Μετά τον Καμμένο και ο Βούτσης: Στα όρια της αντισυνταγματικότητας η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

31
νοσοκομείο, Νίκος Βούτσης,

Την Κυριακή, ψήφισαν ΝΑΙ στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Σήμερα, δηλώνουν ότι ψήφισαν νομοσχέδιο (για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά) το οποίο
“είναι προβληματικό και στο όριο της Συνταγματικότητας”, όπως χαρακτηριστικά είπε το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, δημιουργώντας μείζον πολιτικό θέμα στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου. Η δήλωση του Νίκου Βούτση αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς προέρχεται από τον Πρόεδρο της Βουλής και έγινε λίγες ώρες μετά τη παρέμβαση Καμμένου ο οποίος χαρακτήρισε ευθέως αντισυνταγματικό το μέτρο, αν και ο υπουργός Άμυνας το ψήφισε.

«Δεν θα το έλεγα σε τέτοιους τόνους όπως το είπε ο Πάνος ο Καμμένος. Είναι σαφές πως είναι πολύ προβληματικό αυτό το μέτρο και είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στον Σκαι.

Μάλιστα ο κ. Βούτσης ουσιαστικά παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση ακολούθησε τις εντολές των δανειστών, αφού, όπως είπε, «η νησιωτικότητα δεν έχει αναγνωριστεί μόνο στο ελληνικό Σύνταγμα σαν μία ιδιαιτερότητα, αλλά είναι και στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών κανόνων και πολλές νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς. Και λυπάμαι να σας πω το καλοκαίρι στις πολύ δύσκολες συνεδριάσεις εκείνες μας είχε συνταράξει η επιμονή που προφανώς είχε στοιχείο οικονομικού ανταγωνισμού εναντίον της χώρας μας για να ανέβει ο ΦΠΑ στα νησιά».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες είχε προκληθεί σάλος από τη δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος και αυτός, παρότι ψήφισε τα μέτρα στη Βουλή την Κυριακή, από τη Σύρο που βρισκόταν είπε ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πω ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή. Δυστυχώς, παρά το ότι έφτασα μέχρι το σημείο της παραίτησης, δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- όμως παραμένει πρώτη προτεραιότητα να μπορέσουμε, με τα πρώτα αποτελέσματα της εποχής της ανάπτυξης, να επαναφέρουμε τη συνταγματική διάταξη 101 του Συντάγματος για την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας».

Διαβάστε επίσης:  To ρόδον είναι το σήμα του Κινήματος Αλλαγής! (Φώτο)

Η δήλωση αυτή του κ. Καμμένου είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την παραίτηση του υπουργού Αμυνας.

Παρέμβαση από Ηλία Καματερό (ΣΥΡΙΖΑ)

Στο μείζον αυτό θέμα παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός ο οποίος τάχθηκε με τις δηλώσεις Καμμένου. Έτσι, στο Μαξίμου προστέθηκε ένα επιπλέον δύσκολο πρόβλημα, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να μην πάρει ακόμη χειρότερες διαστάσεις.

 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις σε θέματα φορολογίας για να ενισχύσει τα νησιά, κυρίως των Δωδεκανήσων και του Β. Αιγαίου.

Ομαδική ομολογία ότι ψήφισαν αντισυνταγματικό νόμο! Αν είναι δυνατόν.