Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Μηδενικός ΦΠΑ για νηπιαγωγεία, 6% για φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία

Μηδενικός ΦΠΑ για νηπιαγωγεία, προνήπια και παιδικούς σταθμούς, ΦΠΑ στο 6% για ΙΕΚ, φροντιστήρια, σχολές χορού κλπ και ΦΠΑ 13% για την τυπική εκπαίδευση, δηλαδή, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.
Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θέλω να προτρέξω, υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη», δήλωσε για το θέμα του 23% ΦΠΑ.

Αντιδρούν φροντιστές, γονείς, εκπαιδευτικοί και ιδιοκτήτες σχολείων

Έντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στην επιβολή ΦΠΑ 13% στα ιδιωτικά σχολεία και 6% στα φροντιστήρια, όλων όσοι εμπλέκονται στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Μιλώντας στον athina984.gr, οι πρόεδροι των ομοσπονδιών των ιδιοκτητών σχολείων, των καθηγητών, των γονέων και των φροντιστών εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε κάθε μορφή φόρου προστιθέμενης αξίας στην εκπαίδευση. Θεωρούν επίσης ότι το μέτρο δεν θα αποδώσει, ενώ χαρακτηρίζουν ως «τέχνασμα» το διαχωρισμό σχολείων-φροντιστηρίων.

Ιδιοκτήτες-γονείς
«Δεν αλλάζει κάτι για εμάς με το 13%» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης και πρόσθεσε ότι ο μόνος φόρος που αρμόζει στο αγαθό της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι το 0%.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας Ιωακείμ Καλλιβρούσης. «Είτε είναι 3% είτε 6% είτε 13%, το μέτρο είναι αντισυνταγματικό, άδικο, μοναδικό παγκοσμίως και πλήττει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Είναι λάθος επίσης το τέχνασμα του διαχωρισμού των σχολείων από τα φροντιστήρια και του διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ».

Καθηγητές Ιδιωτικών
Την κατηγορηματική αντίθεσή του εξέφρασε στον athina984.gr και ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός. Ο κ. Κουρουτός υπενθύμισε ότι μόνο στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση για επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέτρο που όπως σημείωσε δεν πρόκειται να αποδώσει τίποτε στα κρατικά ταμεία. «Η κυβέρνηση αναμένει έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο εάν εφαρμοστεί, το κέρδος δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας σχολίασε και την ένταξη στο καθεστώς του 6% και των δημόσιων ΙΕΚ, κάνοντας λόγο για τεράστια αδικία έναντι των εργαζόμενων παιδιών που φοιτούν στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Φροντιστήρια
«Έχουμε κάνει συμφωνία με τους γονείς για 0% ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να τους ζητήσουμε να καταβάλλουν την αύξηση του φόρου, αλλά δεν μπορούμε και να την απορροφήσουμε» τόνισε ο Γιάννης Βαφειαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ πάντως θεωρεί πως το 6% είναι σαφώς πιο διαχειρίσιμο από το 23% για τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων σε όλη τη χώρα, σε γενικές γραμμές πάντως χαρακτηρίζει ως «λάθος» την επιβολή ΦΠΑ σε φορείς της εκπαίδευσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από...
25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ σε τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό

Σε μονιμοποίηση η σε παράταση κατά ένα εξάμηνο δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2024...

ΑΑΔΕ: Προσυμπληρωμένος και  “κλειδωμένος” ο ΦΠΑ από 1/1/2024 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Με νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προχωρεί η ΑΑΔΕ περιορίζοντας ακόμη περισσότερο ...

Κομισιόν – Αποκαλυπτική έκθεση: Η Ελλάδα χάνει εκατομμύρια από τον ΦΠΑ – Χάνουμε 6.000 ευρώ το λεπτό

Πρωταθλητισμό στην… φοροδιαφυγή εξακολουθεί να κάνει η χώρα μας, με το Δημόσιο να χάνει...

Χατζηδάκης: Στο 13% από το 24% ο ΦΠΑ για αγροτικά μηχανήματα

«Σήμερα ανακοινώσαμε πως από την 1η Νοεμβρίου 2023 μειώνεται από το 24% στο 13%...