Μέρκελ: Η σημερινή μέρα είναι τομή για την Ευρώπη

25
Μέρκελ, Ευρωζώνη, ενωμένη,

Σε δηλώσεις από το Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε:

«Δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να υποβαθμίσουμε. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την απόφαση του βρετανικού λαού. Η σημερινή μέρα είναι τομή για την Ευρώπη. Τις συνέπειες αυτής της τομής θα τις δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα και θα εξαρτηθεί από το πώς οι υπόλοιποι 27 θα αναλύσουμε την κατάσταση. Δεν πρέπει να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα.

Πρέπει να την αξιολογήσουμε με σωφροσύνη και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Η Ευρώπη είναι πολυσχιδής. Υπάρχουν αμφιβολίες για την κατεύθυνση ενοποίησης της Ευρώπης. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ευρώπης καταλαβαίνουν πόσο η ΕΕ βοηθά στη βελτίωση της προσωπικής τους ζωής. Η ΕΕ είναι από τις μεγαλύτερες οικονομίες. Είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης, εγγυήτρια για τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ιστορική συνείδηση. Η ΕΕ είναι αποτέλεσμα της μεταπολεμικής προσπάθειας για ειρήνη», είπε η καγκελάριος.

Διαβάστε επίσης:  Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες»

Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τα αποτελέσματα των πολέμων και των συγκρούσεων σε άλλες χώρες. Έχω ήδη καλέσει τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ σε συζητήσεις για το μέλλον. Οι διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία θα δημιουργήσουν τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Η ΕΕ είναι ισχυρή ώστε να δώσει τις απαντήσεις στο σημερινό θέμα. Θα το στηρίξω αυτό με την κυβέρνησή μας».