Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

Μικρή σανίδα σωτηρίας με έκτακτο επίδομα για το Πάσχα – Νέα δεδομένα για το κοινωνικό μέρισμα

Η κυβέρνηση,

μπροστά στο κύμα ακρίβειας που φέρνει τα νοικοκυριά ένα «βήμα» από το «κραχ», φαίνεται πως προχωρά οριστικά σε ένα σχέδιο για την χορήγηση έκτακτου εφάπαξ επιδόματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στους δικαιούχους αναμένεται να ενταχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν θα λάβουν το επίδομα και οι χαμηλόμισθοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και περιουσιακά, ενώ θα ληφθεί υπόψιν το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του 2020 – όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του 2021, ενώ για τα περιουσιακά στοιχεία θα ληφθούν υπόψιν οι παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Το ύψος του επιδόματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανέρχεται στα 300 ευρώ, ενώ αναμένεται να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Το επίδομα αναμένεται να χορηγηθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (18–21 Απριλίου), με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στα μέσα Μαρτίου.

Μικρή σανίδα σωτηρίας με έκτακτο επίδομα για το Πάσχα - Νέα δεδομένα για το κοινωνικό μέρισμα

Τι ισχύει για το κοινωνικό μέρισμα


Παράλληλα, σε τρεις συγκεκριμένους πυλώνες εδράζονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται να δοθεί για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, τη στιγμή που πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση και ακρίβεια δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση.

Ειδικότερα, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κυρίως από το σκέλος των εσόδων, το ύψος της ανάπτυξης για το 2021, αλλά και το γενικότερο οικονομικό κλίμα που θα διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα καθορίσουν το ύψος της στήριξης προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να κρατήσει «χαμηλά τον πήχη», ώστε να μη δημιουργηθούν υψηλές προσδοκίες από πλευράς των πολιτών, αλλά και για να μην προκληθεί ανισορροπία στην δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το ύψος του νέου πακέτου στήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, παρότι ο σχεδιασμός του βρίσκεται ήδη στα «σκαριά».

Ενδεικτικά, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε τονίσει πρόσφατα για το κοινωνικό μέρισμα: «Προφανώς είναι στις σκέψεις μας κι όπως σας έχω πει με ευθύτητα από την αρχή του έτους έχουμε μετρήσει τα πάντα».

Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας είχε διευκρινίσει ότι «ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού το μήνα Φεβρουάριο και εφόσον αυτή είναι καλή, και εφόσον το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται με την ίδια ένταση το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί για να βοηθήσουμε ευάλωτα νοικοκυριά».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της...

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή....

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έρχεται νέο επίδομα 625 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι ποια είναι η διαδικασία για να το εισπράξουν

«Καινούργιο» επίδομα μέχρι 625 ευρώ σε κατηγορία δικαιούχων από την ΔΥΠΑ. Η Δημόσια Υπηρεσία...

Άνεργοι: Εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.725 ευρώ – Οι προϋποθέσεις

Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης του ΣΕΒ, το οποίο...

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου που περιέχει το αυξημένο επίδομα γέννησης

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιέχει και τη διάταξη...

Η αύξηση στο επίδομα γέννησης και τα μέτρα στήριξης της οικογένειας και των νέων γονέων

Την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που ισχύει σήμερα,...