Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.2 C
Athens

Μέχρι τον Νοέμβριο η δεύτερη αξιολόγηση – Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

Το γεγονός ότι το προκαταρτικό πράσινο φως για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ δόθηκε στο Eurogroup της 24ης Μάιου, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 16 Ιουνίου, δείχνει πως οι κυβερνητικές δυσκολίες στη διευθέτηση των προαπαιτούμενων καθιστούν δύσκολη αποστολή και την είσπραξη της υποδόσης του Σεπτεμβρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω υπο-δόση προϋποθέτει τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% των μετοχών του ΟΤΕ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε σε αυτή την αξιολόγηση, να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού, τη μεταβίβαση στο νέο υπερταμείο μιας δεύτερης ομάδας δημόσιων επιχειρήσεων, την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ, το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου,την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, να διασφαλιστεί η επάρκεια πόρων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.

Υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα παραπάνω διευθετηθούν εγκαίρως θα δοθούν τα 2,8 δισ. ευρώ και θα ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει ακόμη πιο δύσκολα και πολιτικά τοξικά ζητήματα, όπως αυτά των ομαδικών απολύσεων, της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την πλήρη ενεργοποίηση του νέου υπερ- ταμείου.

Πάντως, ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως πιο πιθανή ημερομηνία έγκρισης της χορήγησης των 2,8 δισ. ευρώ είναι όχι το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, αλλά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Στη βάση αυτή έχει προβλεφτεί πως εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τότε τα προαπαιτούμενα τότε η δόση στις 1 Νοεμβρίου θα ακυρωθεί και θα απαιτείται νέα διαδικασία έγκρισης για να δοθούν τα χρήματα αυτά. Μια τέτοια εξέλιξη θα μετέθετε την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης για τα μέσα Νοεμβρίου.

Μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα πρέπει να υλοποιηθούν οι ακόλουθες 15 δράσεις: – Εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών με:

• Την εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων

• Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας

• Την αναθεώρηση προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ – Το ΤΧΣ θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρώσει –σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο– την αξιολόγηση όλων των συμβουλίων των τραπεζών.

– Η κυβέρνηση θα πρέπει εντός του Ιουνίου να:

• Συμφωνήσει με τους δανειστές για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών.

• Ολοκληρώσει τον εσωτερικό κανονισμό του ταμείου.

– Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

– Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού.

– Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της ΥΠΑ.

– Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά στις μακροχρόνιες συμβάσεις (35 ετών) για την Εγνατία Οδό.

– Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες όσον αφορά στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

– Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

– Η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της νέας αρχής δημοσίων εσόδων.

– Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.

– Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2017.

– Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

– Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων.

– Έως τον Ιούνιο του 2016 να καταθέσει σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).

Πηγή: CNN.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συντάξεις Ιανουαρίου 2021: Ποια Ταμεία πληρώνουν τη Δευτέρα

Πότε θα δοθούν οι επικουρικές συντάξεις Μαρτίου

Από τις 22 έως και τις  24 Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Μαρτίου, μαζί με τα αναδρομικά  Ιανουαρίου της...
HΠΑ - Ελλάδα: Τις φέρνουν πιο κοντά πετρέλαιο και αέριο

Κλιματική αλλαγή: Φιλόδοξα σχέδια για μόνιμη αποθήκευση του CO2 στο υπέδαφος της Ελλάδας

Ρόλο «κλειδί» αναμένεται ότι θα έχουν σε λίγα χρόνια οι αποθήκες δέσμευσης άνθρακα στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ελλάδας για μηδενικές εκπομπές, αλλά...
ΕΚΤ: Αμετάβλητη παραμένει η νομισματική πολιτική της

ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά αύξηση...
Εκτός κρατικής αποζημίωσης μένουν 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που "κούρεψαν" τα ενοίκια

“Ξεπαγώνουν” από 8 Φεβρουαρίου  οι πλειστηριασμοί για χρέη στην Εφορία

Μετά από πολύμηνη ανάπαυλα "ξεπαγώνουν" από τις 8 Φεβρουαρίου οι πλειστηριασμοί από την Εφορία για ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών  προσώπων και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ...
ΕΝΦΙΑ: Πόσο θα πληρώσουμε φέτος με τις νέες αντικειμενικές τιμές

Έντυπο Ε9: Άνοιξε και για τις φετινές μεταβολές ακινήτων

Ανοιχτή είναι από χθες  η εφαρμογή του Ε9 της ΑΑΔΕ  στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν εντός του 2023 τις όποιες μεταβολές...
Φορολοταρία Ιανουαρίου 2021: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 50.000 ευρώ – Δείτε τους νικητές

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της φορολοταρίας Ιανουαρίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία αφορά στις συναλλαγές Δεκεμβρίου. Μπορείτε να δείτε εδώ τους τυχερούς λαχνούς και εδώ (με...

Το νέο τοπίο για τους μισθούς – Πώς θα διαμορφωθούν σε δημόσιο και ιδιωτικό...

Νέο τοπίο για τους μισθούς. Τι προβλέπεται για επιδόματα και αξιολογήσεις. Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν υψηλότερες απολαβές μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Η ενίσχυση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

Την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του...

Θετική εισήγηση των θεσμών για εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ

Θετική εισήγηση προς τα μέλη του Εuroworking group που θα διεξαχθεί την Πέμπτη υπέβαλλαν...

ΕΦΚΑ: Υπερωρίες για έκδοση συντάξεων ώστε να μην χαθούν τα 800 εκατ. της υποδόσης

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας, απέναντι στον κίνδυνο να μην...