Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Μητσοτάκης: Χρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στη Σάμο

«Χρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις, ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το μεσημέρι του Σαββάτου στις περιοχές της Σάμου που επλήγησαν από το μεγάλο σεισμό.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, 23 ώρες μετά το μεγάλο σεισμό, για να έχω μια προσωπική άποψη για την έκταση των ζημιών. Από την πρώτη στιγμή, έχει έρθει στη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο καταγράφει τις ζημιές σε επίπεδο νοικοκυριών, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο δημόσιων υποδομών», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει πια πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στο να μπορεί να καταγραφεί ζημιές και να εκταμιεύει ποσά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει και τώρα στη Σάμο».

Με την άφιξή του στο νησί, ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους γονείς των παιδιών που έχασαν χθες τη ζωή τους εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βαθύ, πέρασε από το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους και άφησε ένα λουλούδι.

Ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη, του γενικού γραμματέα Λιμένων Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, του οεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, του περιφερειάρχη Αττικής και Α’ Αντιπροέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Γιώργου Πατούλη, του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη, του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου, του βουλευτή της ΝΔ Χριστόδουλου Στεφανάδη, τοπικών φορέων καθώς και του Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής Κώστα Συνολάκη.

Αμέσως μετά συνάντησε και ευχαρίστησε τα στελέχη των σωστικών συνεργείων και του στρατού καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι συγκεντρώνουν αιτήσεις καταγραφής των ζημιών.

Στη συνέχεια, περιόδευσε στο Βαθύ για να δει από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί κτίρια και επιχειρήσεις. Συνομίλησε με πολίτες και συζήτησε με επιχειρηματίες του νησιού οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από το τσουνάμι.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το 112 λειτούργησε με μεγάλη ταχύτητα, στέλνοντας σε λιγότερο από 10 λεπτά ένα προειδοποιητικό μήνυμα για το ενδεχόμενο εμφάνισης τσουνάμι.

“Είμαστε μια σεισμογενής χώρα, δεν είναι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός αυτός ο οποίος θα γίνει στην Ελλάδα, αυτό το ξέρουμε και οφείλουμε σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να έχουμε στη διάθεσή μας όλα εκείνα τα μέσα για να μπορούμε εκεί που υπάρχει η δυνατότητα -και στην περίπτωση του τσουνάμι, υπάρχει- να ειδοποιούμε τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας. Χρειάζεται, όμως, και μια μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το πως πρέπει να αντιδρούν σε αυτές τις περιπτώσεις”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Με αφορμή το τραγικό γεγονός ότι δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους επειδή κατέρρευσε ένας τοίχος από ένα ακατοίκητο κτίσμα, σημείωσε ότι ” έχουμε ένα χρέος ως Πολιτεία και ως τοπική αυτοδιοίκηση να ξαναδούμε αυτό το πρόβλημα, το οποίο μας επισημαίνεται πάρα πολύ συχνά από ειδικούς”.

“Ξέρουμε ότι τα καινούργια κτίσματα τα οποία φτιάχνονται αντέχουν σε σεισμούς και πολύ μεγαλύτερους από αυτόν που βιώσαμε χθες. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για παλιά ακατοίκητα κτίρια τα οποία ενέχουν έναν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα από το παρελθόν το οποίο κληρονομούμε, θα σκύψουμε πάνω και σε αυτό το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε. Είναι νομίζω το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των δύο νέων παιδιών”, τόνισε.

Μετά το Βαθύ, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Καρλόβασι, όπου είδε από κοντά τις ζημιές που έχει υποστεί η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου και δεσμεύτηκε για την αναστήλωση του ναού.

«Αυτή την εμβληματική εκκλησία θα μεριμνήσω -σε συνεννόηση και με τους ειδικούς μηχανικούς και του Υπουργείου Πολιτισμού- να την αναστηλώσουμε, να ξαναχτυπήσουν οι καμπάνες, γιατί αυτό και της αξίζει και αξίζει σε όλη την ιστορία αυτού του όμορφου τόπου» δήλωσε.

Στο Καρλόβασι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την «πραγματικά άμεση ανταπόκριση» και συζήτησαν για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό.

«Θέλω δημόσια να πω ότι το μεταναστευτικό επί των ημερών σας βρήκε λύση» ανέφερε μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό ο κ. Λυμπέρης και στη συνέχεια του έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Σε ευχαριστώ δήμαρχε γι’ αυτό που είπες για το μεταναστευτικό» απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση -το ξέρετε- έχουμε περιορίσει στο απολύτως ελάχιστο τις ροές και ταυτόχρονα εργαζόμαστε σε συνεννόηση με όλους τους τοπικούς φορείς για να δημιουργήσουμε -όπως έχουμε δεσμευτεί- μια σύγχρονη δομή στη Σάμο για να κλείσει, επιτέλους, το Βαθύ το οποίο αποτελεί και μια προσωπική μου δέσμευση».

Για τα έργα αποκατάστασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών θα δοθεί προτεραιότητα σε Δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Μιλώντας, τέλος, για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είπε ότι έχει πολύ καλές αξιολογήσεις και ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει και για τα θέματα των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...
Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..)...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του...

Μητσοτάκης από Αγ. Δημήτριο: Μοναδικό μέλημα της αντιπολίτευσης είναι πώς θα πέσω εγώ, όχι μια πρόταση διακυβέρνησης

Βόλτα σε καφέ και μαγαζιά του Αγίου Δημητρίου, όπου συνομίλησε με κατοίκους και πολίτες,...