνο με τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Όπως μεταδίδει το Tass, η δήλωση αυτή έγινε σε τελετή αφιερωμένη στα 77α γενέθλια της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung στο Μόναχο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA, η Μέρκελ ανέφερε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Παράλληλα, η γερμανίδα πρώην καγκελάριος είπε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία ήταν ένα «σημείο καμπής» και προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ότι οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

«Συνιστούμε σε όλους να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα λόγια (σ.σ του Πούτιν) αντί να τα χαρακτηρίζουμε ως μπλόφα από την αρχή», είπε η Μέρκελ.
«Η Ευρώπη να μην απορρίπτει μελλοντικά μια σχέση με τη Ρωσία»

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η Μέρκελ είχε κάνει ξανά αναφορά στη Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίος και ο σχεδιασμός της «μακροπρόθεσμης πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας».

Τότε, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είχε μιλήσει για «βαθιά καμπή» που σηματοδοτεί η 24η Φεβρουαρίου 2022 και για τη «μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 σηματοδοτεί μια βαθιά καμπή. Επιπλέον, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνιστά τη μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά πρέπει να γίνει δουλειά σε μια πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, ακόμη και αν αυτό θα απαιτούσε μεγάλο σθένος», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, παραδεχόμενη ταυτόχρονα ότι «σήμερα αυτός ο στόχος μπορεί να μας φαίνεται εξίσου μη ρεαλιστικός όσο για τον Αντενάουερ το 1950 στο Γκόσλαρ η επανένωση της Γερμανίας».

Αναφερόμενη στη σημερινή θέση της Γερμανίας πάντως, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με επαρκή ισχύ και αυτοπεποίθηση μπορεί και αυτή η κρίση να ξεπεραστεί», δήλωση η οποία έγινε δεκτή με χειροκρότημα από το ακροατήριο.
«Μην απορρίπτετε τα λόγια του Πούτιν σαν να είναι μπλόφα»

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ -μιλώντας για τον Χέλμουτ Κολ- είχε πει ότι αυτός θα έκανε το παν για την προστασία της Ουκρανίας, αλλά θα έκανε και το σχεδόν αδιανόητο, θα σκεφτόταν την επόμενη μέρα και ότι μπορούν να υπάρξουν και πάλι σχέσεις με τη Ρωσία.

Μάλιστα, η Μέρκελ στην εκδήλωση αυτή, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα λόγια του ρώσου προέδρου και να μην απορρίπτονται ως «μπλόφες».

«Πρέπει να παίρνετε τα λόγια του στα σοβαρά. Το να λαμβάνετε τα λόγια του στα σοβαρά και να μην τα απορρίπτετε από την αρχή σαν είναι μπλόφα, δεν είναι σε καμία περίπτωση ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά απόδειξη πολιτικής σοφίας», είπε η Μέρκελ σε μια σπάνια δημόσια δήλωση από τότε που αποχώρησε από τα καθήκοντά της στα τέλη του περασμένου έτους.

Όπως εξήγησε η ίδια, αυτή η πολιτική σοφία «συμβάλλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών ή, τουλάχιστον εξίσου σημαντικό, στη δημιουργία νέου».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων «παραπαίουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός...

Οίκος ανοχής στη Γερμανία ετοίμασε πακέτα σε τουρίστες εν όψει Euro

Οι τιμές για κάθε βραδιά και τι περιέχεται στην προσφορά! Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ φιλοξένησε η αγγλική ιστοσελίδα, «Daily Star», με αφορμή το Euro 2024, του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Στουρνάρας: Αν δεν μειώσει εγκαίρως τα επιτόκια, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξη

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...