Μηταράκης στη Βουλή: Δεν χτίζονται νέες δομές

16
Μηταράκης στη Βουλή: Δεν χτίζονται νέες δομές

«Δεν χτίζουμε νέες δομές, απλώς οι υφιστάμενες 32 δομές περνούν υπό τον έλεγχο της Πολιτείας», εξήγησε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε επερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με τον έλεγχο των ΜΚΟ, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε «παρακρατικούς μηχανισμούς».

Αναφερόμενος στις ΜΚΟ, ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είχε ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος δίνοντας τα κλειδιά στις ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονταν απευθείας ευρωπαϊκά κονδύλια και έκαναν προσλήψεις μετακλητών με μισθούς μεγαλύτερουςαπό αυτούς του Δημοσίου.

Επίσης, παρατήρησε ότι ήδη έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα σε ό,τι την εξοικονόμηση πόρων, καθώς με το που ανέλαβε η Πολιτεία το κόστος κατασκευής δύο δομών μειώθηκε κατά 25% έως 30%, ενώ οι μετακινήσεις έγιναν φθηνότερες κατά 67 %.

Αναφορικά με τους αιτούντες άσυλο, ο υπουργός είπε ότι σήμερα ο αριθμός τους είναι κάτω του 1% του πληθυσμού της χώρας μας, ενώ όσοι ήδη βρίσκονται με άσυλο είναι 60.000, δηλαδή το 0,6 %του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:  Τα 40 δισ., ο Σάρατζ και τα… ρέστα του Ερντογάν στην Λιβύη

Κατά τ´άλλα, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι στόχος είναι να κλείσουν 60 δομές έως το τέλος του 2020,ενώ ενημέρωσε ότι στη Σάμο και τη Μαλακάσα θα λειτουργήσουν οι πρώτες κλειστές ελεγχόμενες δομές.

«Για συλλήβδην στοχοποίηση των ΜΚΟ, οι οποίες και αναγνωρισμένες διεθνώς είναι και συνεισφέρουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού», έκανε λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

« Η πρώτη ΜΚΟ που λειτουργεί σήμερα είναι το υπουργείο σας», είπε απευθυνόμενος στον κ.Μηταράκη, ο Γιώργος Καμίνης από το Κίνημα Αλλαγής,ο οποίος χαρακτήρισε διπλό ψεύδος ότι οι δομές περνούν στο κράτος, καθώς αυτό που γίνεται είναι ο έλεγχος να περνάει στο κόμμα.