Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
14.4 C
Athens

Μεταναστευτικό: Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να έχει προχωρήσει ως τις αρχές του καλοκαιριού η αποσυμφόρηση των νησιών, με μείωση στο μισό του αριθμού των μεταναστών που θα παραμένουν σε αυτά και θα διαμένουν πλέον σε κλειστές δομές, επιδίδεται η κυβέρνηση, εν μέσω πάντως συνεχιζόμενων αντιδράσεων στα νησιά που έχουν δεχτεί το μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού.

Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι εφαρμόζοντας ολόκληρο το πλέγμα μέτρων που έχει δρομολογήσει- επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων, δημιουργία κλειστών δομών-θα επιτύχει την αποσυμφόρηση, αλλά και την μείωση των ροών ώστε το ζήτημα να καταστεί τελικά διαχειρίσιμο, με την συνδρομή και των αλλαγών που θα προωθηθούν σε επίπεδο ΕΕ. 

Η απόφαση για  επίταξη ακίνητων και εκτάσεων γης σε Λέσβο, Χίο και Σάμο κρίθηκε αναγκαία “για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας  για τη διαχείριση της κρίσης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα”.

Σε κάθε περίπτωση συνιστά και ένδειξη αποφασιστικότητας να εφαρμοστεί η πολιτική που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και η ίδια τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι διαφορετική από εκείνη που ακολούθησαν οι προκάτοχοί της.

“Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς. Δεν υπήρχε συμφωνία. Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει αποφάσεις”, σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, εξηγώντας την αιφνιδιαστική απόφαση. Οι αντιδράσεις που ήδη προκαλεί στα νησιά είναι σημαντικές και η κυβέρνηση προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει με την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι μόλις δημιουργηθούν οι ελεγχόμενες κλειστές δομές, “οι σημερινές άναρχες δομές θα κλείσουν.” 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η υλοποίηση της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα, να μειωθεί στο μισό ο αριθμός αυτών που βρίσκονται σε δομές, οι οποίες μάλιστα θα είναι κλειστές.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν επίσης ότι το κυβερνητικό σχέδιο  θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά όσον αφορά τις ροές καθώς “με τις κλειστές δομές το μήνυμα που στέλνεται είναι πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα κυκλοφορούν όπου θέλουν αλλά θα επιστρέφουν”.

Στην ουσία οι συγκεκριμένες δομές θα κλείνουν τα βράδια και οι διαμένοντες σε αυτές θα έχουν δικαίωμα ελεγχόμενων εξόδων με κάρτα.

Όπως αναφέρουν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές στα νέα κλειστά κέντρα θα φιλοξενούνται οι νέες αφίξεις χάριν της διευκόλυνσης των διαδικασιών ταυτοποίησης και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, όσοι επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά – γεγονός, που θα βαραίνει κατά της χορήγησης ασύλου – και όσοι αποδεδειγμένα δεν δικαιούνται ασύλου και ως εκ τούτου βρίσκονται στην διαδικασία της επιστροφής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει μία ουσιωδώς διαφορετική πολιτική από την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μέσω και της αυστηρότερης φύλαξης θαλασσίων και χερσαίων συνόρων αναμένεται σύντομα, όπως τονίζεται, να αποδώσει καρπούς βελτιώνοντας την γενικότερη εικόνα ενός ούτως ή άλλως ακανθώδους προβλήματος.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση κινούνται για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, πρωτίστως στα νησιά και δευτερευόντως στην ενδοχώρα, που επωμίζονται το βάρος του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες θα συνεχιστεί και ιδιαίτερη σημασία είχε το ραντεβού της Πέμπτης το οποίο είχε προγραμματιστεί σε υλοποίηση της απόφασης που είχε ληφθεί στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, να πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ανά δεκαπενθήμερο 

Μετά από εκείνη την σύσκεψη, που είχε γίνει στις 23 Ιανουαρίου, ο κ. Μηταράκης είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών και αυτό θα βάλουμε σε προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται και σε διεθνές επίπεδο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθιστά σαφές στους Ευρωπαίους συνομιλητές του πως η…ασυλία, που απολαμβάνουν κράτη – μέλη της ΕΕ, που δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη την ώρα, που απολαμβάνουν των ευεργεσιών της ζώνης Σένγκεν δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, όσο και με παίκτες – κλειδιά, όπως το Βερολίνο επιχειρώντας να συνδιαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, το αποκαλούμενο «Δουβλίνο 4», ώστε να καταστούν δικαιότεροι οι όροι του Μεταναστευτικού εντός της Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υποδοχή του γερμανικού σχεδίου, αλλά και την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό και εκτιμά πως θετικές – τελεσίδικες εξελίξεις θα υπάρξουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν η προεδρία της ΕΕ περνά σε γερμανικά χέρια.

Εάν οι τελευταίες αποφάσεις συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση μένει να φανεί το επόμενο διάστημα. Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι αντιδράσεις συνεχίζουν να υπάρχουν τόσο στα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, όσο όμως και σε περιοχές της ενδοχώρας όπου μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου  οι μισές από τις 20.000 μετακινήσεις ανθρώπων με προσφυγικό προφίλ που έχει αποφασίσει εδώ και περίπου τρεις μήνες η κυβέρνηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης παρέλαση στο Σύνταγμα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.   Στην παρέλαση έλαβαν μέρος φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων...

Γιατί την 25η Μαρτίου εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλού εορτασμού, της εθνικής επανάστασης, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι αρχές της εορτής δεν είναι επακριβώς γνωστές....

Η 25η Μαρτίου: Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή

Η 25η Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί...

Γιατί δεν έγινε ποτέ το ραντεβού Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη

Πολλά και διάφορα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σταύρο Θεοδωράκη στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός μετά από την...
Έκτακτο: Ντου της αστυνομίας στα γραφεία της Deutsche Bank

Οι τράπεζες της Ρωσίας είναι όρθιες, της Ευρώπης πέφτουν

Η κρίση που έρχεται καλπάζοντας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, δηλαδή της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειάς μας, άγγιξε ήδη τον πιο αναμενόμενο αδύναμο κρίκο. Τη Deutsche...

Τραγωδία στα Τέμπη: Στη Βουλή τα μέτρα στήριξης για συγγενείς θυμάτων

Μέτρα στήριξης και αρωγής των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών και επιβαινόντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, προβλέπει νομοσχέδιο...

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Τζ. Μελόνι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Αρχικά είχε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

UFO: Νέα κυβερνητική μελέτη ισχυρίζεται ότι “Αψηφούν τους νόμους της φυσικής”

Το Πεντάγωνο και ένας αστρονόμος του Χάρβαρντ - ο οποίος πιστεύει ότι πιθανότητα εξωγήινοι...

Κύπρος: Ανακοινώθηκε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη – Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας τα ονόματα της κυβέρνησης του νέου προέδρου της Κυπριακής...

Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς;

Tο θέμα των πλειστηριασμών αποτελεί μία κομβική στιγμή ευθύνης. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε...

Η κυβέρνηση πάει στις εκλογές προτάσσοντας την οικονομία

Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων...