Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κ. Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρόεδρο Μακρόν και ευρωπαίους ηγέτες μιλώντας στο πλαίσιο του «Thessaloniki Summit 2025».
Σε ερώτηση για τα Τέμπη, έκανε λόγο για «χυδαία τοξικότητα» και προσπάθεια να «βουλιάξει» η χώρα και να «αποσταθεροποιηθεί». Είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική, έχω ακούσει πολλά αλλά αυτό ξεπερνά κάθε όριο. «Αρκετά με αυτή την αθλιότητα, πρέπει να σταματήσουν».
«Μας έχουν πει προδότες και γερμανοτσολιάδες στις εποχές των μνημονίων, μας αποκάλεσαν συμμορία παιδεραστών, αυτά που λέγονται σήμερα δεν έχουν ξαναειπωθεί. Δεν έχουν τα κότσια να τα πουν ανοιχτά. Μεταφέρονται στη Βουλή από τα τρολ του διαδικτύου. Να έρθουν στη Βουλή και να δοκιμάσουν να μας ρίξουν. Έχουμε μια χώρα με θεσμούς και εκλεγμένη κυβέρνηση που θα θέσει το έργο της στην κρίση του ελληνικού λαού στο τέλος της τετραετίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη στην τραγωδία των Τεμπών και συμπλήρωσε πως ο ίδιος έχει αναλάβει μια δέσμευση να φέρει εις πέρας: «να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας».
«Περιμένω να πάμε στη Βουλή, να αποδομήσουμε μία μία τις θεωρίες συνωμοσίας και να δούμε ένα ένα αν έγιναν λάθη», είπε.
Έκανε λόγο για το «πιο κρίσιμο» Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τον Μάρτιο ενώ συμπλήρωσε ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί νωρίτερα και έκτακτο συμβούλιο αφού οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ήχησε το καμπανάκι για δράσεις τώρα ώστε «να μην είμαστε παρακολούθημα των εξελίξεων». Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, πλέον μιλάμε «για έναν διαφορετικό κόσμο» αφού «οι κανόνες που ίσχυαν για δεκαετίες, μπορεί να μην ισχύουν πλέον».
«Πίστευα και πιστεύω στην ανάγκη της διατλαντικής συμμαχίας. Πρέπει να μιλάμε με τις ΗΠΑ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμφωνούμε σε όλα. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε 1-2 χρόνια η ΕΕ θα μπορέσει να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι υπάρχουν «καλά και κακά νέα» από το πεδίο του πληθωρισμού αφού έπεσε στον τομέα των τροφίμων αλλά παραμένει ψηλά στο κομμάτι των υπηρεσιών. «Δεν υπάρχουν μόνο ελληνικές λύσεις, πρέπει να υπάρχουν και ευρωπαϊκές απαντήσεις» τόνισε.
Ερωτηθείς για τις ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνές στερέωμα, έκανε αναφορά σε «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται» και επισήμανε την ανάγκη «να ξυπνήσει η Ευρώπη από τον οικονομικό και γεωπολιτικό λήθαργο».