Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
6.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1827.... Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι επίθεση του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη ημέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από...

Μεταποίηση: «Πακέτο» 170 εκατ. ευρώ για… δημιουργικούς αγρότες

Ευκαιρίες για δημιουργικούς αγρότες, με πρωτότυπες ιδέες, δίνουν οι νέες προκηρύξεις για τις δράσεις στον τομέα της μεταποίησης. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει έτοιμο όλο το σχέδιο με τις λεπτομέρειες για την ενίσχυση των επενδύσεων στη μεταποίηση, στην εμπορία και στην ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με αυτό, η χρήση καινοτόμων και νέων τεχνολογιών θα αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων που θα κατατεθούν από επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και αγρότες, προκειμένου να ενισχυθούν με 170 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020. Συνολικά, αναμένεται να ωφεληθούν περί τα 400 επενδυτικά σχέδια.

Ως καινοτόμα προϊόντα, τα οποία σχεδιάζεται να ενισχυθούν, μπορούν να θεωρηθούν όσα είναι χαμηλών θερμίδων, χωρίς προσθήκη συντηρητικών, τρόφιμα χωρίς αυξητικές ορμόνες και τεχνητές χρωστικές, με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, ζάχαρη ή αλάτι, με μειωμένα κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, τροφές για διαβητικούς, χωρίς γλουτένη, γάλα με αυξημένο ποσοστό μελατονίνης, προϊόντα με αυξημένη περιεκτικότητα σε προβιοτικά κ.ά.

«Πόντους» στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα παίρνουν και όσα επενδυτικά σχέδια στηρίζονται σε προηγμένη τεχνολογία παστερίωσης, στη χρήση φυσικών αντιμικροβιακών συστημάτων συντήρησης τροφίμων, ασηπτικής επεξεργασίας και συσκευασίας για υγρά και ρευστά προϊόντα (γάλα, χυμοί φρούτων, αβγά, γιαούρτι, κρασί) κλπ.

Ως νέα ή προηγμένη συσκευασία προϊόντων θα θεωρείται η χρήση τροποποιημένης • προστατευμένης ατμόσφαιρας, βιοπλαστικών ή «πράσινων πλαστικών», οι γυάλινες συσκευασίες κατεργασμένες με τιτάνιο, αλουμίνιο και ζιρκόνιο, οι έξυπνες συσκευασίες (π.χ. με χρονοθερμοκρασιακούς δείκτες, δείκτες φρεσκότητας) κ.ά.

Οι κλάδοι

Στο πλαίσιο της δράσης 4.2.1 (για τα γεωργικά προϊόντα) θα ενισχυθούν οι εξής κλάδοι: του κρέατος, των πουλερικών, των κουνελιών, του γάλακτος, των αβγών, της σηροτροφίας, της μελισσοκομίας, της σαλιγκαροτροφίας και άλλων ζώων, των ζωοτροφών, των δημητριακών, των ελαιούχων προϊόντων (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων), του οίνου, των οπωροκηπευτικών, των ξηρών καρπών, των ανθέων, των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, των σπόρων και του πολλαπλασιαστικού υλικού καθώς και του ξιδιού.

Η ίδρυση σφαγείου, με δυναμικότητα έως και 400 τόνους κρέατος, είναι επιλέξιμη αλλά μόνο σε νησιωτικές περιοχές, ενώ η ίδρυση σφαγείων πουλερικών είναι επιλέξιμη μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.

Βάσει της δράσης 4.2.2 (μη γεωργικά προϊόντα) θα στηριχθούν επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία καπνού για παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος, στη ζυθοποιία, στην επεξεργασία προϊόντων κυψέλης, σε μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, σε πυρηνελαιουργεία, σε μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά ή αμπελοοινικής προέλευσης, στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής (π.χ. μαστίχα, γάλα γαϊδούρας), στην παραγωγή-εμπορία και συσκευασία προϊόντων θρέψης φυτών, στην παραγωγή πυτιάς, στην αξιοποίηση παραπροϊόντων, στην παραγωγή βάμβακος (εκκοκκιστήρια) και άλλων κλωστικών ινών, καθώς και στην επεξεργασία κλωστικής κάνναβης και λιναριού.

Για τις συγκεκριμένες δύο δράσεις επιλέξιμη θα είναι κάθε μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β’ ή Γ’ κατηγορίας.

Με την τρίτη δράση (4.2.3) θα ενισχυθούν αιτήσεις στήριξης που θα υποβάλουν επαγγελματίες αγρότες για τους ίδιους κλάδους με την πρώτη δράση (4.2.1) καθώς και για τομείς που αφορούν τη ζυθοποιία, τις μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων διατροφής και κοσμετολογίας, το μέλι και την επεξεργασία προϊόντων κυψέλης και καπνού. Η πρώτη ύλη που θα μεταποιούν οι αγρότες μπορεί να προέρχεται εκτός από τη δική τους εκμετάλλευση και από άλλες παραγωγές.

Στόχος των τριών δράσεων του μέτρου της μεταποίησης, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή, η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενσωμάτωση καινοτόμων και νέων τεχνολογιών καθώς και η χρήση διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον.

Έργα προϋπολογισμού 50.000-10 εκατ. ευρώ

Δυνατότητα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν, εκτός από τα νέα επενδυτικά σχέδια και φορείς που είχαν ενταχθεί σε δράσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΠΑΑ 2007•2013), με την προϋπόθεση ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί και έχει παραληφθεί από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης. Η νέα αίτηση στήριξης θα πρέπει να περιλαμβάνει δαπάνες που δεν είχαν χρηματοδοτηθεί σε άλλο πρόγραμμα.

Τα όρια προϋπολογισμού των αιτήσεων στήριξης είναι:

• Για τη δράση 4.2.1 από 100.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ.

• Για τη δράση 4.2.2. από 100.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ.

• Για τη δράση 4.2.3. από 50.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ.

Έως και 75%
Τα ποσοστά ενίσχυσης για τη δράση 4.2.1 διαφέρουν ανά Περιφέρεια και φτάνουν έως και 75%, ενώ στη δράση 4.2.3 κυμαίνονται από 65% έως και 75%. Στην 4.2.2 το ποσοστό ενίσχυσης για έργα συνολικού προϋπολογισμού έως και 300.000 ευρώ ανέρχεται στο 65% των επιλέξιμων δαπανών.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την καταβολή της δημόσιας ενίσχυσης που συνδέεται με την πράξη ή για την παροχή ρευστότητας με τη μορφή προκαταβολής.

Η πρώτη αίτηση πληρωμής αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 25% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της πράξης.

Οι αιτήσεις ενδιάμεσης πληρωμής και η αίτηση τελικής πληρωμής αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον στο 20% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της πράξης.

Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων

Οι προϋποθέσεις χορήγησης της δημόσιας ενίσχυσης καθώς και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων τόσο κατά την υλοποίηση της επένδυσης όσο και για το χρονικό διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεών τους, σύμφωνα με το Έθνος, είναι:

• Υλοποίηση της επένδυσης.

• Εναρξη εργασιών εντός ενός έτους από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου. Επίσης θα πρέπει να υποβάλουν στην οικεία Επιτροπή Παρακολούθησης αίτηση πληρωμής ή να έχουν αιτηθεί και λάβει σχετική παράταση, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά τους έξι μήνες εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας οι οποίες εξετάζονται κατά περίπτωση.

• Τήρηση του χρηματοδοτικού σχήματος της επένδυσης, όπως αυτό προσδιορίζεται στην απόφαση ένταξης της πράξης.

• Διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ενισχυόμενης επιχείρησης.

• Να μη χρησιμοποιούν τα στοιχεία που έχουν ενισχυθεί για άλλες δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

• Να μη διακόπτουν την παραγωγική δραστηριότητα και να μην παύουν τη λειτουργία της επιχείρησης, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας.

Επίσης, όσοι ανήκουν στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οφείλουν να έχουν δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που προσδιορίζονται στην απόφαση ένταξής τους έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και να τις διατηρήσουν για τρία χρόνια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση έως την Παρασκευή

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πληρώνονται

Έως σήμερα Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα έγγραφα για την καταβολή...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Παράταση μέχρι την Δευτέρα 1 Μαρτίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.  Πρόστιμα τελών κυκλοφορίας που καταβλήθηκαν θα επιστραφούν ως...
ΥΠ.ΟΙΚ.: Ανησυχία για την υστέρηση εσόδων του Ιανουαρίου

ΥΠ.ΟΙΚ.: Ανησυχία για την υστέρηση εσόδων του Ιανουαρίου

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των εισπρακτικών στόχων της ΑΑΔΕ για το 2021, έρχονται στην επιφάνεια τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον...
Επίδομα παιδιού: 105.661 αιτήσεις μέσα σε ένα 24ωρο

Επίδομα παιδιού: 105.661 αιτήσεις μέσα σε ένα 24ωρο

Τις 105.661 έφθασαν οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού μέσα σε περίπου ένα 24ωρο. Από αυτές, έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής 80.000 με συνολική δαπάνη της...
Φορολοταρία Ιανουαρίου 2021: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2021: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η 49η φορολοταρία του υπουργείου Οικονομικών για τις συναλλαγές  του Ιανουαρίου 2021 με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι φορολογούμενοι μπορούν...
"ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ": Έως τις 31 Μαρτίου παρατείνεται η κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

“ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”: Έως τις 31 Μαρτίου παρατείνεται η κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

Έως τις 31 Μαρτίου παρατείνεται η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εντάσσονται στον...
ΕΝΦΙΑ, 5 δόσεις,

Έρχονται ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ – Οι μεγάλοι «χαμένοι» και οι...

Ανατροπές από φέτος στον ΕΝΦΙΑ, εάν και εφόσον η Αθήνα καταφέρει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι Βρυξέλλες για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών...

Βρείτε μας

7,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οικονομικές ενισχύσεις ύψους 696,5 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες

Το ποσό των 696.596.038,36 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται από σήμερα το απόγευμα σε...

Ποιοι αγρότες θα κερδίσουν έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ

Έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ κερδίζουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες υπό προϋποθέσεις. Οι φορολογούμενοι...

Σοκάρει ο Μάκης Βορίδης με απόφασή του για τους νέους αγρότες! (φωτό)

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να επιστρέψουν οι νέοι μας...

Τσίπρας από Κιλελέρ: Η κυβέρνηση δεν κατανοεί τα προβλήματα των αγροτών

Επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα των αγροτών...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή