Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Μέτρα στήριξης των νησιών-Τσίπρας: Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε σε όσους έχουν ανάγκη

«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», είπε, δίνοντας μια προεκλογική χροιά στην ομιλία του.

«Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που θα διαμαρτύρονταν ότι θα εκνευρίσουμε τους εταίρους παρέχοντας ένα μικρό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για «κάποιους ανόητους τεχνοκράτες που ούτε τους αριθμούς δεν λένε σωστά, που επέβαλαν την εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει νησί. Ίσως πήγαν διακοπές στη Μύκονο, αλλά δε βρέθηκαν χειμώνα σε ακριτικό νησί» είπε.

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων τόνισε: «Αποφασίσαμε να δώσουμε μια μικρή ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη της προσφυγικής κρίσης, που σηκώνουν τα βάρη όλης της Ευρώπης».

«Η παρουσία μου σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά και βαθύτατα ουσιαστική. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την έγνοια μας για το μισό της Ελλάδας, το Αιγαίο, και για όλα τα νησιά και να δείξουμε τη στήριξή μας στους νησιώτες που τους θυμόμαστε μόνο τα καλοκαιρία» τόνισε, ενώ έπλεξε και το εγκώμιο στον Πάνο Καμμένο, περιγράφοντας την πρώτη τους συνάντηση στη Νίσυρο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην απαλλαγή νησιών από την αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας πως αυτό το μέτρο αφορά τα νησιά όλης της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ανατολικό Αιγαίο, είπε ότι οι κάτοικοι φυλάνε Θερμοπύλες στα ανατολικά μας σύνορα και ταυτόχρονα στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο επίκεντρο του πακέτου μέτρων βρίσκεται η επιχειρηματικότητα, η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Όπως προανήγγειλε θα ενεργοποιηθεί το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ προωθείται προς υπογραφή και το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να μπει στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την ΕΕ.

Σχετικά με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τον επανασχεδιασμό του βασικού δικτύου ακτοπλοΐας για την καλύτερη μετακίνηση των νησιωτών. Το πρώτο στάδιο, όπως είπε, είναι η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, αλλά και με τον κλάδο της ναυτιλίας.

Ανακοίνωσε, ακόμη, τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών (πλοία, αεροπλάνα και υδατοδρόμια). «Στο πλαίσιο της επιτροπής θα εξεταστούν και οι αρχές για το μεταφορικό ισοδύναμο, δηλαδή όσο κοστίζει η μεταφορά στην ενδοχώρα, το ίδιο να ισχύει και για τον νησιώτη που διανύει θάλασσα)».

Για την στήριξη της Παιδείας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσλήψεις αναπληρωτών, εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης στα νησιά. «Δώσαμε αγώνα για να ανοίξουν όλα τα σχολεία σε κάθε νησί με καθηγητές και με βιβλία από την πρώτη μέρα» είπε.

Για την Υγεία ανακοίνωσε ότι έως το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ενισχυθούν τα κέντρα υγείας με 112 μόνιμους γιατρούς 107 επικουρικούς, 460 με σύμβαση ορισμένου χρόνου και 50 άτομα διοικητικό προσωπικό. Επίσης οι οπλίτες πτυχιούχοι Ιατρικής θα μπορούν να υπηρετούν σε απομακρυσμένα νησιά άγονα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα μέχρι το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί 27 νέες μονάδες υγείας, στελεχωμένες με οικογενειακούς γιατρούς που θα επιλέγονται με το κριτήριο εντοπιότητας.

Ανακοίνωσε επίσης την προμήθεια υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών μέσων, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νότια Κρήτη, ενώ έχουν προαναγγελθεί προσλήψεις 100 μόνιμων υπαλλήλων για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πανηγυρισμοί στη Χειμάρρα μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη με τη ΝΔ

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι στη Χειμάρρα την είδηση ότι το όνομα του Φρέντι Μπελέρη περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αποδοκιμάζοντας τους γραφικούς του Βελόπουλου που πίστευαν ότι χωρίς...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

Νέα Δημοκρατία: Ο Μπελέρης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής

Την πιο δυνατή πολιτική κίνηση των τελευταίων μηνών σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αποφάσισε τελικά να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άναψε για...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν μια καίρια απειλή για την ασφάλεια

Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ παρουσιάζει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:30, θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις...

ΣΥΡΙΖΑ: Φαραντούρης, Παππάς, Μπεκατώρου, Αθανασίου, Τσίπρας οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς

Ολοκληρώθηκε η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτος και μεγάλη διαφορά ήρθε ο Νικόλας Φαραντούρης. Αναλυτικά η σειρά...

Μητσοτάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε...

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου – Ποιοι απεργούν, τι ώρα είναι οι πορείες

Πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους...

Με πρωταγωνιστή τον Σλούκα ο Παναθηναϊκός κέρδισε 77-71 τον Ολυμπιακό

Πολύ σημαντική νίκη με σκορ 77-71 πήρε ο Παναθηναϊκός επί του Ολυμπιακού για την...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Απριλίου ανακαλύπτεται το άγαλμα του Ηνιόχου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1896 ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.