Μέσα στην κρίση: 50 εκατ. ευρώ οι διεκδικήσεις των 160 πρώην βουλευτών

11
Απορρίφθηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για μια κάλπη

Στα 50 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να φθάσει ο λογαριασμός για τον κρατικό κορβανά, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν οι τουλάχιστον 160 προσφυγές βουλευτών.

Αυτές είναι οι διεκδικήσεις των εν λόγω βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ή μελών των οικογενειών τους, σε περίπτωση, που οι ίδιοι έχουν αποβιώσει για την καταβολή αναδρομικών, στο πλαίσιο της εξίσωσης των βουλευτικών αποδοχών με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τι προβλέπει το άρθρο 23 του Ν. 4387/2016

Στο άρθρο 23 του Ν. 4387/2016 (ασφαλιστικός «νόμος Κατρούγκαλου»), υπάρχει πρόβλεψη για το θέμα, σύμφωνα με την οποία:

«Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών ποσών σύνταξης, που δικαιούνται συνταξιούχοι του Δημοσίου κατά το Ν.δ. 99/1974 (Α’295), καθώς και οι κληρονόμοι τους, λόγω της αναπροσαρμογής των συντάξεών τους με βάση τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 3691/2008 (Α΄ 166), σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Αναδρομικά ποσά συντάξεων τα οποία καταβάλλονται σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, συμψηφίζονται με τυχόν ποσά που οφείλει ο δικαιούχος στο Δημόσιο».

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος

Όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αλλά και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η επίμαχη διάταξη δεν ανοίγει το ζήτημα, αλλά συμβάλλει στην διευθέτησή του, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την καταβολή αναδρομικών.

Βασική διαφορά ως προς την εξέλιξη του όλου θέματος -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- είναι το γεγονός ότι εάν δεν υπήρχε ο ασφαλιστικός νόμος τα ποσά τα οποία αναγνωρίστηκαν δικαστικώς, θα ήταν άμεσα απαιτητά.

«Αντιθέτως, βάσει της πρόβλεψης για την έκδοση υπουργικής απόφασης, θα επιλεγεί η διαδικασία για τη σταδιακή καταβολή τους, ώστε να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση του δημοσίου ταμείου».

Η δικαίωση των πρώην βουλευτών προκάλεσε σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ

Η δικαστική δικαίωση των πρώην βουλευτών έχει προκαλέσει σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ, με την κυβέρνηση να βάζει στον πάγο τις οικονομικές διεκδικήσεις διαμηνύοντας ότι, δεν σκοπεύει να εκδώσει στο εγγύς μέλλον τη σχετική υπουργική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών. Aναφορικά με το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη Νέας Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «η δυνατότητα επιστροφής των παρακρατηθέντων είναι βασική έννοια της Δημοκρατίας, γίνεται βάσει των θεμελιωδών εννοιών του Δικαίου. Αυτό που λέει ο Νόμος Κατρούγκαλου είναι ότι ο ρυθμός αποπληρωμής των χρημάτων αυτών θα είναι συγκεκριμένος. Το πρόβλημα είναι ότι συγκεκριμένα στελέχη πολιτικών κομμάτων προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη κι ύστερα ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να πάρει από πάνω του την πολιτική ευθύνη, είπε όσα είπε. Πρόκειται για μια πλήρως υποκριτική στάση».

Διαβάστε επίσης:  ΒΟΟΖΕ: Maria Nikolaidou & Maria X Demas [2Μ] έκθεση με τίτλο "Προφανές +"

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι, όσοι πρώην βουλευτές του κόμματος δεν αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους για επιστροφή αναδρομικών θέτουν εαυτούς εκτός κόμματος. Καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας ότι η αξίωση των πρώην βουλευτών είναι νόμιμη με βάση την κατάπτυστη ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Την απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει όσους βουλευτές του κόμματος επιμείνουν στο ζήτημα των αναδρομικών, σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. «Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής και λέει ότι βουλευτές εφόσον επιμείνουν στο θέμα των αναδρομικών, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία. Η μεγάλη ανάγκη είναι για τους ανθρώπους που υποφέρουν, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πάρουν αναδρομικά οι βουλευτές».

«Κανένας συνταξιούχος πρώην βουλευτής, μέλος του ΚΚΕ δεν αναζητά αναδρομικά» τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα της διεκδίκησης αναδρομικών από πρώην βουλευτές.

Την πλήρη κατάργηση των συντάξεων όλων των αιρετών ζητά με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Ένωση Κεντρώων, με αφορμή το θόρυβο που προκάλεσε η δικαστική απόφαση υπέρ πρώην βουλευτών οι οποίο ζητούν την καταβολή αναδρομικών.