Η ακρίβεια είναι ο υπ’ αριθμόν ένας πονοκέφαλος της κυβέρνησης και γι’ αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει τόσο από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ανατιμήσεων. Ένα σχέδιο, που θα ανακουφίσει τους πολίτες, ελπίζοντας ότι τελικά η Ε.Ε. θα λάβει τις σωστές αποφάσεις, ώστε να πάρουν ανάσα όλοι Ευρωπαίοι.
Ήδη στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στους τέσσερις άξονες που θα στηριχθούν για να αντιμετωπίσουν το τέρας της ακρίβειας, που ταλανίζει τον κόσμο.
Ο πρώτος άξονας είναι η παρέμβαση στην αλυσίδα των αγαθών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Εκτός από το «καλάθι του νοικοκυριού» που συστήνουν οι επιχειρήσεις και αναμένεται να φέρει κάποια αποτελέσματα, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με την βιομηχανία και τους χονδρέμπορους, έτσι ώστε να φρενάρουν οι ανατιμήσεις. Η βασική θέση του υπουργείου είναι να πάρουν και οι επιχειρήσεις ένα μέρος του αυξημένου κόστους, περιορίζοντας όχι τόσο το ποσοστιαίο κέρδος, όσο το κέρδος σε απόλυτους αριθμούς.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την εντατικοποίηση ελέγχων με τη χρήση όλων των εργαλείων που έχει στα χέρια του το κράτος, κατά της αισχροκέρδειας και των περιθωρίων κέρδους. Να σημειωθεί ότι υπάρχει ενεργή η ρύθμιση για μία σειρά προϊόντων που απαγορεύει να υπάρχει υψηλότερο κέρδος, από ότι τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ο τρίτος άξονας είναι η περαιτέρω στήριξη του αγροτικού τομέα, με σειρά παρεμβάσεων προκειμένου, να μην μεταφέρουν στο σύνολό τους τις ανατιμήσεις που προκύπτουν, λόγω του αυξημένου κόστους.
Και τέλος ο τέταρτος άξονας είναι με την παρέμβαση στην αγορά των καυσίμων, μέσα από τις επιδοτήσεις στην θέρμανσης, αλλά και στην εκτιμώμενη επιστροφή της επιδότησης στο diesel κίνησης. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα φρενάρει η επιβάρυνση στις επιχειρήσεις από το κόστος μεταφορών και έτσι θα μπορέσουν αυτό να το αποτυπώσουν στις τιμές των αγαθών.