Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με… καχυποψία – Το παρασκήνιο πίσω από τα χαμόγελα

23

Πέρασαν σχεδόν οκτώ μήνες από την τελευταία φορά που τα κλιμάκια Ελλάδας και Τουρκίας έκατσαν στο τραπέζι στρατιωτικού διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Χθες, Δευτέρα ξεκίνησε ο νέος γύρος συζητήσεων που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Την πρώτη ημέρα η συνάντηση ξεκίνησε στις 10:00 και ολοκληρώθηκε στις 16:00. Ήταν περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα καθώς και προσπάθεια καταγραφής προθέσεων. Δηλαδή, και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στα βασικά. Ότι δηλαδή ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να προχωρήσουν.

Ωστόσο, το πως αντιλαμβάνονται πραγματικά οι Τούρκοι τον διάλογο για τα ΜΟΕ το έδειξαν επί του πρακτέου στο Αιγαίο, με 34 παραβιάσεις κατά την διάρκεια των συζητήσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος, λίγη ώρα μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης έγραψε στο Twitter αυτό που συμφώνησαν οι δύο πλευρές ότι θα βγει ως κοινό ανακοινωθέν: «Σήμερα, τουρκική αντιπροσωπεία αφίχθηκε στην Αθήνα για συζητήσεις, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου, με αντίστοιχη ελληνική, για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων».

Διαβάστε επίσης:  Κικίλιας: Μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα στην Αττική

Λίγα λεπτά αργότερα εξέδωσε την δίκη του ανακοίνωση το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η οποία ήταν παρόμοια με αυτό που έγραψε ο κ. Παναγιώτοπουλος… μέχρι το σημείο για τα ΜΟΕ. Η φράση «με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων» δεν υπήρχε.

Η ελληνική πλευρά είναι καχύποπτη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι κάποια στιγμή ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας κάτι θα δηλώσει που θα δυναμιτίσει το κλίμα.

Η τουρκική αντιπροσωπεία αποτελείται από 15 άτομα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Goksel Kahya, ο οποίος ήταν και στις προηγούμενες συζητήσεις στην Άγκυρα, τον Ιούνιο του 2019. Ο ίδιος συμμετείχε και στο κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί την Λιβύη για ενίσχυση της κυβέρνησης της Τρίπολης με τουρκικά στρατεύματα.

Η φωτογραφία με το διαβατήριο είναι αυτή που είχαν δημοσιεύσει οι δυνάμεις του Χαφτάρ.