«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ: Περνάει του Τεμέρ για τον αντιλαϊκό νόμο

57

Η πρόταση του προέδρου της Βραζιλίας για αλλαγή του «ακριβού» συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, πέρασε από επιτροπή της βουλής, αλλά ο μισητός νόμος που αποδοκιμάστηκε σε μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις πριν λίγες ημέρες, αναμένεται να προκαλέσει «μάχη» στην Ολομέλεια του Κογκρέσου.

Η επιτροπή υπερψήφισε τη σχετική συνταγματική αλλαγή με 23 ψήφους υπέρ και 14 κατά. Βάσει αυτής, οι Βραζιλιάνοι θα εργάζονται περισσότερες ώρες, ενώ θα μειωθούν οι συντάξεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση είναι «απαραίτητη» για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να βγει η χώρα από τη χειρότερη ύφεση στα χρονικά της. Πανηγυρική ήταν η δήλωση του Αλεξάντρε Παρόλα, εκπροσώπου του Τεμέρ, ο οποίος είπε πως η κοινωνία «αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη» μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Για να τεθεί σε ισχύ, πρέπει να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από 308 βουλευτές.

Άστεγοι μετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων Τεμέρ, στη διάρκεια της πρόσφατης γενικής απεργίας

Το όριο συνταξιοδότησης στη Βραζιλία – προ… Ολυμπιακών Αγώνων- ήταν  από τα πλέον γενναιόδωρα του κόσμου. Επιτρέπει συνταξιοδότηση στα 54 χρόνια, ενώ στο Μεξικό, είναι τα… 72 (για όσους προλάβουν). Ο νέος νόμος προβλέπει συνταξιοδότηση στα 65 για τους άνδρες και 62 για τις γυναίκες. Δεκάδες δεσμοφύλακες που διαδήλωναν για τους νέους κανόνες συνταξιοδότησης εισέβαλαν το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα που συνεδρίαζε η επιτροπή. Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να τους διαλύσει.

Διαβάστε επίσης:  Στις 28 και 30 Ιουλίου πληρώνονται οι συντάξεις Αυγούστου

Βίαιες συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές έγιναν και στην πρώτη εδώ και δεκαετίες γενική απεργία στη Βραζιλία κατά της πολιτικής λιτότητας του Τεμέρ. Περίπου 71% των Βραζιλιάνων πολιτών αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Datafolha που έγινε τη Δευτέρα.Η εταιρία ανάλυσης πολιτικών κινδύνων, Eurasia, εκτιμά πως ενώ θα γίνουν νέες διαδηλώσεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, «δεν είναι πιθανόν να εκτροχιαστούν τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης».