Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.5 C
Athens

Μητσοτάκης από ΠΥΡΚΑΛ: Σχέδιό μας ένας πνεύμονας πρασίνου 80 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης

Την έναρξη αναμόρφωσης του χώρου και των εγκαταστάσεων στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού, με διαμόρφωση 80 στρεμμάτων πάρκου και 40 στρεμμάτων κοινόχρηστων χώρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην διάρκεια εκδήλωσης το Σάββατο το πρωί ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και την δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στο χώρο όπου θα μεταφερθούν ως το 2026 οι υπηρεσίες εννέα υπουργείων που καταλαμβάνουν σήμερα νοικιασμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση ένα δις ευρώ σε ορίζοντα 30 ετών.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο αστικής ανάπλασης, επισήμανε ότι προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης, ενώ  πρότεινε  στην δημοτική αρχή να ονομαστεί πάρκο “Ανδρέας Λεντάκης”

«Βρισκόμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά σε σταθμό μετρό. Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 υπουργεία θα οδηγήσει νομοτελειακά και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι “τα ακίνητα που θα εκκενώσει το Δημόσιο θα μπορούν να αξιοποιηθούν για οικιστικές, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας”.

Πότε θα είναι έτοιμο το έργο

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026, η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από την κυβέρνηση, σήμερα το Δημόσιο μισθώνει συνολικά 141 κτίρια για τη στέγαση υπουργείων. Το ετήσιο λειτουργικό κόστος και τα μισθώματα των υπουργείων και υπηρεσιών που θα μετακινηθούν στο νέο πάρκο υπερβαίνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις που ενοικιάζονται δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Δεδομένης της εξοικονόμησης πόρων από τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών, τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τα έργα και την εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου που θα απελευθερωθούν, η ανάπτυξη του πάρκου υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τα δημόσια ταμεία σε βάθος 25 έως 30 ετών.

Αναφερόμενος στην πρότασή του προς τον Δήμο να ονομαστεί το πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι γίνεται “για να τιμήσουμε τη μνήμη μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας, ο οποίος είχε τις ρίζες του εδώ στον δήμο, διετέλεσε δήμαρχος Υμηττού και άλλαξε την όψη της πόλης και για να κάνουμε με αυτόν τον τρόπο και τη σύνδεση μεταξύ ενός σχεδίου το οποίο έχει χαρακτηριστικά εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και χαρακτηριστικά τοπικά”.

Τάσος Μπινίσκος: Είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών μας

Ο δήμαρχος της πόλης Τάσος Μπινίσκος τόνισε πως πρόκειται για «ένα έργο που θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών μας» 

Η μετεγκατάσταση προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών ρύπων κατά 60 έως 70%, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι βιοκλιματικές. Το «πράσινο» αποτύπωμα της επένδυσης θα συμπληρωθεί από έργα ανάπλασης που θα τη συνοδεύσουν για την ανάπτυξη υποδομών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το αναμορφωμένο συγκρότημα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον σταθμό «Δάφνη» του Μετρό, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ενώ και τα σχέδια για την νέα Γραμμή 4 προβλέπουν την κατασκευή ενός ακόμα σταθμού στην περιοχή.

O κ. Μητσοτάκης ενέταξε και αυτό το έργο  σε μια σειρά σημαντικών αναπλάσεων που έχουν δρομολογηθεί ξεκινώντας, όπως είπε, με το σημαντικότατο έργο του Ελληνικού, προχωρώντας στην αξιοποίηση των χώρων στο πάρκο, στο Τατόι, τη μεταστέγαση των φυλακών Κορυδαλλού, τον παλιό βιομηχανικό χώρο της «ΧΡΩΠΕΙ», ο οποίος θα μετατραπεί σε πάρκο τεχνολογίας, την απόδοση στον Δήμο Αγίων Αναργύρων του παλιού χώρου στάθμευσης τρένων. 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι επικεφαλής των εννέα υπουργείων που θα μεταφερθούν στο νέο πάρκο, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης,  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη,  Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός,  Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

“Red Flag” στην Ανδραβίδα! – Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην 117 Π.Μ.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη «Ramstein Flag» του ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30...
Κυπριακή κυβέρνηση: Ενέργεια αποσταθεροποίησης η νέα βάση στα κατεχόμενα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία...

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης...

Μόντρεαλ – Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα...

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για το σημαντικό κατασκευαστικό έργο. Τα τμήματα...

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65: Σήμερα ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα

Σήμερα στις 10 π.μ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του...

Μητσοτάκης από Αγ. Δημήτριο: Μοναδικό μέλημα της αντιπολίτευσης είναι πώς θα πέσω εγώ, όχι μια πρόταση διακυβέρνησης

Βόλτα σε καφέ και μαγαζιά του Αγίου Δημητρίου, όπου συνομίλησε με κατοίκους και πολίτες,...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...