Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Μήνυμα από την Ελλάδα στη Μεσόγειο από τη φρεγάτα «Κανάρης»

Μπορεί η χώρα να δοκιμάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν σηκώσει σημαντικό φορτίο τόσο στο έργο της κατάσβεσης όσο και στην αντιμετώπιση των καταστροφών.

Ταυτόχρονα όμως δεν σταματούν να στέλνουν συνεχώς μηνύματα ετοιμότητας, μέσω συνεργασιών, αλλά και ισχυρής παρουσίας στη Μεσόγειο ως πυλώνας σταθερότητας.

Σε υλοποίηση του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για συνεργασία και συνεκπαίδευση με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων φίλων και σύμμαχων χωρών, που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, το διάστημα 17 -19 Αυγούστου η Φρεγάτα “Κανάρης” παρέμεινε στον λιμένα Χάιφα του Ισραήλ.

Κανάρης

Εν συνεχεία, απέπλευσε από τον λιμένα της Χάιφα για να συμμετέχει στην επιχείρηση UNIFIL MAROPS (United Nations Interim Force In Lebanon), αντικαθιστώντας την Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, στο Λίβανο.

Η Ελλάδα έχει συνεχή παρουσία στην επιχείρηση UNIFIL για την προστασία του Λιβάνου ενώ υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην χώρα και την ουσιαστική συμβολή στην ανοικοδόμησή της.

Στην πρόσφατη επίσκεψη της Αντιπροέδρου της χώρας, Ζεϊνά Ακάρ (Zeina Akar) στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «για την Ελλάδα, η σταθερότητα και η συνοχή του Λιβάνου αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Ο Λίβανος είναι μια φίλη γειτονική χώρα, τμήμα της άμεσης γειτονιάς μας. Η περαιτέρω αποσταθεροποίηση του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τη χώρα μας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέροντας σειρά πρωτοβουλιών που θα εντατικοποιηθούν μες στον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει δώσει οδηγίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Λιβάνου και μάλιστα με ουσιαστική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Πολεμικό Ναυτικό, μέσω της συνεχούς παρουσίας στην επιχείρηση UNIFIL όσο και την επιχείρηση IRINI (ΕΙΡΗΝΗ), στέλνει μήνυμα κυρίως προς την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να την αφήσει να συνεχίσει να αυθαιρετεί στην Μεσόγειο, λειτουργώντας ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

Κι αν μέχρι στιγμής, τουλάχιστον στρατιωτικά, φαίνεται ότι έχουμε περάσει ένα ήρεμο – σε γενικές γραμμές – καλοκαίρι με την Τουρκία, η υβριδική απειλή παραμονεύει, τόσο μέσω ενδεχόμενης νέας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν, όσο και μέσω των ενεργειακών σχεδιασμών της κυβέρνησης Ερντογάν, οι οποίοι δεν έχουν λησμονηθεί.

Διπλωματικά και στρατιωτικά αυτό θεωρείται δεδομένο γι’ αυτό κι εντατικοποιούνται οι συνεργασίες αλλά και τα επόμενα βήματα και οι σχεδιασμοί.

Η τριμερής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου μπορεί να περιλάμβανε στην ατζέντα των συζητήσεων τα επόμενα βήματα ενίσχυσης της συνεργασίας σε πολιτική προστασία, κλιματική αλλαγή και καταπολέμηση πανδημίας, καθώς και τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, δεν σημαίνει όμως ότι δεν είχε και το ενεργειακό κομμάτι.

Αυτό της κατασκευής του East Med, που επιμένουν να προωθούν και μάλιστα με εμφατικό τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αποκάλυψε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι η επόμενη τριμερής θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή των ΗΠΑ, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Ένα καλό μενού εδώ και για την επόμενη 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετέχουν σε αυτήν την ομάδα δημοκρατικών φίλων και συμμάχων».

Εικόνα


Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποια διάσημη σταρ έφτασε στην Ελλάδα σαν τον “Χουντίνι”;

Με καταγωγή από τη γείτονα χώρα και βρετανική υπηκοότητα, η mega star της ποπ...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2 δις, 98 εκατ. 400.000 ευρώ. Επιστρέψαμε στο...

Ενδοοικογενειακή βία: 141 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 24 ώρες

Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες μέσα σε ένα μόνο...