Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
21.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  To 1669...Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο), έπειτα από πολιορκία 21 ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

Μέσα στην κρίση: 50 εκατ. ευρώ οι διεκδικήσεις των 160 πρώην βουλευτών

Στα 50 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να φθάσει ο λογαριασμός για τον κρατικό κορβανά, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν οι τουλάχιστον 160 προσφυγές βουλευτών.

Αυτές είναι οι διεκδικήσεις των εν λόγω βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ή μελών των οικογενειών τους, σε περίπτωση, που οι ίδιοι έχουν αποβιώσει για την καταβολή αναδρομικών, στο πλαίσιο της εξίσωσης των βουλευτικών αποδοχών με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τι προβλέπει το άρθρο 23 του Ν. 4387/2016

Στο άρθρο 23 του Ν. 4387/2016 (ασφαλιστικός «νόμος Κατρούγκαλου»), υπάρχει πρόβλεψη για το θέμα, σύμφωνα με την οποία:

«Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών ποσών σύνταξης, που δικαιούνται συνταξιούχοι του Δημοσίου κατά το Ν.δ. 99/1974 (Α’295), καθώς και οι κληρονόμοι τους, λόγω της αναπροσαρμογής των συντάξεών τους με βάση τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 3691/2008 (Α΄ 166), σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Αναδρομικά ποσά συντάξεων τα οποία καταβάλλονται σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, συμψηφίζονται με τυχόν ποσά που οφείλει ο δικαιούχος στο Δημόσιο».

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος

Όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αλλά και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η επίμαχη διάταξη δεν ανοίγει το ζήτημα, αλλά συμβάλλει στην διευθέτησή του, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την καταβολή αναδρομικών.

Βασική διαφορά ως προς την εξέλιξη του όλου θέματος -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- είναι το γεγονός ότι εάν δεν υπήρχε ο ασφαλιστικός νόμος τα ποσά τα οποία αναγνωρίστηκαν δικαστικώς, θα ήταν άμεσα απαιτητά.

«Αντιθέτως, βάσει της πρόβλεψης για την έκδοση υπουργικής απόφασης, θα επιλεγεί η διαδικασία για τη σταδιακή καταβολή τους, ώστε να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση του δημοσίου ταμείου».

Η δικαίωση των πρώην βουλευτών προκάλεσε σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ

Η δικαστική δικαίωση των πρώην βουλευτών έχει προκαλέσει σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ, με την κυβέρνηση να βάζει στον πάγο τις οικονομικές διεκδικήσεις διαμηνύοντας ότι, δεν σκοπεύει να εκδώσει στο εγγύς μέλλον τη σχετική υπουργική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών. Aναφορικά με το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη Νέας Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «η δυνατότητα επιστροφής των παρακρατηθέντων είναι βασική έννοια της Δημοκρατίας, γίνεται βάσει των θεμελιωδών εννοιών του Δικαίου. Αυτό που λέει ο Νόμος Κατρούγκαλου είναι ότι ο ρυθμός αποπληρωμής των χρημάτων αυτών θα είναι συγκεκριμένος. Το πρόβλημα είναι ότι συγκεκριμένα στελέχη πολιτικών κομμάτων προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη κι ύστερα ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να πάρει από πάνω του την πολιτική ευθύνη, είπε όσα είπε. Πρόκειται για μια πλήρως υποκριτική στάση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι, όσοι πρώην βουλευτές του κόμματος δεν αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους για επιστροφή αναδρομικών θέτουν εαυτούς εκτός κόμματος. Καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας ότι η αξίωση των πρώην βουλευτών είναι νόμιμη με βάση την κατάπτυστη ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Την απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει όσους βουλευτές του κόμματος επιμείνουν στο ζήτημα των αναδρομικών, σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. «Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής και λέει ότι βουλευτές εφόσον επιμείνουν στο θέμα των αναδρομικών, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία. Η μεγάλη ανάγκη είναι για τους ανθρώπους που υποφέρουν, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πάρουν αναδρομικά οι βουλευτές».

«Κανένας συνταξιούχος πρώην βουλευτής, μέλος του ΚΚΕ δεν αναζητά αναδρομικά» τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα της διεκδίκησης αναδρομικών από πρώην βουλευτές.

Την πλήρη κατάργηση των συντάξεων όλων των αιρετών ζητά με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Ένωση Κεντρώων, με αφορμή το θόρυβο που προκάλεσε η δικαστική απόφαση υπέρ πρώην βουλευτών οι οποίο ζητούν την καταβολή αναδρομικών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Βύρωνα

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Βύρωνα

"Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, πλέον, η πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Βύρωνα Αττικής. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των...
Βουλή: Το σχέδιο νόμου για το ξέπλυμα "μαύρου" και "βρώμικου' χρήματος

Βουλή: Το σχέδιο νόμου για το ξέπλυμα “μαύρου” και “βρώμικου’ χρήματος

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α’ 139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές...
Ενεργειακοί κολοσσοί σε Ιόνιο και Κρήτη: Επενδύσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ

Πόσο αξιοποιήσιμα είναι τα κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο;

Η επιμονή Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο είναι περισσότερο γεωπολιτικό παιχνίδι. Καλύτερα θα ήταν να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα, όπου δεν...

Έρευνα: Αυτές είναι οι πέντε προϋποθέσεις για να χαλαρώσουν οι χώρες τα περιοριστικά μέτρα

Οι περισσότερες χώρες δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τουλάχιστον όχι προτού ικανοποιήσουν πέντε...

Καιρός – ΕΜΥ: Διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα «χτυπήσουν» τη χώρα (φωτό-βίντεο)

Δύο διαδοχικές διαταραχές από την Κεντρική Μεσόγειο θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και κατά τόπους...

Νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων: Ιδρύεται ο Στόλος Μεσογείου

Εδώ και χρόνια, επαναλαμβανόταν η συζήτηση για τον Ναύσταθμο Κρήτης, στα Χανιά, μια ανάσα από τη Σούδα.
Κοτανίδου: «Καμπανάκι» θα είναι τα 500 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες

Κοτανίδου: «Καμπανάκι» θα είναι τα 500 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες

Τη διαβεβαίωση ότι όποιος χρειαστεί, θα βρει κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τον επόμενο μήνα, δίνει μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η πρόεδρος...

Ακολουθήστε μας

7,334ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δείτε τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών

Ημιτελής, δεδομένων των προβλέψεων του νόμου είναι η δημοσιοποίηση και φέτος, από...

Ο Μητσοτάκης καλεί τους βουλευτές του να καταθέσουν το ήμισυ του μισθού τους για τον κορωνοϊό

Κάλεσμα στους βουλευτές της ΝΔ, τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να καταθέσουν...

Επιθέσεις οπαδών του ΠΑΟΚ σε γραφεία βουλευτών

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη από οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι...

Αλέξη κάντο όπως ο Κυριάκος

Πονοκέφαλο αποτελεί πλέον η κατάσταση με την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή