Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Μέσα στην κρίση: 50 εκατ. ευρώ οι διεκδικήσεις των 160 πρώην βουλευτών

Στα 50 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να φθάσει ο λογαριασμός για τον κρατικό κορβανά, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν οι τουλάχιστον 160 προσφυγές βουλευτών.

Αυτές είναι οι διεκδικήσεις των εν λόγω βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ή μελών των οικογενειών τους, σε περίπτωση, που οι ίδιοι έχουν αποβιώσει για την καταβολή αναδρομικών, στο πλαίσιο της εξίσωσης των βουλευτικών αποδοχών με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τι προβλέπει το άρθρο 23 του Ν. 4387/2016

Στο άρθρο 23 του Ν. 4387/2016 (ασφαλιστικός «νόμος Κατρούγκαλου»), υπάρχει πρόβλεψη για το θέμα, σύμφωνα με την οποία:

«Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών ποσών σύνταξης, που δικαιούνται συνταξιούχοι του Δημοσίου κατά το Ν.δ. 99/1974 (Α’295), καθώς και οι κληρονόμοι τους, λόγω της αναπροσαρμογής των συντάξεών τους με βάση τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 3691/2008 (Α΄ 166), σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Αναδρομικά ποσά συντάξεων τα οποία καταβάλλονται σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, συμψηφίζονται με τυχόν ποσά που οφείλει ο δικαιούχος στο Δημόσιο».

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος

Όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αλλά και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η επίμαχη διάταξη δεν ανοίγει το ζήτημα, αλλά συμβάλλει στην διευθέτησή του, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την καταβολή αναδρομικών.

Βασική διαφορά ως προς την εξέλιξη του όλου θέματος -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- είναι το γεγονός ότι εάν δεν υπήρχε ο ασφαλιστικός νόμος τα ποσά τα οποία αναγνωρίστηκαν δικαστικώς, θα ήταν άμεσα απαιτητά.

«Αντιθέτως, βάσει της πρόβλεψης για την έκδοση υπουργικής απόφασης, θα επιλεγεί η διαδικασία για τη σταδιακή καταβολή τους, ώστε να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση του δημοσίου ταμείου».

Η δικαίωση των πρώην βουλευτών προκάλεσε σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ

Η δικαστική δικαίωση των πρώην βουλευτών έχει προκαλέσει σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ, με την κυβέρνηση να βάζει στον πάγο τις οικονομικές διεκδικήσεις διαμηνύοντας ότι, δεν σκοπεύει να εκδώσει στο εγγύς μέλλον τη σχετική υπουργική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών. Aναφορικά με το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη Νέας Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «η δυνατότητα επιστροφής των παρακρατηθέντων είναι βασική έννοια της Δημοκρατίας, γίνεται βάσει των θεμελιωδών εννοιών του Δικαίου. Αυτό που λέει ο Νόμος Κατρούγκαλου είναι ότι ο ρυθμός αποπληρωμής των χρημάτων αυτών θα είναι συγκεκριμένος. Το πρόβλημα είναι ότι συγκεκριμένα στελέχη πολιτικών κομμάτων προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη κι ύστερα ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να πάρει από πάνω του την πολιτική ευθύνη, είπε όσα είπε. Πρόκειται για μια πλήρως υποκριτική στάση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι, όσοι πρώην βουλευτές του κόμματος δεν αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους για επιστροφή αναδρομικών θέτουν εαυτούς εκτός κόμματος. Καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας ότι η αξίωση των πρώην βουλευτών είναι νόμιμη με βάση την κατάπτυστη ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Την απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει όσους βουλευτές του κόμματος επιμείνουν στο ζήτημα των αναδρομικών, σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. «Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής και λέει ότι βουλευτές εφόσον επιμείνουν στο θέμα των αναδρομικών, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία. Η μεγάλη ανάγκη είναι για τους ανθρώπους που υποφέρουν, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πάρουν αναδρομικά οι βουλευτές».

«Κανένας συνταξιούχος πρώην βουλευτής, μέλος του ΚΚΕ δεν αναζητά αναδρομικά» τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα της διεκδίκησης αναδρομικών από πρώην βουλευτές.

Την πλήρη κατάργηση των συντάξεων όλων των αιρετών ζητά με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Ένωση Κεντρώων, με αφορμή το θόρυβο που προκάλεσε η δικαστική απόφαση υπέρ πρώην βουλευτών οι οποίο ζητούν την καταβολή αναδρομικών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4) στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία της οποίας επικεφαλής θα...

Βόλος: Φοιτητές αποδοκίμασαν τον Κυμπουρόπουλο – «Απαράδεκτο ότι δεν επέτρεψαν σε έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο...

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, την εισβολή φοιτητών αριστερών παρατάξεων σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στον Βόλο, όπου ο ίδιος ήταν...

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πόσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα

Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Ανακαινίζω-Νοικιάζω». Σημειώνεται δε πως το υπουργείο χρηματοδοτεί με 50...

Κακοκαιρία: Οι 6 περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Πλημμύρισαν δρόμοι της...

Σε συναγερμό παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία-εξπρές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα της Παρασκευής (19/04), και αναμένεται, σύμφωνα με...

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Κασσελάκης προειδοποιεί τους βουλευτές του: Κυρώσεις σε όποιον δεν ψηφίσει υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών

Νέα αναταραχή θα προκύψει από αύριο στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με...

Δύσκολες ώρες για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας…

Αναβρασμός επικρατεί στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες, κυρίως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όχι, οι βουλευτές...

Μειώνονται οι γαλάζιοι βουλευτές που επιμένουν στη διαφωνία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Τρεισήμιση ώρες διήρκεσε ο δεύτερος κύκλος ενημέρωσης στους βουλευτές της ΝΔ για τα ομόφυλα...

Ομόφυλα ζευγάρια: Μειώθηκαν στους 15 οι βουλευτές της ΝΔ που διαφωνούν με το νομοσχέδιο

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα για την Κ.Ο. της ΝΔ σε σχέση με το...