ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Ελεύθερος ο Ιταλός δημοσιογράφος (βίντεο)

46

Στο αεροδρόμιο της Μπολόνια ανέμεναν οι γονείς του και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, να φτάσει το μεσημέρι ο 34χρονος Ιταλός δημοσιογράφος, μπλόγκερ κι ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε.

Ο δημοσιογράφος ήταν κρατούμενος σε τουρκικές φυλακές εδώ και δύο εβδομάδες, μετά τη σύλληψή του κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου έκανε έρευνα για τους πρόσφυγες. «Του μίλησα πριν λίγο, επιστρέφει στην Ιταλία. Είχα τη μεγάλη χαρά να το ανακοινώσω στην οικογένειά του. Τον περιμένουμε», είπε ο υπουργός Αλφάνο.

Απεργία πείνας

Η τουρκική αστυνομία πέρασε χειροπέδες στον Ντελ Γκράντε στις 9 Απριλίου, την ώρα που έπαιρνε συνεντεύξεις από Σύριους πρόσφυγες, τις οποίες χρειαζόταν για ένα βιβλίο που γράφει στη τη σύρραξη και τη γέννηση της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους. Ο δημοσιογράφος είχε ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα απεργία πείνας, καταγγέλλοντας ότι δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο και γιατί τον ανέκριναν για το περιεχόμενο του βιβλίου του.

Διαβάστε επίσης:  Όσκαρ 2020: Θρίαμβος για «Παράσιτα» και Χόακιν Φοίνιξ

Ο Ντελ Γκράντε, που κατάγεται από την πόλη Λούκα στην Τοσκάνη ήταν ένας από τους δύο συγγραφείς και σκηνοθέτες του ντοκυμαντέρ «Εγώ είμαι με τη Νύφη», που αφορούσε Σύριους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Το ντοκυμαντέρ είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2014.