Μητσοτάκης: 24 δισεκατομμύρια ευρώ, για την μετάβαση «από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο»

14
Μητσοτάκης: 24 δισεκατομμύρια ευρώ, για την μετάβαση «από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο»

Για «τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης με την πανδημία», αλλά και για «αφετηρία μίας νέας περιόδου, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας το απόγευμα της Τετάρτης το κυβερνητικό σχέδιο για τους  επόμενους μήνες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα».

Επισήμανε ότι ο ίδιος ποτέ δεν έκρυψε πως «η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο» και «ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης».

«Οφείλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της προόδου, ώστε από χώρα-παράδειγμα στην άμυνα κατά του ιού, ν’ αναδειχθούμε και σε κράτος-πρότυπο για την επιστροφή στην ευημερία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία».

«Θα περάσουμε από το στάδιο της πρόταξης της υγείας με στήριξη της οικονομίας, σε αυτό της τόνωσης της οικονομίας με διαρκή επιφυλακή στην υγεία», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσει το φθινοπωρινό σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε στο δρόμο της ισχυρής ανάπτυξης. «Έτσι ώστε το 2021, ένα έτος εμβληματικό για την πατρίδα μας, η χώρα να βαδίσει σταθερά προς το αισιόδοξο μέλλον της», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δις”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ανέφερε ότι το σχέδιο εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας.

Όπως είπε, «ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης, ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κλειδί του σχεδιασμού το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση», που, όπως είπε, «είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.»

Όπως ανακοίνωσε:

-Ο μισθός ειδικού σκοπού επεκτείνεται όχι μόνο στον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Στο εξής όμως, η επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης.

Διαβάστε επίσης:  Θεοδωρικάκος: Μειωμένο ωράριο σε δημόσιο για γονείς με παιδιά στο σχολείο

-Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους.

-Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό και με  πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή.

-Όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός, ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας, ώστε κανείς να μη μείνει απροστάτευτος.

Τόνισε ότι στο δίλημμα «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», ο ίδιος επιλέγει την ενίσχυση εργασίας που «είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες».

 Σε ότι αφορά τα φορολογικά ανέφερε:

-Για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.

-Μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

-Παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40% για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης.

-Η προκαταβολή φόρου θα μειωθεί γενναία και το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.

Διευκρίνισε ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι «αποτελούν μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.»

Σε ότι αφορά την ρευστότητα των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ότι:

-Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου. Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο.

-Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.

-Αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Όσον αφορά τον τουρισμό υπογράμμισε ότι η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία.

-Από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.

-Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα.