Σάββατο, 17 Απρίλιος, 2021
13.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1967 oι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία έχει άδοξο τέλος.

Μειώνονται οι δόσεις, αυξάνονται τα ποσά στον εξωδικαστικό

Δόσεις-παγίδα για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με οφειλές στα Ταμεία ως 50.000 ευρώ, κρύβει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με τα κριτήρια υπαγωγής τους στη ρύθμιση χρεών, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ο τελικός υπολογισμός δόσεων θα βγαίνει με το 33% του εισοδήματος και με σημαντικά αυξημένα ποσά με αποτέλεσμα οι 120 δόσεις να γίνονται 80, 50, 48, 12 ή ακόμη και 5 δόσεις.

Αυτός ο μηχανισμός υπολογισμού του αριθμού δόσεων οδηγεί ακόμη και σε τετραπλασιασμό του ποσού της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν όσοι ενταχθούν σε ρύθμιση και θα είναι υποχρεωμένοι να την αποδεχθούν αλλιώς μένουν εκτός ρύθμισης.

Παρότι λοιπόν η απόφαση αναφέρει ότι παρέχεται ρύθμιση σε έως 120 δόσεις και με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ το μήνα στην πραγματικότητα οι δόσεις καταλήγουν περιορισμένες και τα ποσά αυξάνονται σημαντικά.

Αν οι 120 δόσεις βγάζουν μεγαλύτερο μηνιαίο ποσό απ’ ότι το 33% του εισοδήματος, τότε μόνον οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής με το μέγιστο αριθμό δόσεων.

Αν όμως το 33% του εισοδήματος βγάζει μεγαλύτερη δόση τότε θα επιλέγεται το μεγαλύτερο ποσό και οι δόσεις θα κουρεύονται.

Το κριτήριο του εισοδήματος θα εφαρμόζεται ακόμη και για όσους έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ όπωγς αναφέρεται στην παράγραφο 5.2 της εγκυκλίου.

Για αυτά τα χρέη (ως 3.000 ευρώ) προβλέπεται μέγιστος αριθμός 36 δόσεων και ελάχιστα ποσό τα 50 ευρώ το μήνα αλλά όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, ο τελικός αριθμός δόσεων αλλά και το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε μήνα θα βγαίνει με το 33% του εισοδήματος.

Για παράδειγμα επαγγελματίας του ΟΑΕΕ χρωστά 30.000 ευρώ και έχει εισόδημα κάτω από 7.000 ευρώ. Το 33% του εισοδήματος βγαίνει στα 192 ευρώ το μήνα. Το χρέος των 30.000 ευρώ μπαίνει αρχικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων και με τον τόκο της ρύθμισης το σύνολο της οφειλής βγαίνει στα 37.658 ευρώ, οπότε η δόση βγαίνει 314 ευρώ το μήνα. Το ποσό ρύθμισης είναι 314 ευρώ κάθε μήνα με 120 δόσεις.

Επαγγελματίας χρωστά στον ΟΑΕΕ 30.000 ευρώ και έχει εισόδημα 14.500 ευρώ. Το 33% του εισοδήματος βγαίνει στα 399 ευρώ. Το χρέος των 30.000 ευρώ με τη ρύθμιση των 120 δόσεων βγαίνει στα 37.658 ευρώ και η δόση είναι 314 ευρώ το μήνα. Επειδή όμως το 33% του εισοδήματος είναι μεγαλύτερο η δόση θα είναι 400 ευρώ και όχι 314 ευρώ. Η ρυθμιζόμενη οφειλή θα προσαρμοστεί σε αυτό το ποσό δόσης και θα βγει στα 35.590 ευρώ. Οπότε ο αριθμός δόσεων θα είναι 89 μήνες.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Πιστοποιητικό από το αρμόδιο Πρωτοδικείο περί μη πτώχευσης.

Αντίγραφο της τελευταίας εκδοθείσας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και των πέντε προηγούμενων ετών εφόσον έχουν εκδοθεί.

Πιστοποιητικό περί μη λύσης της εταιρείας από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη.

Για χρέη άνω των 20.000 ευρώ απαιτούνται επιπρόσθετα:

Χρηματοοικονομικές καταστάσεις των τελευταίων 5 ετών.

Πρόσφατα πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων και ανάλυση κινητής περιουσίας (καταθέσεις, χρεόγραφα, κ.λπ.).

Υπεύθυνη δήλωση με αναλυτική παράθεση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων για τις οποίες υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις επ’ αυτών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση έχει αντλήσει 22 δις ευρώ για να στηρίξει την οικονομία

«Άλλο δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός αυτοχειριασμός», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο που προβλέπει...

Αποδείξεις: Σκανάρω και… κερδίζω – Το σχέδιο για το χτίσιμο του αφορολογήτου

Στο «παιχνίδι» του χτισίματος του αφορολογήτου εξετάζεται να μπουν και οι χάρτινες αποδείξεις. Το υπουργείο Οικονομικών, το 2019 θεσμοθέτησε την υποχρέωση των νοικοκυριών να κάνουν...
Μειώνονται οι μόνιμοι αυξάνονται οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο

Δημόσιο: Το ταμείο ανάκαμψης φέρνει αλλαγές στο μισθολόγιο – Τι προβλέπεται για βαθμούς, προαγωγές...

Ανατροπές στο μισθολόγιο του Δημοσίου φέρνει το ταμείο Ανάκαμψης καθώς οι αμοιβές των υπαλλήλων θα συναρτώνται στο άμεσο μέλλον με τις δεξιότητες, την αποδοτικότητα...
Τέλος Ιανουαρίου η καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους

“Κούρεμα” ενοικίων: Mπαράζ αποζημιώσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Έως στο τέλος του μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, σε μπαράζ πληρωμών και συμψηφισμών με φόρους,...
Σήμερα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: 215.000 οι αιτήσεις μέχρι σήμερα – Πριν από το Πάσχα η...

Στις 215.000 έχουν φτάσει μέχρι σήμερα οι αιτήσεις πληττόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών για την ένταξή τους στο τρέχον πρόγραμμα "Επιστρεπτέα προκαταβολή 7" και ενώ...
ΑΑΔΕ: Οδηγός για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων Ι.Χ και δίκυκλων

ΑΑΔΕ: Καταργούνται οι δηλώσεις ΦΠΑ – Χορήγηση ΑΦΜ με ηλεκτρονικό τρόπο

Σε 4 βασικές και σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες για επιχειρήσεις και φορολογούμενους (εκτός των 80 που ήδη εφαρμόζονται) προχωρεί εντός του 2021 η ΑΑΔΕ σύμφωνα...
ΕΚΤ: Αμετάβλητη παραμένει η νομισματική πολιτική της

Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ

Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» · Η σχετική...

Βρείτε μας

7,788ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μειώνονται 40% τα πρόστιμα στον νέο Κ.Ο.Κ. – Ποιες παραβάσεις εξαιρούνται

  Οριζόντια μείωση σε ποσοστό 40% για την πλειοψηφία των προστίμων για οδικές παραβάσεις, ενιαία...

Μειώνονται οι φόροι στα εταιρικά αυτοκίνητα

Αλλαγές στους φόρους «φωτιά» που πρέπει να πληρώσουν οι κάτοχοι εταιρικών αυτοκινήτων έχει προτείνει...

Κατά 3,1% μειώνονται κάθε χρόνο απο το 2009 οι μισθοί στην Ελλάδα

Κατά 3,1% μειώνονται κάθε χρόνο απο το 2009 οι μισθοί στην Ελλάδα Share Like...

Ο κυβερνητικός «Κόφτης» έπιασε δουλειά- Πόσο μειώνονται οι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο

Παίρνει ...φωτιά ο «κόφτης» της κυβέρνησης από 1η Ιουνίου και μειώνει τους μισθούς σε ιδιωτικούς...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή