Μητσοτάκης: “Αιφνιδιαστήκαμε στο προσφυγικό”

10
Μητσοτάκης: Αν όλα πάνε καλά από την 1η Ιουλίου θα είμαστε ανοιχτοί για τον τουρισμό

Ο πρωθυπουργός όμως έκανε και αυτοκριτική για τους πρώτους επτά μήνες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, τονίζοντας ότι δεν αποκλείονται και λάθη στη μάχη της ανάταξης και πως η αυτοκριτική δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά σθένους.

Σημείωσε πάντως ότι απαιτείται συχνά χρόνος για να φανούν αποτελέσματα πολιτικών, όπως οι επενδύσεις, ενώ έκανε ειδική μνεία στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας, σημειώνοντας ότι “Η κατάσταση στα Εξάρχεια πολύ καλύτερη αλλά μένουν πολλά να γίνουν”.

Χαρακτήρισε το προσφυγικό- μεταναστευτικό τεράστια πρόκληση που ξεπερνά τις θενικές δυνατότητες. Υπενθύμισε ότι το 2017 είχαν σημειωθεί 17.000 αφίξεις και το 2019 33.000 αφίξεις, ενώ η νέα κυβέρνηση είχε παραλάβει πάνω από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, σύνορα με χαμηλό έλεγχο, δομές σε απελπιστική κατάσταση, μία πολιτική χωρίς αποτρεπτικό προσανατολισμό και φροντίδα για τη σωστή κράτηση όσων μένουν στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε μάλιστα πως: “Και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και πολυμορφία του θέματος όμως αντιδράσαμε” τονίζοντας ότι τα σύνορα φυλάσσονται πιο αποτελεσματικά πλέον, το νέο θεσμικό πλαίσιο ασύλου μειώνει το χρόνο εξέτασης των αιτήσεων και οι νέες ελεγχόμενες δομές που θα αντικαταστήσουν υπάρχουσες.

Διαβάστε επίσης:  Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία της N.Δ.

Ξεκαθάρισε επίσης όσον αφορά στα ελεγχόμενα κλειστά κέντρα πως: “Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν, δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβυν ότι η Μόρια δε μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο.”

Ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΕ ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε “πολύ σοβαρό για να γίνει παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων, που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους”.

Αναφορά που ερμηνεύθηκε ως καρφί ιδίως στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, που έχει σύρει το χορό των αντιδράσεων και ο οποίος είναι σημειωτέον μέλος της ΠΕ.

Ο κ.Μητσοτάκη κάλεσε τους νησιώτες να στηρίξουν τη μόνη ρεαλιστική λύση που προτείνει όπως είπε η κυβέρνηση, ενώ απάντησε σε όσους ζητούν να φύγουν όλοι οι μετανάστες από τα νησιά, ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας δεν επιτρέπει επιστροφές από την ηπειρωτική Ελλάδα.