Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20 C
Athens

Μειώνονται οι φόροι στα εταιρικά αυτοκίνητα

Αλλαγές στους φόρους «φωτιά» που πρέπει να πληρώσουν οι κάτοχοι εταιρικών αυτοκινήτων έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα σε μια προσπάθεια διατήρησης της τόνωσης των πωλήσεων στα καινούρια ΙΧ αλλά και δικαιότερης φορολόγησης των χρηστών τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες των «Ειδήσεων» η επιβολή φόρου στους χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων με Αξία Λιανικής προ Φόρων από 12.000 ευρώ και άνω έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες πωλητές οι οποίοι θα πρέπει να επιβαρυνθούν με… επιπλέον εισόδημα λόγω της αξίας του εταιρικού τους αυτοκινήτου.

Μάλιστα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν γίνει αποδέκτες πολλών παραπόνων από διαφόρους κλάδους σχετικά με την υπερφορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων και προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή.

Ωστόσο η τρόικα αντιδρά στην πρόταση του οικονομικού επιτελείου καθώς από τη μία μεριά έχει διαπιστωθεί πως πάρα πολλά στελέχη εμφανίζονται ως «πωλητές» ώστε να γλιτώνουν από την φορολογία και από την άλλη μεριά η αύξηση των ποσών στα εταιρικά αυτοκίνητα με Αξία Λιανικής προ Φόρων από τις 12.000 ευρώ στις 14.000 ευρώ θα μειώσει τα κρατικά έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Ειδήσεων» η μεγάλη ανατροπή στη φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων αφορά στην πρώτη κλίμακα που περιλαμβάνει αυτοκίνητα με Αξία Λιανικής Προ Φόρων από 0 έως 12.000 ευρώ και το ποσοστό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα ανέρχεται σε 4% από την οποία βέβαια εξαιρούνται τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν Αξία Λιανικής προ Φόρων έως 12.000 ευρώ.

Σε αυτή την κατηγορία το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει στην τρόικα να αυξηθεί το εν λόγω ποσό στις 14.000 από τις 12.000 ευρώ ώστε να γλιτώσουν την υπέρογκη φορολογία οι χρήστες-«πωλητές» των εταιρικών αυτοκινήτων.

Κατόπιν εξαιτίας της παραπάνω αλλαγής επηρεάζονται και υπόλοιποι συντελεστές και σύμφωνα με πληροφορίες για για εταιρικό αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής Προ Φόρων από 14.001 έως 17.000 ευρώ το ποσοστό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα ανέρχεται σε 7%.

Για εταιρικό αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής Προ Φόρων από 17.001 έως 20.000 ευρώ το ποσοστό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα ανέρχεται σε 14%.

Για εταιρικό αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής Προ Φόρων από 20.001 έως 25.000 ευρώ το ποσοστό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα ανέρχεται σε 18%.

Για εταιρικό αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής Προ Φόρων από 25.001 ευρώ και άνω το ποσοστό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα ανέρχεται σε 22%.

Επίσης η αξία της παραχώρησης του εταιρικού οχήματος μειώνεται βάσει παλαιότητας ως εξής:

0-2 έτη καμία μείωση

3-5 έτη μείωση 10%

6-9 έτη μείωση 25%

Από 10 έτη και πάνω μείωση 50%.

Πάντως από τις αρχές του έτους οι πωλήσεις εταιρικών αυτοκινήτων σημειώνουν μια εντυπωσιακή αύξηση σε ποσοστό πάνω από 50% με αποτέλεσμα σχεδόν έξι στα δέκα καινούρια αυτοκίνητα που πωλούνται να είναι εταιρικά. Σε αυτό βέβαια συμβάλει η αυξημένη ζήτηση που καταγράφουν οι παραγγελίες από τις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων λόγω αύξησης των τουριστών αλλά και από την ανανέωση του στόλου οχημάτων που πραγματοποιούν πολλές μεγάλες εταιρείες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντης: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δικογραφία – Ανατριχίλα από τις δολοφονικές επιθέσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι νέοι διάλογοι οπαδών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, και όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Οργανωμένο...

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...

POS: Σε μείωση κατά 50% της προμήθειας προχωρούν, εντός του Μαίου, τράπεζες, εκδότες καρτών...

Kατά 50% θα μειωθεί από τον Μάιο το μερίδιο των προμηθειών που λαμβάνουν για συναλλαγές μικρής αξίας από μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, ψιλικατζίδικα,...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά στην εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας,...

Θάνατος αστυνομικού Ρέντη: Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι 60 συλληφθέντες

Τουλάχιστον 60 συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και συμμετοχή σε άλλα οπαδικά επεισόδια ενώ στη σχετική δικογραφία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΑΔΕ: Θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο 33% για “κρυφά “εισοδήματα που θα εντοπίζει με νέο ψηφιακό εργαλείο

Φορολογικούς ελέγχους με τη χρήση νέου ψηφιακού εργαλείου ώστε να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα στη...

ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 6,3 δισ. ευρώ για το 2023 – Με κατασχέσεις απειλούνται 2 εκ. οφειλέτες

Σε 106,302 δισ. ευρώ έχει ανέλθει το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, εκ των οποίων 26,320...

ΑΑΔΕ: Αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις και φόρους – Αντίστροφη μέτρηση για τρεις προθεσμίες

Προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα έχουν οι έγγαμοι φορολογούμενοι, που επιθυμούν να υποβάλουν...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ηλεκτροκίνητα έως το 2040 το 60% των αυτοκινήτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 60% των αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτροκίνητα έως το...