Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό επιχειρώντας σε δυο επίπεδα, αφενός να ανασχέσει τις αυξανόμενες ροές από την Λιβύη, αφετέρου δε να κερδίσει έδαφος και στο πολιτικό γήπεδο, βλέποντας τα δημοσκοπικά της ποσοστά να ανακάμπτουν αργά αλλά σταθερά.
Σε ότι αφορά το νέο πλαίσιο για την μετανάστευση ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του τόνισε πως θα υπάρχουν βαρύτατες ποινές για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα αλλά και για όσους παραμένουν από τη στιγμή που θα έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους.
Ο Μάκης Βορίδης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοθέτημα του υπουργείου Μετανάστευσης που προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών και την επιτάχυνση των απελάσεων παράνομων μεταναστών.
Σε αυτό θα προβλέπεται η διοικητική κράτηση μεταναστών, έως και δύο χρόνια σε κλειστά κέντρα, εφόσον απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους, ενώ αν δεν αποχωρούν οικειοθελώς θα μπορούν να διωχθούν και ποινικά.

«Βραχιολάκι» έως την απέλαση
Εφόσον η αίτηση απορρίπτεται και στον δεύτερο βαθμό μια αίτηση ασύλου, ο μετανάστης θα μπορεί να εισφέρει μόνον μια ακόμη φορά νέα στοιχεία. Μετά την απόρριψη προβλέπεται κράτηση σε κλειστά κέντρα για έως και 24 μήνες, χωρίς δικαίωμα εξόδου, ή θα φορούν βραχιολάκι και θα πρέπει να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα.
Φυσικά, κανείς δε θα λαμβάνει επίδομα για το διάστημα που βρίσκεται υπό διοικητική κράτηση.
Όταν δε, ολοκληρώνεται η περίοδος της διοικητικής κράτησης με δεδομένο ότι πολλές χώρες δε δέχονται πίσω πολίτες τους, οι ίδιοι οι παράνομοι μετανάστες θα αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις, για την παράνομη είσοδο και παράνομη παραμονή στη χώρα μας και ποινή φυλάκισης από 2-5 έτη που θα εκτίεται.
Η ποινική δίωξη θα αναστέλλεται εάν επιλέξουν να φύγουν οικειοθελώς από την Ελλάδα. Το υπουργείο Μετανάστευσης σχεδιάζει να υιοθετήσει εμπροσθοβαρώς ρυθμίσεις από την υπό συζήτηση ευρωπαϊκή οδηγία, ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα κοινών επιστροφών σε επίπεδο Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως μια απόφαση απέλασης που λαμβάνεται στην Ελλάδα θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη.
Επιπλέον, μειώνονται τα χρονικά περιθώρια για την οικειοθελή αναχώρηση (από 25 σε 14 ημέρες) και περιορίζεται και η δυνατότητα παράτασης (από 120 σε 60 ημέρες). Η διάρκεια διοικητικής κράτησης επεκτείνεται από 18 σε 24 μήνες. Παράλληλα, αυξάνεται το χρονικό διάστημα απαγόρευσης επανεισόδου στην Ε.Ε. από 5 σε 10 χρόνια για όσους παραμένουν παράνομα.
Ανησυχία για τις ροές από τη Λιβύη
Οι Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της έντονης αύξησης μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάσο και την Πελοπόννησο. Το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφερε ότι οι αφίξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, με τις διακινητές να κερδίζουν έως και 10.000 ευρώ ανά άτομο.
Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της θαλάσσιας περιοχής νοτίως της Κρήτης, όπου δεν υπάρχει συμφωνία συνεργασίας με τη Λιβύη, δυσχεραίνει τον έλεγχο, ενώ οι διακινητές εκμεταλλεύονται την υποχρέωση των ελληνικών Αρχών να παρέμβουν για λόγους διάσωσης.