Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Μισή καταστροφή για την Τουρκία η επικράτηση της Ρωσίας στον βόρειο Εύξεινο Πόντο (βίντεο)

Οι επιπτώσεις στην Τουρκία από την πιθανή επικράτηση της Ρωσίας στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου προκαλούν βαθιά ανησυχία στην Αγκυρα, η οποία έστω και εν μέρει έχει λόγο στην περιοχή.

Η πιθανότητα να επικρατήσει η Ρωσία στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου μετά το τέλος του πολέμου με την Ουκρανία θα είναι μισή καταστροφή για την Τουρκία, εκτιμά ιταλός αναλυτής.

Η Τουρκία έχει λόγο στην περιοχή

«Υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να κυριαρχήσει στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου και να διευρύνει εκεί την κυριαρχία της. Ο Εύξεινος Πόντος είναι μία περιοχή στην οποία έστω και εν μέρει η Τουρκία έχει λόγο» σημειώνει ο ιταλός αναλυτής Ντανιέλε Σαντόρο, στη διάρκεια εκπομπής στην ιταλική τηλεόραση.

«Εκτός από τον Καύκασο, εδώ είναι η βασική περιοχή της αντίθεσης και των συγκρούσεων επί τέσσερις αιώνες ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία» προσθέτει.

Και τονίζει πως «Αν η Ρωσία κλείσει την πρόσβαση στη θάλασσα για την Ουκρανία και πετύχει να κυριαρχήσει στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου, αυτό θα είναι σίγουρα μισή καταστροφή για την Τουρκία».

Ο ιταλός αναλυτής εξηγεί ότι «Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει αποτελέσματα τα οποία επηρεάζουν άμεσα τα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Μην ξεχνάτε πως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πολύ βαθιά σχέση με την Ουκρανία ενώ είναι επωφελές να θυμηθούμε ότι τα τρίτης γενιάς τουρκικά drone χρησιμοποιούν κινητήρα ουκρανικής κατασκευής».

«Πολύ βαθιά ανησυχία»

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διατηρεί ανοιχτό τον εναέριο χώρο της για τους Ρώσους, αναφέρει ο Ντανιέλε Σαντόρο.

Η ισορροπημένη στάση που συνεχίζει να κρατά η Τουρκία της επιτρέπει να διατηρεί την εμπιστοσύνη των Ουκρανών. Ταυτόχρονα, διατηρεί τις επαφές με το Κρεμλίνο, κάτι που είναι προς όφελος και των ΗΠΑ αλλά και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, λέει ο ίδιος.

Και επισημαίνει ότι, ωστόσο, σίγουρα στην Αγκυρα υπάρχει πολύ βαθιά ανησυχία. Διότι είναι ξεκάθαρο πως σε περίπτωση που ο Εύξεινος Πόντος καταστεί ρωσική λίμνη αυτό θα αυξήσει τη ρωσική πίεση για τα στενά. Στον Εύξεινο Πόντο, η μόνη έξοδος της Ρωσίας είναι τα στενά της Κωνσταντινούπολης και του Τσανάκαλε.

Η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει τα στενά για όλα τα πολεμικά πλοία συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ρωσίας. Είναι ξεκάθαρο πως, όπως συνέβαινε στην περίοδο του ψυχρού πολέμου, η Ρωσία θα καταστεί στον Εύξεινο Πόντο μία κυρίαρχη δύναμη. Η συνεχιζόμενη επί τουλάχιστον τέσσερις αιώνες σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για τα στενά θα αυξηθεί πολύ, καταλήγει ο ιταλός αναλυτής.

Η ανάλυση του Ντανιέλε Σαντόρο στην ιταλική τηλεόραση προκάλεσε αίσθηση στην Τουρκία και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κάτω) με τουρκικούς υπότιτλους, του οποίους μετέφρασαν τα tourkikanea.gr.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων «παραπαίουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός...

Οίκος ανοχής στη Γερμανία ετοίμασε πακέτα σε τουρίστες εν όψει Euro

Οι τιμές για κάθε βραδιά και τι περιέχεται στην προσφορά! Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ φιλοξένησε η αγγλική ιστοσελίδα, «Daily Star», με αφορμή το Euro 2024, του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...

Τουρκία: 29 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη – Συνελήφθησαν έξι άτομα

Στους 29 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε έπειτα από...